20 Ekim 2019 11:29

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının hukuksuz ihaleyle gasbına tepki: Buralar halkındır!

Haydarpaşa ve Sirkeci garları kullanım alanlarının hukuksuz bir ihale sonucu AKP'ye yakın bir şirkete verilmesine yurttaşlar tepki gösterdi. Yüzlerce kişi, alanların İBB'ye devredilmesini istedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının iktidara yakın bir şirkete verilmesine yüzlerce kişi tepki gösterdi. Yurttaşlar, “Buralar halkındır, satılamaz, hukuksuz ihale iptal edilsin” dedi.

TCDD tarafından, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar sahasındaki bazı alanların ve üzerindeki yapıların kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere ihaleye çıkarılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hukuksuz bir şekilde ihaleden dışlanması, Haydarpaşa Dayanışması tarafından protesto edildi. Haydarpaşa Teslim Alma ve Yollama Müdürlüğü önünde toplanan yüzlerce yurttaş “Haydarpaşa bir bütündür, hukuksuz ihaleye feda edilemez” pankartı açarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen okudu. Köymen, “Haydarpaşa ve Sirkeci garları ve geri sahaları bir bütündür. Hiçbir şekilde asli fonksiyonuna, kamusal yarar ve kullanıma aykırı bir şekilde kullanılamaz, bölünemez, parçalanamaz, kiralanamaz ve satılamaz. Daha da önemlisi İstanbul’un en önemli kimlik öğelerinden olan Haydarpaşa ve Sirkeci garları, gelecek kuşaklara önemini, bütünselliğini ve işlevini koruyarak taşmakla yükümlü olduğumuz varlıklardır. Bu önemli varlıkların korunması ve asli işlevleri doğrultusunda kullanılması, biz duyarlı kuruluşların ve kentlilerin olduğu kadar, başta koruma kurulları, belediyeler ve TCDD olmak üzere ilgili idarelerin ve kamu kurumlarının da görevidir, sorumluluğudur” diye konuştu.

"KENTE YAPILACAK EN BÜYÜK İHANETLERDEN"

“Tam kapasiteyle derhal halkın hizmetine sokulması gereken bu alanların, hukuki geçerliliği olmayan, adrese teslim ihalelerle, parça parça özelleştirilmesi bu kente yapılacak en büyük ihanetlerden biri olacaktır” diyen Ersin Köymen, “Ayrıca kamusal sorumluluğun ve alanın yaşamsal öneminin farkında olan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başından itibaren ihaleye katılmasını engellemeye çalışan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını, usulsüz olarak ve alıcısı baştan belli olan adrese teslim ihaleyi yapan TCDD yetkililerini kamuoyu önünde bir kez daha uyarıyor ve asli görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"ALANLAR DERHAL İBB’YE DEVREDİLMELİ"

Köymen son olarak şunları söyledi: Biz duyarlı yurttaşlar, Kadıköylüler, Üsküdarlılar, Maltepeliler, İstanbullular olarak oyuna gelmeyeceğimizi, ‘talana ve ranta’ geçit vermeyeceğimizi TCDD ilgili ve yetkililerine bir kez daha ilan ediyor, usulsüz ihaleyi iptal ederek alanları asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşulu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine devretmelerini talep ediyoruz.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Açıklamanın ardından yüzlerce yurttaş ellerinde "Haydarpaşa müteselsilen peşkeş çekildi", "İhalenizi tanımıyoruz", "Haydarpaşa halkındır, devredilemez, satılamaz", "Rant için değil halk için ulaşım", "TCDD ihaleyi iptal et" dövizleriyle Haydarpaşa gar binasına yürüdü. Haydarpaşa Garı önünde yapılan açıklamada yarın sabah 09:30’da Anadolu Adliyesinde yapılacak suç duyurusuna çağrıda bulunuldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğubayazıt'ta askeri araca saldırı: 1'i ağır, 5 yaralı

SONRAKİ HABER

Sultangazi’de kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Kanun’u konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...