21 Ekim 2019 09:20

Dünya Geleceğe Dönüş Günü

21 Ekim 2015’ten bu yana Geleceğe Dönüş 2 filminde Marty Mcfly ve Doktor Emmett Brown’un geleceğe gittikleri tarih "Dünya Geleceğe Dönüş Günü" olarak kutlanıyor.

Fotoğraf: MsSaraKelly/Wikimedia Commons(CC BY 2.0)

Paylaş

Geleceğe Dönüş (Back to the Future)Robert Zemeckis'in yönetmenliğinde çekilen 1985 yapımı bilim kurgu, macera ve komedi filmidir. Başrollerinde Michael j. Fox ve Christopher Lloyd'un yer aldığı film, Marty’nin Doktor Brown tarafından icat edilen zaman makinesi ile yanlışlıkla 1985 yılından 1955 yılına gitmesi ve bu yolculukla başlayan macera silsilesini anlatıyor. 1985’ten 21 Ekim 2015’e de giden Marty Mcfly ve Doktor Emmett Brown’un geleceğe gittikleri tarih "Dünya Geleceğe Dönüş Günü" olarak kutlanıyor.

10 HAFTADA ÇEKİLDİ

Filmin yönetmeni Robert Zemeckis, başlarda Michael j. Fox’u Marty Mcfly olarak oynaması için düşünüyordu. Ancak Fox, o sıralarda Aile Bağları (Family Ties) dizisinde oynuyordu. Fox'un yerine başka birini bulmak için acele eden Zemeckis Maske (Mask) filminde oynayan Eric Stoltz'u tercih etti.

Beş haftalık bir süreçte filmin büyük bir kısmı çekilmesine rağmen Robert Zemeckis Stolz’un performansını beğenmedi ve Michael J. Fox’a görüşmeler olumlu sonuçlanınca çekimlere baştan başladı.

10 haftalık çekimlerin ardından film gecikmeli de olsa 3 Temmuz 1985’te vizyona girdi.

2015 TAHMİNLERİ: GERÇEK VE HAYAL

Serinin 1989 yılında vizyona giren ikinci filminde 21 Ekim 2015’e yolculuk yapılmıştı. İzleyicileri büyüleyen bilim kurgu sahneleri yıllarca merak edildi. Filmin başarıyla tahmin ettiği icatlar ve icat edilmesi beklenenler filmin fanları tarafından ilgiyle takip ediliyor.

  • Doktor Emmett Brown, Marty’yi 2015’e götürmek için DeLorean’e yakıt olarak çöpten topladığı atıkları Mr. Fusion adı verilen depoya atar. DeLorean’ın zaman yolculuğu yapmak için ihtiyaç duyduğu 1.21 GigaWatt’lık enerjiyi çöplerden elde eder. Günümüzde bu kadar az atıkla yüksek miktarlarda enerji elde etmek neredeyse imkânsız gözüküyor. 
  • Birinci filmin son sahnesinde havalanan DeLorean günümüzde uçan otomobillerin olacağı tahmininde bulunuyor. Günümüzde uçan otomobillerin yanı sıra uçan kaykayların da geliştirilmesi henüz sürüyor.

 

 

  • Marty’nin 2015’te ayağına giydiği ve ayağın yapısına göre kendi kendini ayarlayan Nike Mag spor ayakkabıları 2016’da üretildi. Elbette vücut yapısına göre kendini ayarlayabilen ve ıslandığında hızlıca kuruyan ceketler henüz mevcut olmasa da sınırlı sayıda satılan Nike Mag’e fahiş fiyatlarla ulaşılabiliyor. 

 

 

  • Doktor’un kullandığı akıllı dürbün insanları sokakta yürürlerken tanıyor ve onlar hakkında bilgileri gösteriyor. Günümüzde akıllı telefonlar nesne tanımlaması yapılabiliyor ve nesne hakkında detaylı bilgi aktarabiliyor.
  • 2015 Hill Valley’inde Marty, bir benzin istasyonuna giren otomobilin tüm bakımlarını robot tarafından yapıldığını fark ediyor. Günümüz benzin istasyonlarında depoyu dolduran görevliler olduğu gibi yurt dışında birçok ülkede sürücüler benzini kendileri dolduruyor. 
  • 2015 Hill Valley’i gezerken sinema salonu önünden geçen Marty, Jaws 19 filminin vizyonda olduğu görüyor. Hologram köpek balığı büyüyerek Marty’ye yaklaşınca onu ağzına atmaya çalışıyor. Hologram teknolojisi oldukça gelişse de henüz filmdeki kadar yaygınlık kazanmadı.

 

 

  • Needles, Marty’nin zaaflarını kullanarak kendisine para aktarmasını sağlıyor. Uzaktan yapılan ödeme Marty’nin patronu tarafından fark edilince işinden oluyor. Bu yaşanan görüşmeler ise akıllı televizyona bağlı sosyal medya üzerinden görüntülü görüşme şeklinde gerçekleşiyor. Bu sahne günümüz dünyasına dair gerçekleşmiş bir tahmin. 

 

 

  • Marty’nin 2015’teki evinde, yemek sahnesinde Master Cook isimli fırın dikkat çekiyor. Nasıl pişireceğini ve yemeğin hangi sıcaklıkta olacağını ayarlayan bu cihazın benzeri akıllı  fırınlar günümüzde de mevcut.. Ancak akıllı pizza henüz yok… 

 

 

  • Jennifer’ı sokakta bulan polis parmak izinden kimliği tespit edip Hilldale’de bulunan gelecekteki evine götürüyor. Evin kapısı da Jennifer’ın parmak iziyle açılıyor. Günümüzde buna benzer akıllı ev konseptleri bulunuyor. 

FİLMDEN SONRA

31 Mayıs 1985 yılında Alan Silvestri imzalı Back To The Future Soundtrack albümü yayınlandı. Filmin de aynı tarihlerde yayınlanması beklenirken Eric Stolz'un ayrılığı sonrası yapımcılar kısa bir fragman yayınladı. Fragmana gelen olumlu tepkiler üzerine albüm satışa çıktı. Filmden sonra albüm satışlarında büyük bir artış oldu

Geleceğe Dönüş'ün gişe başarısı ardından ZX Spectrum, Commodore 64 ve Amstrad CPC konsolları için video oyunu hazırlandı. Oyun, iki devam filmi daha çekilince 1990 yılında Nintendo tarafından ikinci ve üçüncü filmlerden uyarlanarak güncellendi. Ayrıca Telltale Games tarafından 2010 yılında hazırlanan macera oyunu Back to the Future: The Game büyük başarı yakaladı.

2012’den beri gündemde olan müzikal uyarlaması geçtiğimiz aylarda ilk şarkısını yayınlandı. Back To The Future: The Musical prömiyerini 20 Şubat 2020’de Manchester Opera House’da yapacak. Müzikleri filmin orijinal bestecisi Alan Silvestri, şarkı sözleri de Glen Ballard’ın ellerinden çıkan müzikal serinin 1985 çıkışlı ilk filminden uyarlanıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ankapark’ta ücretleri ödenmediği için iş bırakan işçiler içeri alınmadı

SONRAKİ HABER

Gezi eylemleri sırasında öldürülen Mehmet Ayvalıtaş davasında sanıklar beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...