18 Ekim 2019 06:11

Zonguldak Kız Meslek Lisesinin yıkılıp yerine otopark yapılmak istenmesine tepki

Zonguldak'ta Kız Meslek Lisesinin yerine otopark yapılmak istenmesine karşı halkın tepkisi büyüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın yeni yapılan 400 yataklı Devlet Hastanesi projesinde "unutulan" otopark sorununun Kız Meslek Lisesinin başka bir yere taşınması ve yerine otopark yapılmasıyla çözülebileceğini açıklaması üzerine Zonguldak'ta tepkiler artıyor.

Mimari yapısıyla Zonguldak'ın sembol yapılarından biri olan "Kız Meslek Lisesi" olarak bilinen Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yıkılıp yerine hastane için otopark yapılmak istenmesine karşı basın açıklaması yapıldı. Zonguldak'taki 54 kurum, kuruluş, sendika, dernek, meslek örgütü temsilsilcisi ile aralarında eski bakanlar, eski-yeni milletvekilleri, belediye başkanları, şair ve yazarların da olduğu 102 kişinin imzaladığı basın metni, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun tarafından ZOKEV binasında okundu.

"İHMALİN FATURASI ZONGULDAK HALKINA KESİLEMEZ"

Basın açıklamasında konuşan Kürşat Coşgun şunları söyledi:

"Son zamanlarda, gazetelerde, kentin bazı yetkililerin, kamuoyunda 'Kız Meslek Lisesi' olarak bilinen 'Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yıkılacağı yönünde açıklamaları yer almaktadır. Gazetelerdeki haberlere göre, hemen karşısında devam eden hastane inşaatının projesinde yeterli otopark olmadığını dile getiren yetkililer, okulun yıkılmasıyla kazanılacak alana unutulan otoparkın yapılacağını ifade etmektedir. Ülkemizdeki imar mevzuatına göre sıradan konutlarda bile otopark yapımı zorunluyken, projesi her aşamada çok yönlü denetimden geçmesi gereken hastane gibi bir yapıda, yeterli otopark olmaması skandal boyutunda bir ihmaldir. Bu ihmalin faturası Zonguldak halkına kesilemez. Otopark için okul yıkılamaz. Kimliksizleştirilmek için her türlü değerinden arındırılmaya çalışılan Zonguldak’ın alnına, bir de, 'Otopark için okul yıkılan kent' damgası vurulamaz."

Çoşgun, 1941’de hizmete girip Kız Enstitüsü, Kız Sanat Okulu, Kız Meslek Lisesi gibi adlarla 80 yıla yakın bir zamandır eğitim veren ve hayata hazırladığı on binlerce insanla tüm Zonguldaklıların yaşamında önemli bir yeri olan Kız Meslek Lisesinin, kentin hafızası konumunda olduğunu vurgulayarak, "Kız çocuklarına meslek-beceri kazandırma, iş yaşamının üretken bireyleri olarak hayata hazırlama misyonuyla kente büyük emeği geçen okul, kent kimliğinin korunması, Zonguldak’ın yok olmaya yüz tutmuş yöresel yemek, giyim, el sanatları, dokuma, mutfak eşyası, tarım aletleri gibi folklorik unsurlarının kayıt altına alınması, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için de çok değerli hizmetler vermektedir. Böyle bir okulu yıkmaya kalkmak kentin kimliğine yapılmış açık saldırı olduğu kadar, alenen işlenmiş bir kent suçudur. Bu suça göz yummayacağız, susarak ortak olmayacağız. Her birimizin hatırasında derin izi olan kentin bellek mekânına sahip çıkacağız. Yetkilileri sorumluluğa, tüm halkımızı duyarlılığa davet ediyor, meselenin sonuna kadar takipçisi olacağımız duyuruyoruz" diye belirtti. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eş başkanları tutuklanan Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova belediyelerine kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Booking.com için mahkemeden "haksız rekabet" kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...