18 Ekim 2019 00:15

Eğitim emekçileri: Operasyon durmalı, eğitime devam edilmeli

Suriye operasyonuyla Mardin ve Urfa’nın sınır hattında bir çok okulda eğitime ara veriliyor. Eğitim emekçileri, "Bir an önce operasyon durmalı, herkes kendi yaşadığı yerde eğitimine devam etmeli” dedi

Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Bozan (solda), Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tutal (sağda) | Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Suriye operasyonuyla Mardin ve Urfa’nın sınır hattında bir çok okulda eğitime ara veriliyor olmasıyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, nakil ve telafi için eğitim programlarının yapıldığını söyledi. Söz konusu duruma dair Evrensel’e konuşan Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Bozan, okullarının fiziki durumunun nakil için uygun olmadığını dile getirdi. Telafi eğitiminin göründüğü gibi kolay olmadığını belirten Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tutal, nasıl telafi edileceğini sorarak, “Bir an önce operasyon durmalı, herkes kendi yaşadığı yerde eğitimine devam etmeli” dedi. 

BAKAN SELÇUK: GEREKLİ PLANLAMALAR YAPILDI

Suriye operasyonunun başlamasıyla Mardin ve Urfa’nın sınır hattında bulunan birçok okulda eğitime ara veriliyor. Konuyla ilgili Urfa’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı. Eğitime ara verilen okullarda telafi eğitimlerinin gerekli planlamaların yapıldığını belirten Selçuk, “Bizim için eğitimin aksaması söz konusu olamaz. Her şekilde eğitimin devam etmesi için gereken tedbirlerin alınması esastır. Nakil yapmak isteyenler bu yıla özel kayıt yapabilecek. Yerleşim birimi içindeki başka bir okula bu eğitim-öğretim dönemi olmak üzere nakil yapılabilecektir. Telafi eğitimi için gerekli planlamalar yapıldı. Ara tatillerde telafi programları yapılacaktır” dedi. 

EĞİTİME DEVAM İÇİN ŞARTLAR İNCELENİYOR

Selçuk, bölgedeki okullarda eğitime verilen aranın devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise, “Okullarda şu an eğitimin devam edebilmesi için şartları inceliyoruz. Duruma göre kararlarımızı alıyoruz. Bunları takip ediyoruz” diye cevap verdi. 

Yaşanan durumu Mardin ve Urfa’daki Eğitim Sen Şube başkanları Mustafa Bozan ve İsmail Tutal ile konuştuk. 

"MAĞDURİYETİN ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Bozan, 2015-2016 yılları arasında aynı durumun yaşandığını belirterek, eğitimin telafisinin Milli Eğitim Bakanı’nın söylediği şekilde mümkün olmadığını söyledi. Bozan, “O dönemin istatistiklerine baktığınızda Mardin LGS ve üniversiteye giriş sınavlarında sonuncu sıralardaydı. Şu an temel kaygısı eğitim olmayan, hayatta kalmaya çalışan öğrencinin gelip başka bir yerde eğitim görmesi ne kadar sağlıklı olur. Bu öğretmenler için de bunun psikolojik süreci zamana mal olur. Eğitimin telafisi olmaz. Ki başka bir yerde misafir öğrenci olarak gitmesi, eğitim öğretimin aksamaması da mümkün değil. Bu da tepkiler oluşmasın diye yapıldı. Bu çocukların temel ihtiyaçları barınma, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Bunun içerisine de eğitim girmiyor. Sadece kamuoyuna burada mağduriyet yaşanmadığını lanse etmeye çalışıyorlar” dedi. 

"OKULLARDA FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ"

Merkez okullarında fiziki koşullarının da uygun olmadığının altını belirten Bozan, “Merkez okulların fiziki koşullarına baktığınızda zaten Mardin’deki öğrencileri kaldıramayacak fiziki koşullar karşımıza çıkıyor. Sınıf mevcutları fazla, gelen her bir öğrenciyle hem merkezdeki hem de misafir öğrencinin eğitimden aldığı verim düşüyor. Bir yanda herhangi bir sorun yokmuş gibi eğitime devam eden öğrencilerle ve sürekli şehrinden edilen yaşadığı alandan çıkarılan öğrencilerin aynı eğitime ve sınav sistemine tabi tutulması haksızlıktır. Savaşa karşı sesimizi yükseltmeliyiz, o çocukların yeri doğup büyüdükleri yerdir. Derhal bu operasyonların sonlandırılması lazım” diye konuştu.

"BU SORUN O KADAR BASİT DEĞİL"

Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tutal ise, Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamaya dikkat çekerek sorunun bu kadar basit olmadığını ifade ederek eğitim sorununun bu şekilde çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Tutal, “Şu an Birecik’te 11 okul kapalı, bir okulun da boş olması faciayı önlemiş, çünkü okula havan mermisi düşmüş. Suruç’ta 31 okul kapatılmış. Akçakale ve Ceylanpınar’ın tüm okulları tatil. Eğitim sorununun bu şekilde çözülmesi mümkün değildir. Sokağa çıkma yasaklarından biliyoruz, okullar çok uzun süre kapalı kaldı. Yazın eğitim verilerek telafi edildi denildi. Fakat öyle göründüğü gibi değil, bu sorun o kadar da basit değil” dedi. 

"NASIL TELAFİ EDİLECEK?"

Tutal, okulların ara verildiği ilçelerde yaşayanların ekonomik sorununun da olduğunu ve bu durumun eğitim gören çocukların içine düştükleri durumu daha ağırlaştırdığını ifade etti. Tutal, “Şu an Ceylanpınar’da okuyup da maddi imkanları olmayan öğrenciler var. Ceylanpınar’ın şehir merkezinde dershaneler, etüt merkezleri hepsi kapalı. Bunlar üniversite sınavına girecek çocuklar. Ailelerle görüştüm, Urfa’ya merkeze gelecek durumları yok. Bu nasıl telafi edilecek? Üniversiteye hazırlanan çocukların durumu, tarlalarda çalışıp, dershanelere para vermiş bu çocuklar ne yapacak? Bu kayıt yaptıkları yerlerden paralarını da geri alamıyorlar. Çünkü eğitime ne zaman devam edilecek belli değil, ne olacak belli değil. Bu çocukların aileleri o yaşadıkları yerlerden ayrılıp nereye gidecekler? Bunlar ciddi sorunlar ve hiçbiri çözülmemiş, hepsi duruyor. Pansuman çözümler üretilebilir ama telafisi mümkün değil. Bir çocuk savaş dışında başka bir okula tayin edildiği zaman bile 3-5 ay sorun yaşıyor o çevreyle, adapte olana kadar. Bir de savaş göçünün çocuk üzerinde yarattığı psikolojik durumu düşünün. Suriye’den gelen çocuklarda bunu gördük. Bu çocuklarda şiddet en üst düzeydeydi. Psikolojileri kötüydü. Bir an önce operasyon durmalı, herkes kendi yaşadığı yerde eğitimine devam etmeli” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medyada Suriye operasyonu karşıtı paylaşım yapanlara operasyon

SONRAKİ HABER

ODTÜ'lü öğrenciler: Sınıf ve laboratuvarlarda sandalye kapmaca oynuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...