19 Ekim 2019 06:13
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2019 06:41

İçişleri Bakanlığı kayyum atamalarını haklı çıkarmak için anayasayı tahrif etti

İçişleri Bakanlığı, kayyum atanmalarına yapılan itiraza karşı mahkemeye gönderdiği savunmada Anayasa’nın ilgili maddesini tahrif etti. İdare mahkemesi buna rağmen Mızraklı'nın talebini reddetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasıyla ilgili yapılan itiraza karşı mahkemeye savunma gönderdi. Ancak bakanlığın savunması Anayasa’nın ihlalinin itirafı oldu.

Bakanlık, DBB Başkanı Selçuk Mızraklı'yı belediye başkanlığı görevi öncesinde hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturma nedeniyle görevden alabileceğini savundu. Ancak Anayasa'nın 127. maddesinde “Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” ifadeleri yer alıyor.

GÖREVDEN ALMANIN GEREKÇESİ GEÇMİŞTEKİ SORUŞTURMALAR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanmasına yapılan itiraz üzerine İçişleri Bakanlığı Diyarbakır 1. İdare Mahkemesine savunma gönderdi. İçişleri Bakanlığı, Mızraklı'nın görevden alınmasına belediye başkanlığı görevi öncesi hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturmayı ve belediye başkanlığı görevi sırasında yine Bakanlıkça başlatılan “ön incelemeleri” gerekçe gösterdi.

BAKANLIK ANAYASAYI TAHRİF ETTİ

Bakanlık, belediye başkanlarının “görevleriyle ilgili suçlardan” dolayı görevden alınmalarına olanak sağlayan Anayasa'nın 127'nci maddesinin 4'üncü fıkrasının başlangıç kısmında yer alan “Görevleri ile ilgili suç sebebiyle ile...” ifadesine yer vermeyerek anayasayı tahrif etme yolunu seçti.

Bakanlık, söz konusu maddeyle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Anayasanın 127'nci maddesinin dördüncü fıkrasının '... hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.' hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartı getirmektedir.' hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartını getirmektedir.”

MIZRAKLI: MİNAREYİ ÇALDILAR KILIFINI HAZIRLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, İçişleri Bakanlığının mahkemeye gönderdiği savunma için “Başta minareyi çaldılar sonra kılıfını hazırlamaya çalışıyorlar. Ama bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor” dedi.

Savunmanın çelişkilerle dolu olduğunu ifade eden Mızraklı, savunmanın ‘Nereye koyarsam buradan bir haklılık payı çıkartabilirim’ kaygısı ile hazırlandığını söyledi.

Mızraklı “Birçok yanı ile kendi içinde çelişen ve ortaya koymuş olduğu içtihatları, mevcut durumla uzaktan yakından ilişkisinin bulunmadığını gözlüyoruz. Savunmada ‘Biz haksız bir işlem yaptık. Seçimlerde kazanamadığımız yerlere kayyum atayarak orayı kazanmak için bu yolu seçtik’ gibi tutum almayacaklardı. Onun yerine eğip bükmeye, yasaları esnetmeye başka bir tarif yapmaya çalışmışlar. Başta minareyi çaldılar sonra kılıfını hazırlamaya çalışıyorlar. Ama bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor” ifadelerini kullandı.

İdare Mahkemesinin hukuka, vicdana ve hakikate yaslanarak bir karar vermesi gerektiğini söyleyen Mızraklı, oradan gelecek karar çerçevesinde gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Mızraklı’nın İdare Mahkemesinde uzaklaştırma kararının yürütmesinin durdurulması için açtığı davada ret kararı geldi.

KAYYUMLARIN SÜRESİ 2 AY DAHA UZATILDI

Öte yandan Van, Diyarbakır ve Mardin’e atanan kayyumun süresi doldu. Van ve Mardin’de süre iki ay uzatıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya ise henüz bir tebligat yapılmadı.

Bilgileri doğrulayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı uzatma kararlarını eleştirdi. Son olarak Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova’ya kayyım atandığına dikkat çeken Mızraklı bunun “Demokratik siyasetin dışına itme, yerelde çıkan iradeyi gasbetme” olduğunu söyledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İHD Eş Başkanı Eren Keskin: Nadira Kadirova’nın dosyası kapatılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Nusaybinliler: Savaşı da kayyumu da istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...