19 Ekim 2019 12:04

CHP’li Maltepe ve Ataşehir belediyelerinde işçi direnişleri sürüyor

Maltepe ve Ataşehir belediyelerinde sendikal faaliyetleri nedeniyle işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

CHP’li Maltepe Belediyesinde çalışan Alkan Okuducu 1 Ekim’de, Ataşehir Belediyesi’nde çalışan Alişan İpşiroğlu ve Melike Şahin ise 4 Ekim’de işten çıkarıldı. Her iki belediyenin “işe gelmeme” ve “performans yetersizliği” gerekçeleriyle işlerine son verdiği işçilerin iddiası ise, belediye yönetimlerinin yürüttükleri sendikal faaliyetlerden rahatsız oldukları için işlerine son verdiği.

İşten atıldıkları günden bu yana belediyelerin önünde oturma eyleminde olan işçiler, yeniden işlerine geri dönene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı.

‘HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE İŞTEN ATILDIM’

Maltepe Belediyesinden çıkarılan Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu, belediye ile sendikaları arasında 19 Kasım 2019’de toplu sözleşme imzalamasına rağmen, belediyenin maddi olanaklarının yetersiz olduğu gerekçesiyle sözleşmeyi uygulamadığını belirtti. Bunun üzerine kendilerinin de sözleşmenin uygulanması için iş bırakma eylemleri ve basın açıklaması yaptıklarını dile getiren Okuducu, 19 Temmuz’da yaptıkları 24 saatlik iş bırakma eyleminden sonra hakkında tutanak tutulduğunu kaydetti.

Okuducu, toplusözleşmemizin sendikal izinler maddesine göre, sendika yöneticisi olduğum için dört yıl boyunca ücretli izinli sayılıyorum. Ama yönetim işe gelmediğimi belirterek 1 Ekim’de beni haksız bir şekilde işten çıkardı” dedi.

Sözleşmenin içerisinde 40 saatlik çalışma süresi, çocuk işçiliği, kadın hakları ve engelli çalışanların hakları ile ilgili maddeler olduğunu belirten Okuducu, “Yaptığımız eylemlerden sonra belediye yönetimi toplu iş sözleşmemizi tamamen yok sayma yoluna gitti. 31 Mart seçiminden sonra yaklaşık 20 arkadaşımız da gerekçesiz şekilde işten çıkarılmıştı. Atılan işçiler geri alınsın, toplusözleşmemiz uygulansın istiyoruz. Haklarımızı alana kadar burada direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUMA HARÇLIK VERECEK PARAM OLMUYORDU’

Ataşehir Belediyesindeki işlerine son verilen iki işçiden biri olan Alişan İpşiroğlu ise, Güvenlik-Sen Sendikası İşyeri Temsilcisi.Ocak 2018’de sendikal örgütlenme çalışmalarına başladıkları belediyedeki güvenlik görevlilerinin çalışma alanındaki zorluk ve eksiklerini sözlü ve yazılı olarak belediye yönetimine ilettiklerini söyleyen İpşiroğlu, ancak bu durumun hoş karşılanmadığını ifade etti. İpşiroğlu, bu nedenle baskıya maruz kalıp, devamında da işten çıkarıldığını belirtti.

Çalışanları ‘kışkırttığı’ gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyleyen İpşiroğlu, bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Evet, insanları örgütlüyorum, sendikal örgütlenme yapıyorum. Ben Ataşehir Belediyesinde göreve başlarken düşüncelerimi, fikirlerimi, özgürlüğümü sizin ipoteğiniz altına veriyorum diye bir sözleşme imzalamadım. Devletin vermiş olduğu yasalar çerçevesinde çalışacağıma dair bir sözleşme imzaladım.”

Asgari ücret ile geçinen insanlar olduklarını ifade eden İpşiroğlu, “Gece vardiyasında çalışıyorum. Bazen eve giderken cebimde param olmadığında keşke çocuğum okula gitmiş olsa diyorum. Çünkü o bana günaydın dediğinde cebimde ona verecek param olmuyor. Bunu belediye yöneticileri hissedebilirler mi acaba?​” diye sordu.

İpşiroğlu, işlerine geri dönme talebiyle oturma eylemlerini sürdürdükleri alanın zabıta araçlarının otoparkı haline getirilip, kendilerini destekleyen arkadaşlarının üstü kapalı tehditlerle baskı altına alındığını da belirtti. İpşiroğlu, karşılaştıkları her türlü baskı ve engellemeye rağmen mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

‘İŞİMİZE GERİ DÖNENE KADAR DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

4 buçuk yıldır çalıştığı Ataşehir Belediyesindeki işine son verilen DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Melike Şahin de, farklı gerekçeler öne sürülse de sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığını anlattı.

Şahin, işten atılma sürecinde yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Belediyede sendikal bir çalışma başlattık, örgütlülüğü sağlayıp yetki aldık. Sendikalar Kanunu’na göre, işyeri sendika temsilcisinin yeri değiştirilemez ama beni işçiden uzaklaştırmak için çalıştığım birimi değiştirdiler. 1 Temmuz itibariyle toplusözleşme imzaladık. Sonraki süreçte işçilerin yaşadıkları sorunları dile getirmeye devam ettim. Ancak 4 Ekim tarihinde iş akdimin feshedildiği söylendi. Sonrasında burada bir direnişe başladık.”

İşverenlerin kadınlara saldırmanın daha kolay olduğunu düşündüğünü dile getiren Şahin, “Kadınların çok çabuk pes edeceğini düşünüyorlar. Oysa ki Türkiye’de birçok kadın direnişçi var, Türkan Albayrak, Yüksel Direnişçisi Nuriye Gülmen, Acun Karadağ örnekleri var karşımızda. Aslında direnenler hep kadınları olmuştur. Bundan kaynaklı şunu diyoruz, cinsiyetçi kimlikle bakıp, kadına saldıran bu zihniyet karşısında biz dimdik ayakta duracağız. İşimize geri dönene kadar burada direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.(İstanbul/MA)

MALTEPE BELEDİYESİ İŞÇİLERİNDEN OKUDUCU’YA DESTEK ZİYARETİ

CHP’li Maltepe Belediyesinden işten atıldıktan sonra belediye önünde direnişe başlayan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu’nun, belediye önündeki süresiz oturma eylemi devam ediyor. Oturma eylemine destek ve dayanışma sürüyor. Önceki gün Maltepe Belediyesi Dış Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı birimlerde çalışan işçiler, Okuducu’nun oturma eylemi yaptığı ana bina önüne gelerek destek ziyaretinde bulundu. İşten atılan Okuducu’nun işe geri alınmasını isteyen işçiler, işe geri alınmaması durumunda iş yavaşlatma, bırakma gibi eylemlere başvuracaklarını bildirdi.

Öte yandan Okuducu, önceki gün belediyenin şikayeti üzerine gözaltına alındı. İfadesinin alınmasından sonra serbest bırakılan Okuducu, “Maltepe Belediyesi yönetiminin suçlamaları dolayısıyla gözaltına alındım. Benim eylemimi böyle mi kıracaksınız, böyle mi korkutacaksınız beni? Emin olun ki biz kazanacağız”diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'den Antep'te öğrenciye toplu taşıma indirimine ret

SONRAKİ HABER

Antalya’da kadınlardan kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...