21 Ekim 2019 09:26

İsviçre seçimleri: Yeşiller yükselişte, sağ düşüşte

İsviçre'deki seçimlerde iklim krizi eylemlerinin de etkisi ile Yeşiller ve Liberal Yeşiller oylarını arttırdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsmail ŞİMŞEK
Basel

İsviçre’de Pazar günü gerçekleşen 51`inci dönem genel seçim sonuçları açıklandı. 200 kişilik Federal Meclis ve 46 kişilik Senato için yapılan seçimlerin kazananı Yeşiller olurken, aşırı sağ parti 11 sandalye kaybederek, 54 sandalye ile meclis çoğunluğunu elinde tutmayı başardı. %47,3 ile son yılların katılım oranı en düşük olan seçimlerde, iklim krizi eylemlerinin de etkisi ile Yeşiller ve Libarel Yeşiller oylarını arttırdı.

Aşırı sağcı Halk Partisi, 2015 seçimlerine göre yüzde 3,8 oy kaybederek, yüzde 25,6 ile meclis çoğunluğunu elinde tutmayı başardı. İkinci sırayı yüzde 16,8 ile Sosyalist Parti, üçüncü sırayı ise yüzde 15,1 ile merkez sağ Radikal Libareller aldı.

Seçimlerde yüzde 13,2 oranında oy alan Yeşiller parlementoda döndüncü büyük parti oldu. İklim krizine karşı gençliğin başlatmış olduğu eylemlerin etkisini hissettirdiği 20 Ekim seçimleri, katılımın en düşük olduğu seçimler oldu.

İsviçre seçimlerinde Basel`den aday olan Mustafa Atıcı ve Sibel Arslan`da Bern’e gitmeye hak kazananlar arasında yerlerini aldı.

Federal bir sisteme sahip olan İsviçre'de hükümet, seçimlerde en fazla oy alan 3 partiye 2'şer, dördüncü partiye ise bir koltuk verilerek, 7 kişilik Federal Konsey'den oluşuyor. Bugüne kadar hükümette yer almayan Yeşiller partisi de bir ilki başarmış olacak. Yeşiler’den yapılan ilk açıklamalar da bu yönde oldu.

Yeşiller’e göre daha sağda olan Libarel Yeşiller yüzde 7,8 oy alarak meclisteki sandalye sayısını 15`e çıkarmayı başardı. Yeşiller ve Libarel Yeşillerin oylarını arttırdığı bu seçimlerde, birleşmeleri durumunda yüzde 21 oy oranıyla meclisin ikinci büyük partisi olma şansına sahipler. Yeni hükümet aralık ayında belirlenecek.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Putin ile görüşüp, atılması gereken adımları inşallah atmış olacağız

SONRAKİ HABER

HDP’li Saruhan Oluç: İktidar savaşı bahane edip halkın iradesini gasbediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...