21 Ekim 2019 03:58
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2019 12:54

Lübnan'da genel grev ve protestolara devam çağrısı

Lübnan’da sosyal medya vergisine karşı perşembe günü başlayan protestoların ve genel grevin sürdürülmesi yönündeki çağrılar yaygınlaşıyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hükümetin özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine perşembe günü protestolara başlayan Lübnanlılar, gösterilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini istiyor.  

Gösterilerin dördüncü gününde Pazar günü Lübnan genelinde meydanlara inen protestocuların sayısı 2 milyonu aştı. Lübnanlılar, hükümetin istifasının yanı sıra genel grevlerin sürdürülmesi ve yolların kapatılarak meydanların doldurulması çağrıları yapıyor. Sosyal medya hesaplarından, bazı firmaların, çalışanlarına grevlere katılmamaları için baskı yaptığına dair haberlerin yayılması halkın büyük tepkisine yol açtı.

ZAM GERİ ÇEKİLDİ, HALK ÇEKİLMİYOR

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın, zam kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen protestocular meydanlarda kalmayı tercih etti. Lübnanlılar, hükümetin yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmediğini, gelirlerin doğru şekilde harcanmadığını söylüyor. Beyrut merkez ve 6 farklı noktada toplanan göstericilerin toplam sayısının 2 milyonu geçtiği belirtiliyor.

HÜKÜMETTEN YENİ EKONOMİK PAKET

AA’nın haberine göre, Başbakan Saad Hariri, küçültülmüş bakanlar kurulu toplantısında yeni ekonomik paket sundu. Bakanlar kurulunda tartışılan pakete karşı çıkan hükümet ortaklarından Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, aralarında Dışişleri Bakanı CibranBasil’in de bulunduğu bazı bakanların istifasını istedi.Canbolat daha önce Hariri’ye hükümetin istifa etmesi teklifinde bulunmuştu.  

"HALK REJİMİN DEVRİLMESİNİ İSTİYOR"

Lübnan’da 2015’te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor. Farklı din ve mezheplere göre meclis ve hükümetin şekillendiği Lübnan’da halkın taleplerinden biri de bu mezhep düzeninin ortadan kaldırılması ve laik bir siyasi sisteme geçilmesi.

Lübnanlılar, geçen perşembe Bakanlar Kurulu başkent Beyrut’taki Hükümet Sarayı’nda 2020 bütçesini görüşmek için toplandığı saatlerde başlattıkları protestolarında en çok “Halk rejimin devrilmesini istiyor”, “Devrim” ve “Hortumlanan malların iadesini istiyoruz” şeklinde sloganlar atıyor.

İLK DEFA BÖYLE BİR BİRLİK SAĞLANIYOR

Müslüman ve Hristiyan 20’ye yakın mezhepsel grubun siyasi olarak aktif olduğu Lübnan’da ilk defa halkın tüm kesimleri, 15 yıllık iç savaşın sona erdiği 1990’dan bu yana süregelen ve ülkenin altyapısını perişan eden devlet kademelerindeki yolsuzluğa karşı tek ses oldu.

Beşinci gününe giren hükümet karşıtı gösteriler, ülkedeki tüm ezberleri bozarak siyasi partilere karşı Lübnan bayrağı altında devam ediyor. Şiilerin çoğunlukta olduğu güney kentleri ve Baalbek bölgelerindeki vatandaşlar, siyasiler aleyhindeki sloganları arasında sürekli “Hepiniz, evet hepiniz gitmelisiniz” vurgusu da dikkat çekiyor.

Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrut’un güney banliyösünde düzenlenen gösterilerde de ilk defa “ayaklanma, devrim, korkuyu yenme ve reformlar” ifadelerini içeren sesler yükseldiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan destekli Başbakan Saad Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketi’nin tabanını oluşturan Trablusşam, Akkar ve Sayda kentleri ile Hristiyan ve Dürzi partilerin desteklendiği diğer bölgelerde de siyasi liderleri halkı ihmal etmekle suçlayan göstericiler, değişim talepleriyle sokağa döküldü.

TALEPLER KARŞILANINCAYA KADAR DEVAM

Lübnanlılar Pazargecesi meydanlardan ayrılmadan önce “yıllardan beri değişmeyen yönetimdeki yüzlerin değişmesi” yönündeki taleplerinin yerine getirilmesi için hükümet karşıtı gösterilere devam etme ve genel greve gitme çağrısı yaptı.Eylemcilerin bazıları başkent Beyrut’taki Riyad Sulh Meydanı ve Şehitler Meydanı’nın yanı sıra çeşitli kentlerdeki meydanlarda kurulan çadırlarda sabahladı.

Lübnanlı protestocular, hükümetin düşmesi, mevcut siyasi partilerin dışında bir parlamentoyu oluşturacak yeni seçimlere gidilmesi, yağmalanan malların iadesi ve siyasilerin banka hesaplarının kamuoyuna açıklanması gibi taleplerini meydanlarda dillendiriyor.

HÜKÜMET BİR DİZİ KARAR ALDI

Lübnan basınının hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Başbakan Hariri’nin, halkın sokağa dökülmesine sebep olan ekonomik krizin etkilerini hafifletme amacıyla hükümet ortaklarıyla bir dizi karar aldığı belirtildi.Bakanlar Kurulunun dünkü toplantısında onaylanacağı iddia edilen kararlar arasında vatandaşa yeni vergi yükü getirmeden siyasilerin maaşlarını düşürecek maddelerin yer aldığı ifade edildi.Kararların ayrıca iletişim sektörünün özelleştirilmesi ve ülkede kronikleşmiş elektrik sorununa kapsamlı bir çözüm getirecek planlamalar içerdiğine işaret edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İBB Başkanı İmamoğlu: İhaleyi verenlerle 31 Mart seçimini iptal ettirenler aynı

SONRAKİ HABER

HDP'li belediyelere operasyon: Mızraklı ve 3 ilçe belediye eş başkanı gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa