19 Ekim 2019 00:20

Ford işçisinden Türk Metal’e soru: Ne kadar maaş alıyorsunuz?

Özçelik-İş Başkanı Yunus Değirmenci'nin, milyon liralık makam aracı almasının ardından Ford işçileri üyesi oldukları Türk Metal Sendikası yöneticilerine maaşlarını açıklama çağrısı yaptı.

Paylaş

Bir Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Sevgili metal işçisi kardeşlerim, Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, 1.3 milyon TL’ye lüks makam aracı almış. Maaşı ise 50 bin liraya yükselmiş. Metal işçileri olarak sözleşmeye yüzde 26 ile oturan sendika başkanları bizlere özverili olmamızı söylerken kendileri ne kadar özveride bulunuyor. Metal işçileri olarak bizler şube başkanlarının maaşlarını bile bilmiyoruz. Biz metal işçileri başta Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak olmak üzere tüm genel merkez yöneticileri ve şube başkanlarının maaşlarını açıklamasını bekliyoruz. Sadece bu dönem aldığı değil önceki dönemde de maaşının ne kadar olduğunu bilmek istiyoruz. Sendika yöneticileri kaç lira maaş alıyor, sendikanın kaç arabası var, Pevrul Kavlak’ın bindiği arabanın fiyatı ne kadar? Şube başkanları ne kadar maaş alıyor? Sendika temsilcileri sendikadan ayrıca para alıyor mu? Tüm bunları bilmek hakkımız. Sorularımız ayrıca bunlarla da sınırlı değil. Türk Metal Sendikasının kaç tane oteli var? Bu otellerin kârı ne kadar? Bu oteller zarar ediyorsa (Bizlere yıllardır bu söyleniyor) neden satılmıyor, neden sırtımızda yük olarak tutuluyor? Ayrıca bizler Türk Metal’e aidat ödediğimiz halde bu otellere neden para ödüyoruz? Oteller biz işçilerin aidatlarıyla yapılmadı mı, oteller biz işçilere ait değil mi? Ayrıca sendikanın otellerinde kaç işçi çalışıyor, bunların SGK primleri ödeniyor mu? Kendisi işçileri temsil eden sendika, otellerinde çalıştırdığı işçilerin sendikalı olup olmadığının açıklamasını da yapmalı.

Gelin birlikte kaba bir hesap yapalım. Türk Metal Sendikasına bağlı 200 bin küsur işçi var, biz buna düz hesap 200 bin diyelim. İşçilerden kesilen aidatı, biraz insaflı davranalım ve 100 lira olarak düşünelim. Böyle düşündüğümüzde bir ayda sendikanın kasasına 200 bin x 100 liradan 20 milyon (eski parayla 20 trilyon) giriyor. Sadece bir ayda giren para bu. Bir yılı düşünün 20 milyon x 12 = 240 milyon lira. Dudak uçuklatan bir miktar değil mi? Şimdi soruyoruz bu paralar ne yapılıyor? Bu gelirler nerelere harcanıyor? Greve çıkan ya da direnişte olan işçilere mi harcanıyor? Ortada ne bir grev, ne bir direniş var. Örneğin sendika grev fonu kuruyor mu? Ya da kriz gerekçesi ile üretime ara verilen işyerlerinde ücretsiz izine çıkarılan işçi kardeşlerimiz var, onlara destek oluyor mu? Sendika böyle bir fon kuramaz mı? Ford Otosan’da Transit hattında çalışan arkadaşlarımız 7-12 Ekim tarihleri arasında üretime ara verildiği için izne çıkarıldı. Bu 6 günlük duruşta sendika işçi arkadaşlarımızı Didim’deki otele eğitime götürüp, bunun 3 gününü sendikal izinli saydırdı. Kalan 3 gün yıllık izinlerden gitti. 6 günün tamamı sendikal izinli sayılamaz mıydı işçiler? Şimdi sözleşme döneminde bize “Aza kanaat getirin”, “Kriz var, beklentiniz yüksek olmasın” diyenler, bizlere yüzde 26 zammı layık görenler, bu soruların cevabını vermek zorunda! Türk Metal’den bir açıklama bekliyoruz! Sorduğumuz sorulara bir an evvel cevap vermeli ve biz metal işçilerini bir an evvel bilgilendirmeliler. Biliyoruz ki bu sadece Türk Metal üyelerinin, sadece Özçelik-iş üyelerinin sorunu değil. Ülkedeki özel sektörde ya da kamuda çalışan tüm sendikalı işçilerin sorunu. Bizim alın terimiz ve emeğimizle o koltuklarda oturan sendikacılar çıkıp işçilerin karşısına ne kadar maaş aldığını açıklamalı. Hepimiz bunun peşine düşmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Siyasi partilerin temsilcileri: İçeride kayyum dışarıda işgal siyaseti güdülüyor

SONRAKİ HABER

ZMO Başkanı 2020 bütçesini değerlendirdi: Bütçe üreticiye değil, faize gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...