21 Ekim 2019 12:02

19 trilyonluk borç bombası korkutuyor

Düşük ve negatif faiz ortamının özel sektörü gereksiz borçlanmaya teşvik ettiğine dikkat çeken IMF, olası resesyonda patlayacak 19 trilyon dolarlık borç mayını oluştuğunu söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

IMF geçen hafta yayınladığı ‘Güz Dönemi Global Görünüm Ve Finansal İstikrar’ raporlarında karamsar kehanetlerde bulundu. Raporda, düşük ve negatif faiz ortamının özel sektörü gereksiz borçlanmaya teşvik ederek, dünya ekonomisinin altına, olası resesyonda patlayacak 19 trilyonluk dolarlık borç mayını döşediği öngörüsünde bulundu.

IMF’nin hesaplamalarına göre özel sektörün 19 trilyon dolara tırmanan borcunun yüzde 50’si

Çin, Japonya, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’ya ait.

2009 yılında yaşananın yarısı şiddetinde bir kriz yaşanırsa, borcun ödenmesi imkânsız hale gelecek.

Rapora göre rezerv para merkez bankalarının ekonomilerini resesyondan alıkoymak için   giriştikleri parasal gevşeme maratonu birçok şirketi aşırı borç taşımaya teşvik ederken, bunların çoğu eski borçları ödemekte güçlük çekiyor.

RİSK ÇOK!

IMF’ye göre, ABD ve Japonya’da hisse senedi fiyatları aşırı değerli, tüm dünyada ise tahvil spreadleri (risk primleri) global ekonomik koşullar göz önüne alındığında çok dar.  Eğer bir Kara Kuğu veya Brexit, İran gerginliği ya da Ticaret Savaşları’nın kızışması gibi nedenlerden dolayı risk iştahı aniden buharlaşır da, finansal koşullar sıkılaşırsa, finansal piyasalardan yayılan panik global yavaşlamayı resesyona çevirir. Yukarda kısaca çerçevesini çizilen borç krizini başlatabilir. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Kredi Paketi inşaata can suyu olacak

SONRAKİ HABER

Giresun'da sağanak, sel ve heyelana yol açtı: 1 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...