21 Ekim 2019 04:07
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2019 10:55

HDP'li belediyelere operasyon: Mızraklı ve 3 ilçe belediye eş başkanı gözaltında

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile Kayapınar, Bismil ve Kocaköy Belediyesi eş başkanları ev baskınları ile gözaltına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’li siyasetçi ve belediye başkanlarına yönelik yeni bir gözaltı dalgası başlatıldı. Yerine kayyum atanan 31 Mart yerel seçimlerinde halkın yüzde 62.93 oy oranıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı, Bismil’de halkın yüzde 71.43 oy oranıyla belediye eş başkanı seçilen Orhan Ayaz, Kayapınar’da halkın yüzde 66.35 oy oranıyla seçilen belediye eş başkanı seçilen Keziban Yılmaz ile Kocaköy’de halkın yüzde 61,67 oy oranıyla seçilen Rojda Nazlıer gözaltın alandı. 4 belediye eş başkanın soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı getirildi.

BELEDİYE ÇEVRESİNDE POLİS ABLUKASI

Eş başkanı gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi polis ablukasına alındı. Çalışanlar, polis belediyeden çıkmadan iş başı yapmayacaklarını söyledi. Kayapınar Belediyesi önünde toplanan vekiller ve avukatlar aramaya katılmak istedi ancak polis engellemesiyle karşılaştı.

Milletvekilleri, polisin arama yaptığı başkanlık odasının bulunduğu kata gitmek istedi. Polisin vekillerin girişine izin vermemesi üzerine tartışma çıktı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Saliha Aydeniz polisin tutumuna tepki gösterdi.

Personel, polisin bu uygulamasını alkış ve sloganlarla protesto etti. Bunun üzerine belediye binasına çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Başkanlık katında bulunan personel polis tarafından dışarıya çıkarıldı. Çevik kuvvet polisleri gazeteciler ide dışarıya çıkardıktan sonra belediye giriş kapısını kalkanlarla kapattı.

“HALKIMIZLA BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Belediye başkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin Evrensel’e konuşan Kayapınar Belediye Eş Başkanı Davut Kesen, belediye başkanlarının evleri polis tarafından basılarak, kapıları kırılarak gözaltına alındığını belirtti. Belediyede arama yapılırken, avukatların olması gerektiğine vurgu yapan Kesen şunları söyledi:

“Şu ana kadar bize bir bilgi ne bilgi verilmiş, ne bize ne avukata başkanlık divanı kapatılmış izole edilmiş. Bizde burada bekliyoruz. Gözaltında olanlar hakkında bilgimiz yok operasyon devam ediyor. Şu ana kadar kayyum atayacakları konusunda bir bilgi yok ama hareket ve hazırlıkları onu gösteriyor. Biz de hazırız. Bu halk seçimde nasıl cevap verdiyse yine verecektir. Kürtler bir olmalıdır. Partiye, vekillere, belediyelere yapılan saldırılar gösteriyor ki bu sistem Kürtlerin kazanımlarını kabul etmiyor. Biz de halkımızla birlikte hareket edip mücadele edeceğiz.”

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise eş başkanların gözaltına alınmasına ilişkin şunları söyledi:

"Sabaha karşı operasyon yapılıyor, güvenliğin telefonları ellerinden alınıyor ki, kimseye haber verilmesin. Şu an aramalar devam ediyor. Ne durumda bilmiyoruz. 2014-2015 yılındaki saldırıların benzerleri yapılıyor. Seçimlerde nasıl belediyeler bizim diyip geri aldıysak buradayız yine geri alacağız” dedi.

KOCAKÖY BELEDİYE BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI

Kocaköy ilçesinde polis, belediye hizmet binasına sabah saat 07.00’da ablukaya alarak arama yaptı. Arama yapıldığı sırada belediye gelen Eş Başkan Rojda Nazlıer gözaltına aldı. Makam araçlarında arama yapan polisler, Nazlıer’in gözaltına alınmasından sonra aramaya son verdi. Akabinde belediye çalışanlarının binaya girişlerine müsaade edildi. Ancak belediye eş başkanlarının makam odası polislerce kilitlenerek girişlere kapatıldı. Eş başkanların makam odasının önünde 3 polisin nöbet tuttuğu kaydedildi.

BİSMİL BELEDİYESİ’NDE SAKSILAR ARANDI

Bismil Belediyesi hizmet binasına giren polis aramaya yapmaya başladı. Özellikle eş başkanların makam odası detaylı aranırken, o anlarda hiç kimsenin belediye binasına girmesine izin verilmedi. Polis aramanın ardından belediye binasından ayrıldı. Belediye yöneticileri ve personeller polislerin gitmesinin ardından binaya girebildi. Eş başkanların odasında yapılan aramalarda çiçek saksılarındaki toprağının dahi karıştırılmak suretiyle arandığı görüldü.

EŞ BAŞKANLRIN DOSYASINA KISITLILIK KARARI GETİRİLDİ

Operasyonun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. 

4 eş başkanın dosyasına getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle gözaltına alınan belediye eş başkanlarının ne ile suçlandığı öğrenilmezken, eş başkanların aynı dosya kapsamında mı yoksa ayrı ayrı soruşturma kapsamında mı gözaltına alındığına dair de bilgi edinilemedi.

Gözaltına alınan eşbaşkanlardan Selçuk Mızraklı ve Rojda Nazlıer, İl Jandarma Komutanlığında, Keziban Yılmaz ve Orhan Ayaz’ın ise İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

AÇIKLAMAYA POLİS İZİN VERMEDİ

HDP Diyarbakır İl Örgütü, belediye eş başkanlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için Kayapınar Belediyesi önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Dersim Dağ, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, HDP yöneticileri ve yurttaşlar, çok sayıda polis tarafından kalkanlarla abluka altına alındı. Polis, valilik kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin verilmeyeceğini belirtirken, grubun dağılması için uyarılarda bulundu. Polis ve grup arasında yer yer gerginlik yaşanırken, çevrede bulunan yurttaşlar ise alkış ve zılgıtlarla polisi protesto etti. Polis, halkın belediye önünde toplanmasına izin vermedi. Belediyenin ön tarafı kalkanlı çevik kuvvet polislerince kapatıldı.

NUSAYBİN BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI ELAZIĞ'A SEVK EDİLDİ

Öte yandan, Mardin’in Nusaybin ilçesi tutuklanan ve yerlerine kayyum atanan Nusaybin Belediyesi eş başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut ise Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildi.

HDP’lilere yönelik operasyon kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Nusaybin Belediyesi eş başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, tutuklu bulundukları Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Eş başkanların tutuklanmasından sonra 18 Ekim’de Nusaybin Belediyesi’ne kayyum atanmıştı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da genel grev ve protestolara devam çağrısı

SONRAKİ HABER

Şili sendikaları: Asker sokaktan çekilmezse 23 Ekim’de greve çıkıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...