17 Ekim 2019 14:16

Medeni Yıldırım davasında ilerleme kaydedilmedi

Diyarbakır Lice’deki kalekol protestosunda öldürülen Medeni Yıldırım davasında ilerleme sağlanamıyor. Mahkeme, 2019’un başındaki talepleri için yeniden müzekkere yazılmasına karar verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Lice’deki kalekol protestosunda askerlerce öldürülen Medeni Yıldırım davasında ilerleme sağlanamıyor. 2019’un başındaki talepleri yerine getirilmeyen mahkeme, yeniden aynı talepler için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Mahallesinde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ı “kasten öldürmekten” asker Adem Çiftçi hakkında açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Adem Çiftçi katılmazken, Yıldırım ailesinin avukatları Reyhan Yalçındağ, Serdar Çelebi ve Sidar Avşar ile Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ile yakınları duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz de takip etti.

SUÇ DUYURUSUNUN AKIBETİ

Duruşmada söz alan Avukat Reyhan Yalçındağ, karakolda görevli 2 komutan hakkında suç duyurusu yapıldığını, 7 Şubat’ta karakolda görevli olan 2 komutan için yapılan suç duyurusunun akıbetinin sorulması için mahkemenin karar aldığını, ancak aradan geçen süreye rağmen suç duyurusunun akıbetinin ne olduğunun mahkemeye gönderilmediğini söyledi.  

“RAPOR HAZIRLANMADI”

Yalçındağ, mahkemenin 16 Mayıs’ta görülen davanın 6 duruşmasında İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan yeni bir rapor istediğini, ancak raporun hazırlanmadığını belirterek, zaman aşımına uğratılan diğer dosyaları hatırlattı.

“YAŞAM HAKKINA KASTEDİLDİ”

Meydana gelen olayın diğer toplumsal olaylarda kullanılan orantısız güç olmadığını ifade eden Yalçındağ, söz konusu olayda direkt yaşam hakkına kast edildiğini söyledi.

“KOMUTANLARIN YARGILANMASI GEREKİYOR”

Sanık Adem Çiftçi’nin olayı kendi başına gerçekleştirmediğini vurgulayan Yalçındağ, olayın komutanların emriyle gerçekleştirildiğine işaret ederek, emri veren komutanların yargılanması gerektiğini dile getirdi.
 
Yalçındağ, daha önce karakolda görevli 2 komutan hakkında yapılan suç duyurusunun akıbetinin sorulmasına ve ATK’den raporun hazırlanmasının istenerek bir an evvel mahkemeye gönderilmesini talep etti.
 
Mahkeme heyeti, Yalçındağ’ın her iki talebini kabul ederek duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

"Barış ortamı olmadıkça gönüllü geri dönüş hayal"

SONRAKİ HABER

Orhan Aydın'a "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa