19 Ekim 2019 17:33

Bursa Yenişehir Çevre Platformu: Meyra Madencilik’e geçit yok

Yenişehir’de faaliyet yürüten Meyra Madencilik, ruhsat alanını genişletmek istiyor. Bursa Yenişehir Çevre Platformu: Geç olmadan Yenişehir’e sahip çıkmalıyız.

Fotoğraf: BursaMuhalif.com

Paylaş

Bursa Yenişehir’de faaliyet yürüten Meyra Madencilik’in ruhsat alanını genişletmesine tepki gösteren Yenişehir Çevre Platformu ve Bursa Çevre Platformu toplantı düzenledi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Mevkii’inde 2013 yılından itibaren kurşun, bakır ve çinko ocağı işleten Meyra Medencilik firması bölgede daha geniş bir alanda faaliyetine devam etmek istiyor. Firmanın 345,62 hektarlık alan için aldığı ÇED olumludur kararının ardından Yenişehir Çevre Platformu ve Bursa Çevre Platformu Yenişehir Ziraat Odası’nda halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

BursaMuhalif internet sitesinin haberine göre; ÇED raporunda ele alınan değerlerin halkı yanılttığını ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, “Günlük 1000 ton rezervin zenginleştirilmesi planlanan alanda Yapılan işlem sonrası yılda 30 bin ton, 10 yıllık alınan ÇED izni boyunca ise 300 bin ton pasa çıkacak. Toplanan söz konusu atıklar pasa malzemeler üzerinde eğer bir önlem çalışması olmazsa yağışlarla pasa malzemesindeki ağır metaller Yenişehir Ovası’na, İznik Gölü’ne yayılacak. Raporda maden firması üretim süresi boyunca günlük bin – iki bin ton su kullanacağını belirtiyor, bu suyu İznik Gölü’nden kullanacak, Yenişehir’in artezyenlerini tüketecek.” dedi.

“MISIRLAR TARLADAN DEDİLER, ARJANTİN’DEN ÇIKTI”

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Eralp Atabek konuşmasında Cargill’in Bursa’daki kuruluş sürecini ele aldı. Atabek, “Cargill Orhangazi’de faaliyetine başlamadan önce köylülerin mısırlarını alacağının sözünü verdi. Sadece köylülerden bir yıl mısır aldılar ve sonra Arjantin’den TIR’lar dolusu mısırı ülkemize soktular. Nakliyat kooperatifi kuracağız dediler, kuruldu köylüler paralarını yatırdı ama Cargill birkaç yıl içerisinde daha büyük bir lojistik firmasına taşıma işini devretti. Bu nedenle geç olmadan Yenişehir’e sahip çıkmalıyız, Baro olarak hukuki tüm mücadelenizde yanınızda olacağız” dedi.

DOĞADER’den Murat Demir de, “Sanki burada halkın toprağı, bahçesi bağı zehirlenmeyecek de halka gül bahçesi vaat edilmiş gibi bir rapor sunulmuş. Onların burada ne yapacaklarından ziyade bizler kararlı olduğumuzu, bu projeyi burada yaptırmayacağımız konusunda ısrarcı olduğumuzu firmaya, yetkililere duyurmalıyız” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa mülteci şantajına boyun eğiyor

SONRAKİ HABER

Futbolcuları taşıyan otobüste yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa