19 Ekim 2019 08:09

Patnos Belediyesi eş başkanlarına soruşturma: Gözünüzün üzerinde kaş var!

Savcılık, HDP'li Patnos Belediye eş başkanlarına açılan soruşturmada çok garip suçlamalar yer aldı.

atnos Belediye Eş Başkanları Emrah Kılıç ve Müşerref Geçer | Fotoğraf: MA

Paylaş

Patnos Cumhuriyet Başsavcılığı, kentin belediye eş başkanları hakkında açtığı bir soruşturmada adeta "gözünüzün üstünde kaş" var diyerek, cezaevinden tahliye olan parti meclisi (PM) üyesini karşılamayı, seçim mitinginde kendisine oy istemeyi ve zafer işareti yapmayı suç saydı.

Ağrı'nın Patnos Belediye Eş Başkanları Müşerref Geçer ve Emrah Kılıç hakkında Patnos Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir soruşturma başlatıldı. Eş başkanlar hakkında başlatılan soruşturmanın konusu ise bir hayli ilginç.

"ALKIŞ, ZAFER İŞARETİ NE VARSA SUÇ"

Savcılık soruşturmasında eş başkanlara 26 Mart 2019 tarihinde Patnos L Tipi Cezaevi'nde tahliye olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Zelal Yerlikaya'yı karşılama sırasında neden zafer işareti yaptıkları, HDP'nin Ağrı'da düzenlediği miting sırasında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk'ü neden alkışladıklarının yanı sıra  ve Patnos Belediye Eş Başkanı Emrah Kılıç'ın mitingde HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan alıntılayarak söylediği, "Oyunuzu en yakışıklı olandan yana kullanın..." sözünü de suçlama konusu yaptı.

KONUŞMAYA ALKIŞ TUTMAK SUÇ!

Önceki gün savcılığa çağrılan iki eş başkana ilk olarak HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya'yı karşılama sırasında neden zafer işareti yaptıkları soruldu. İki eş başkan da PM'de yer alan arkadaşlarını karşılamanın ve zafer işareti yapmanın suç olmadığını söyledi.

HDP'nin Ağrı'da düzenlediği miting sırasında DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk'ü neden alkışladıkları sorusuna ise eş başkanlar, kendi ilçelerinde yapılan bir mitinge aday olarak katıldıklarını ve yapılan konuşmayı alkışlamanın suç olmadığını söyledi. Konuşan kişiyi alkışlamanın aynı zamanda bir nezaket kuralı olduğunu söyleyen eş başkanlar, böyle bir suçlamanın garip bir durum olduğunu ifade etti.

"OYUNUZU EN YAKIŞIKLIDAN YANA KULLANIN"

Savcılık son olarak Patnos Belediye Eş Başkanı Emrah Kılıç'a mitingde yaptığı konuşmada "Son olarak bir şey isteyeceğim. Sevgili Selahattin Demirtaş'ın dediği gibi 31 Mart'ta sandığa gittiğinizde oyunuzu en yakışıklı olandan yana, en halktan olandan yana, en genç olandan yana, ezilenden, kadından, emekçiden, yoksuldan yana kullanın" sözlerini sarf edip etmediğini ve bu konuşmayla ne kastettiğini sordu. Bu ifadeleri kullandığını söyleyen Eş Başkan Kılıç, konuşmasında suç sayılabilecek tek bir kelime dahi olmadığını söyledi.

"YARGILANAN EŞBAŞKANLAR DEĞİL HDP'DİR"

Eş başkanların avukatı Kemal Altünay, açılan soruşturma ile burada yargılanın belediye eş başkanları değil, HDP'nin kendisi olduğunu ifade etti.

Emniyetin bu soruşturma ile tamamen hukuka aykırı bir şekilde ve amiyane bir tabirle öküz altında buzağı aradığını söyleyen Av. Altünay, soruşturma dosyasında suç teşkil edecek hiçbir hususun olmadığını vurguladı. Tarihin hukuksuzluk adına tekerrür ettiğini ifade eden Altünay, en basitinden kadın ve işçi haklarını savunmanın bile suç teşkil ediyor gibi bir imaj oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Emniyetin yapmış olduğu suizan bir çalışmayla müvekkillerinin yıpratılmaya çalışıldığını ifade eden Altünay, bu hukuksuzluğun bitmesi gerektiğini belirtti.

"ALKIŞLAMAK SUÇ MU?"

Altünay, diğer suçlamalarla ilgili ise şöyle konuştu: "Bir diğer konu ise Zelal adlı parti çalışanının yargı tarafından tahliye edilmesi nedeniyle kendilerini karşılamaları, gerek ceza kanunu gerekse de diğer kanunlarda suç teşkil edecek bir durum değildir. Aksine bu durumu teşhir etmek, bir algı operasyonu oluşturmak suç olmalı. Ayrıca Berdan Öztürk'ün yaptığı konuşmaların suç teşkil edip etmediği hususu ise ayrı bir tartışma konusudur. Bir insanın birini alkışlaması nezaket ve saygınlıktır. Bu hususu suç olarak saymanız orada bulunan 7 bin kişinin tespit edilip onların da yargılanması gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Oradaki 7 bin insan bu konuşmaları alkışlamıştır. Böyle suç durumu mümkün müdür? İsnat edilen tüm bu suçlamalar mesnetsizdir." (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Boya fabrikasının kimyasal atıkları balıkların ölümüne neden oldu

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2008 krizi sonrası başlayan ‘Afrika sevdası’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...