19 Ekim 2019 00:00

Saadet Gıda'da önlem, işçinin kolu koptuktan sonra geldi

Saadet Gıda isimli fabrikada kolunu makineye kaptıran işçi kolunu kaybetti. Sicili kabarık olan fabrikada yaşanan iş kazası üzerine işçi yasal yollara başvurdu.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul Silivri’de bulunan Saadet Gıda fabrikasında 11 Ekim’de kolunu sakız hamuru makinesine kaptıran O.A. isimli işçi, kolunu kaybetti. Savcılığa verdiği ifadede “Ben başka bir bölümde çalışıyordum. Bu bölüme yeni getirdiler. Bölümle ilgili eğitim almadım” diyen O.A şikayetçi oldu. Olayın ardından fabrika yönetiminin kendilerine iş ile ilgili 10 konu ve makine hakkında ‘Eğitim aldıklarını gösteren metin’ imzalattıklarını söyleyen işçiler, makinelere ise koruyucu aparatlar eklendiğini belirtti. Yaşananlar üzerine aradığımız Saadet Gıda'da ise yetkililer telefonlarımıza geri dönüş yapacağını söylemesine rağmen geri dönüş sağlamadı.

"12 SAAT ÇALIŞIYOR, BİR DE FAZLA MESAİYE KALIYORDU"

Olaya tanık olan bir işçi o anları şu sözlerle anlattı: “Temizlik yaparken etrafında hiçbir usta yoktu. Ya uyuyorlardı ya da bir yerde laflıyorlardı. Bu arkadaş 12 saat çalıştığı gibi fazla mesailere de kalıyordu. 6 ay sonra emekli olacağım diye primini artırmaya çalışıyordu. Makinanın şalteri neden açıkmış. O makine fabrikanın canavarı gibidir. Bizler de makinalarımızda temizlik yapıyoruz ama şalteri kapatmadan elimizi sokmayız kazanlara. Anlatılmamış. İhmalkarlık onun başındakilere ait. 24 saat durmadan çalışır o makine. Yarım saat çalışmasa ne olur. O makine yapılır ama o kol yerine gelir mi? Kendisine ‘Bu kadar çalışma, böyle giderse fabrikada öleceksin’ diyen arkadaşlarına, ‘Yarın emekli olursam, bana kim iş verecek bari dişimi sıkıp yüksek maaş alayım’ diyormuş.”    

İŞÇİLERE 10 KONU HAKKINDA EĞİTİM ALDIKLARINI GÖSTEREN KAĞIT İMZALATILDI

Kolunu kaybeden işçinin savcılığa verdiği ifadede, “Ben bir bölümde çalışıyordum. Bu bölüme yeni getirdiler. Bölümle ilgili eğitim almadım” diyerek fabrikadan şikayetçi olduğunu aktaran işçi arkadaşları, olaydan sonra kendilerine 10 konu hakkında eğitim aldıklarına ilişkin metin imzalattıklarını belirtti. Olayın ardından fabrikada denetimlerin de arttığını ifade eden işçiler, makinelere koruyucu aparatlar eklendiğini belirtti. Fabrika yönetiminin olayın üstünü örtmeye çalıştığını anlatan işçiler, olaydan sonra “Orhan’ın dikkatsizliği” söyleminin fabrika içinde dillendirilmeye başlandığını belirtti.

SAADET GIDA’NIN SİCİLİ KABARIK

Esenyurt’tan Silivri’ye taşınan ve işçilerin DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasında örgütlenmesinin baskı-işten atmalarla engellendiği Saadet Gıda’nın sicili kabarık. Elini-bacağını makinaya kaptıran, uzuvları hasar gören işçilerin anlaşmalı oldukları özel hastanelere gönderildiği, “Evde merdivende düştüm, dolmuşta elim sıkıştı” dedirtilerek iş kazası raporu almalarının engellendiğini iddia eden işçiler, iş kazası yaşadığını söyleyen kişilerin çalıştığı bölümlerin değiştirildiğini, işten atıldığını savundu.

Daha önce de sendikalaşma mücadelesi verdiği için atıldığı işine davayla geri dönen Mahfuz Yaşıt’ın, fabrikanın patronlarından Sübet Çiçek ve yeğeni Sabattin Çiçek tarafından darbedildiği ve “İşten kendi isteğimle ayrılıyorum” kağıdı imzalatıldığını da aktaran işçiler, saçını makineye kaptıran ve omurilik zedelenmesi yaşayan ve felç riski yüksek olan bir kadın işçinin yaşadıklarının üstünü örtmeye çalışıldığını, ancak örtemeyince yaklaşık 15-20 gün sonra iş kazası için işyerinde inceleme yapıldığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

KESK İstanbul Kadın Meclisi: Şengül Karaca için gerçek adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Siyasi partilerin temsilcileri: İçeride kayyum dışarıda işgal siyaseti güdülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...