20 Ekim 2019 23:28

"Kriz gündemi değiştirilmek isteniyor"

Malatya’nın Paşaköşkü Mahallesinde esnafın bir kısmı operasyona ekonomik krizin bu denli hissedildiği bir dönemde yapılmasından dolayı karşı çıkarken, bir kısmı da operasyonu savundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Merdan ŞAHİN
Diren AKSU
Malatya

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Milli Suriye ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyine 9 Ekim’de başlattığı ve 17 Ekim’de ateşkes ilan ettiği operasyona Malatya’nın Paşaköşkü Mahallesinde esnafın ağırlıklı kısmı ekonomik krizin bu denli hissedildiği bir dönemde olmasından dolayı karşı çıkarken, bir kısmı da operasyonu savunuyor. 

TSK’nin askeri operasyonuna ilişkin konuştuğumuz esnaf görüş verirken, süreçten çekindiği için isim vermek istemedikleri için isimlerini yazamıyoruz. İlk konuştuğumuz esnaf, “Barış Pınarı harekatından ne gibi bir çıkarımız var? Birçok askerimiz şehit oluyor. Suriye ye Irak’a neden giriyoruz ne gerek var” diyor. Ekonomik kriz ortamında harekatın doğru olup olmadığı sorumuza yanıtı şöyle veriyor: “Tabi ki de doğru değil. Halkımız aç, piyasa durgun. Ülkemizde üç buçuk milyon Suriyeli var. İnsanlar çöpten ekmek topluyor, bunlar hep emekçi halk kesimi. Böyle bir ortamda bu harekat nasıl doğru olabilir.” Başka bir esnaf ise “Bu savaş emperyalistlerin güç elde etme oyunudur. Kürtleri yerlerinden yurtlarından etmek amacı güden bir harekattır. Amaç bu kriz ortamında gündemi değiştirmektir” görüşünde.. 

Bir başka esnaf ise operasyona karşı. Kürt sorununun çözümsüz bırakıldığına işaret ederek, askeri harekatın Kürtlere karşı yapıldığını düşünüyor. Ateşkesin olmasının nedenini ise operasyona karşı halkın direniş göstermesine bağlayan esnaf, direnişin hala sürdüğünü belirtiyor.

Askeri harekatın doğru olduğunu savunan esnaf ise gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Esas olarak bir Kürt devleti değil de bir İsrail devleti hedefleniyor. Hem bölgemiz hem Türkiye için bir tehlikedir. Türk ordusu bu duruma fırsat vermeyecektir.” Operasyonun sonuna kadar yapılmasını savunan esnaf, askeri harekatın emperyalist güçleri Ortadoğu’dan kovma mücadelesi olduğuna inanıyor. 

ESNAF KEPENKLERİ KAPATACAK

Paşaköşkü Mahallesindeki esnafla ekonomik krizden nasıl etkilendiklerini sorduk. Sohbet ettiğimiz 50 yaşındaki Manav Hüseyin Sonkaya, “Ekonomik kriz küçük esnafı bitirdi. Büyük esnaf ise haddinden fazla büyüdü” diyor. Ekonomik krizden çıkış yolunun hükümet değişikliği olduğunu düşünen Sonkaya, “Bu hükümet bu şekilde devam ederse bir tane bile esnaf kalmayacak. Evimize ekmek götüremeyecek duruma geleceğiz. Hatta 80’lere geri dönüyoruz. İnsanlar bunun farkında değil. Biz şu anda 80’leri yaşıyoruz” ifadelerini kullanıyor. Dükkan sahibi 65 yaşındaki Fikret Yılmaz, “İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Esnaf çok sıkıntılı bir durumda. Biz de eski işlerimizi yapamıyoruz. Sadece kıyafet tamiratı yapıyoruz. Yeni bir elbise diktiğimiz yok” diyor. 

"KÂR BİLE İSTEMİYORUZ"

30 yaşındaki Muzaffer Akman ise, “Sadece elektriğe, doğalgaza, suya gelen zamlar değil en temel gıda malzemelerine gelen zamlar da bizi zorluyor. En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan ekmeğe bile yüzde 25 zam geldi. 1 TL iken 1 TL 25 kuruş oldu” diyor. Akman durumunu şöyle açıklıyor: “Geçen sene burada benimle beraber 8 kişi çalışıyorduk. Şu anda 3 kişiye düşürmek zorunda kaldık. Bunun en büyük sebeplerinden biri hammaddeye gelen zamlar. Soğanı 50-60 kuruşa alırken bir anda 10 TL’ye alır olduk. Küçük bir işletmeyiz. Dükkanı saat 8 buçukta açıyoruz. Öğlen saat 2 buçuk 3’e kadar siftah yapamıyoruz. En azından çalışanlarımızın ücretini verelim, aldığımız sebzenin, meyvenin, etin, ayranın parasını çıkaralım. Zaten şu an kâr bile istemiyoruz. Bu şekilde giderse dükkanı kapatmayı düşünüyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı.” 

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'deki saldırıda babasını yitiren İdris Sincar: Kardeşlik ve barış olsun

SONRAKİ HABER

Şırnak ve Mardin'in 211 köyünde eğitime 5 gün ara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa