20 Ekim 2019 09:39
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2019 12:03

Şili’de protestolar sonrası ulaşım zammı askıya alındı, ordu ilk defa sokakta

Şili'de ulaşıma yapılan zamma karşı başlayan eylemler hızla büyürken "acil durum" ilan edilen yerlere Valparaiso ve Concepcion kentleri de eklendi. Devlet Başkanı, metroya yapılan zammı geri çekti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ekvador’da akaryakıt zammına karşı halk ayaklanmasının hükümete geri adım attırmasının ardından Lübnan’da WhatsApp’ın ücretli hale getirilmesi ve Şili’de ulaşım zammına karşı yükselen protestolar, hayat pahalılığı olarak halka yansıyan neoliberal politikaların sürdürülemez hale geldiğine işaret ediyor.

Yolculuk 820 pesoya yükseldi, bir dolardan fazla. Bu çok büyük, özellikle asgari ücret (yaklaşık 400 dolar) alanlar için. Bu şehir çok pahalı, elektrik için, sıcak su için, her şey için çok para ödüyoruz” diyor, RT’ye konuşan ve Şili’nin başkenti Santiago’da yaşayan Cristian Peres isimli akademisyen.

Santiago’nun en önemli ulaşım aracı olan metroya belirli saatler arasında uygulanmak üzere yaklaşık yüzde 4 zam yapılmasına karşı 14 Ekim’de gençlerin “turnikeden atlama” şeklinde başlattığı protestolar, polisin gençlere saldırmasıyla şiddetlenmişti. Bugüne kadar 3 kişi yaşamını yitirdi, 308 kişi gözaltına alındı ve 167 kişi yaralandı.

EKVADOR’DAN SONRA ŞİLİ

ABD’nin ve IMF’nin en yakın dostları olan Latin Amerika hükümetleri zor günler yaşıyor. Ekonomik sorunlar çözülemezken neoliberal paketler sağcı liderlerin elinde patlıyor. Ekvador’daki akaryakıt zammına yönelik halk hareketinden sonra bir diğer Latin Amerika ülkesi olan Şili’de de başkentteki metro ücretine zam yapılması kıtada yeni bir ayaklanmanın fitilini ateşledi. Ekvador’da yerli halkların öncülük ettiği gösteriler zammın geri çekilmesiyle sonuçlanmıştı. Şili’de ise halkı harekete geçiren üniversite gençliği oldu. Gençlere yönelik devlet şiddeti halkı daha da öfkelendirdi. 18 Ekim akşamı gösteriler kitleselleşti. Metro ve otobüs durakları yakıldı. Kamu binaları ateşe verildi, ABD tekeli Wallmart süpermarketlerine yönelik saldırılar oldu. Başkentteki bir süpermarket yangında en az üç kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Şili’nin ABD yanlısı, sağcı hükümeti sokağa çıkma yasaklarının ardından son olarak yıllar sonra ilk defa orduyu sokağa çıkardı. Ancak tepkiler dinmiş değil. Cumartesi günü Devlet Başkanı Sebastian Pinera, zammı askıya aldığını duyurmak zorunda kaldı.

YASAKLARA RAĞMEN SOKAKLARDA

Geçtiğimiz perşembe günü önce başkent Santiago’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. “Acil durum” ilan edilen yerlere başkentin dışında Valparaiso ve Concepcion şehirleri de eklendi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın “acil durum” ilan ettiği bölgeleri sorumluluğuna verdiği General Javier Iturriaga, Santiago ile Chacabuco eyaletleri ve San Bernardo ile Puente Alto bölgeleri için gece 22.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Iturriaga, yasağın kaç gün süreceğine dair bilgi paylaşmadı.

Şili’de, Diktatör Augusto Pinochet’in 1990’da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez “acil durum” ilan edilerek, güvenlik orduya teslim edildi. Öte yandan, sokağa çıkma yasağı ve acil durum ilanlarına rağmen ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler devam ediyor.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

Halkın öfkesini bastıramayan Şili Devlet Başkanı Pinera, cumartesi günü metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurdu. Pinera, “Metro ücretine yapılan zammın askıya alınmasına karar verdim. Herkesin haklı nedenlerle barışçıl bir şekilde gösteri düzenleme hakkı vardır. Ancak kimse hiçbir vatandaşın güvenliğini tehdit edemez” dedi. Pinera ayrıca, bir “diyalog masası” kuracağını ve farklı kesimlerden yurttaşların taleplerini dinleyeceğini de söyledi.

Muhafazakar ve sağcı bir siyasetçi olan Pinera, Pinochet döneminde zenginliğine zenginlik katan patronlardan biri olarak tanınıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Evrensel'in 25. yılı etkinliği: Tüm baskılara karşı çeyrek asırdır ayakta

SONRAKİ HABER

Sultangazi'de gençler okullarında göremedikleri bilimsel konuları tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa