18 Ekim 2019 17:50

Bölge barolarından kayyum başvurusunun yanıtlanmamasına tepki

Kayyum atamalarına ilişkin yapılan itiraza olumlu veya olumsuz cevap verilmemesine tepki gösteren 13 baro, demokrasi ve hukuk devleti ilkesinin yerine getirilmesi çağrısında bulunuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediye eş başkanlarının 19 Ağustos'ta görevden uzaklaştırılarak yerlerine il valilerinin kayyum olarak atanmasına ilişkin açılan iptal davalarının bir türlü sonuçlanmamasına barolardan tepki geldi. Adıyaman, Ağrı,  Batman, Hakkari, Bingöl, Dersim, Diyarbakır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları tarafından yapılan ortak açıklamada kanunlara göre görevden alma işleminin 2 ayda bir gözden geçirilmesi gerektiği hatırlatılarak, “Görevden uzaklaştırılanlar hakkında; kovuşturma açılmaması, kamu davasının düşmesi veya beraat kararı verilmesi, davanın genel af ile ortadan kaldırılması veya görevden düşürülmeyi gerektirmeyen bir suçla mahkûm olunması durumunda görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır. Bugün itibariyle kayyum atama kararının üzerinden 2 ay geçmesi nedeniyle Bakanlığınız tarafından gözden geçirilerek bir karar verilmesi kanunun açık hükmü gereğidir” denildi.

“HALK İRADESİNE GASP”

Kayyum atama kararından bugüne kadar toplumdaki tedirgin halin devam ettiği belirtilen açıklamada, “Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi veyahut kararı, halk iradesinin gaspı olarak değerlendirmektedir. Halk iradesinin üstünde hiçbir irade bulunmamakta, alınan kayyum kararları ile halkın iradesi yok sayılmıştır. Zira görevi sebebiyle suç işleyen bir başkan görevden alınsa dahi, meclisin kendi içinde bir başkan vekili seçerek işlemlerini yürütme imkânı varken bu imkân ortadan kaldırılmış, kayyum atanması nedeniyle bugüne kadar belediye meclisleri fiili olarak feshedilmiştir. Halkın seçtiği hiçbir meclis üyesi, hiçbir şekilde görevini yapamamaktadır. Bu nedenle demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın kayyum kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

“EŞ BAŞKANLARIN GÖREVE İADESİNDE ISRAR EDİYORUZ”

Anayasanın ve Belediye Kanunu'nun açık hükümleri gereğince görevden uzaklaştırma tedbirine başvurabilmek için görev gereği işlenen bir suçun olması gerektiğinin de hatırlatıldığı açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Ancak görevden uzaklaştırmaya gerekçe olarak gösterilen, görevi sebebiyle işlendiği ileri sürülen sebeplere dayalı olarak, başkanlar hakkında cezai soruşturma dahi bulunmamaktadır. Geçen 2 aylık süreçte, görevden uzaklaştırılan belediye başkanları hakkında herhangi bir kovuşturma açılmamıştır. Kovuşturma açılmaması, tek başına uzaklaştırma kararının kaldırılması nedeni olarak kanunda açıkça belirtilmiştir. Bu durum dahi gözetildiğinde kanunun açık hükmüne göre görevden uzaklaştırma kararının kaldırılması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirme kararı yapılırken, demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararının dikkate alınarak Belediye Başkanlarının derhal görevlerine iadelerini önemle ve ısrarla talep ediyoruz.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji Birliği: Cerattepe direnişi cezaları mücadelemizi engelleyemeyecek

SONRAKİ HABER

Bakan Akar, ABD Savunma Bakanı Esper ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...