17 Ekim 2019 10:27

Kocaeli Barosundan Ayşe Acar açıklaması: Davayı sonuna dek takip edeceğiz

Boşandığı erkek tarafından öldürülen Ayşe Acar hakkında basın açıklaması yapan Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi, "Açılacak ceza davasını sonuna dek takip edeceğiz" sözü verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi, İzmit’te dün öğle saatlerinde boşandığı erkek tarafından öldürülen Ayşe Acar (36) hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. "Hiçbir erkeğin emaneti, malı, namusu değiliz. İnsanız, eşitiz, bireyiz" denilen açıklamada davanın sonuna dek takipçisi olunacağı söylendi. Açıklamada ayrıca “Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz” denildi.

"270 GÜNDE ÖLDÜRÜLEN KADIN SAYISI 285"

Kocaeli Adliyesindeki baro odasında gerçekleştirilen açıklamaya Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Candemir Gültekin ile çok sayıda avukat katıldı. Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Didem Turan, açıklamasında “Ayşe Acar için çok üzgünüz. 2019 yılının 270 gününde öldürülen kadın sayısı 285! Kadınlar her gün toplumsal tanıklığımız huzurunda katlediliyor” dedi. Kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Turan, “Topluma hakim erkek egemen anlayışın değiştirilmemesi, kadın üzerinden yanlış söylemlere devam edilmesi ve kadının erkekle eşit birey olarak kabul edilmemesinin sonucu bu cinayetler yaşanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemi her bir cinayette daha da güçlü bir biçimde yeniden ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZ SÖZLEŞMELER İMZALAMIŞ, BİRTAKIM TAAHHÜTLER ALTINA GİRMİŞTİR"

Türkiye’nin imzaladığı sözleşmelere değinen Turan, “Ülkemiz ‘Kadına Karşı her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi-CEDAW’ ve ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi-İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış ve birtakım taahhütler altına girmiştir. Bunlardan en önemlisi ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması, Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsler arası her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadının ekonomik, sosyal ve siyasi olarak güçlendirilmesi’ için her tür düzenlemeyi yapmak ve gereken önlemleri almaktır” şeklinde konuştu.

"HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ"

Devletin görevlerini hatırlatan Turan, “Devlet kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kadın cinayetlerinin önüne geçmek ve kadını her alanda güçlendirmekle görevlidir. Devletimizi taahhüt ettiği görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz. Kadın cinayetlerini önlemek, kadın cinayetlerinde asla ceza indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına da tepki gösteren Turan, “İçlerindeki gerici zihniyeti topluma yansıtmaya ve kabul ettirmeye teşebbüs eden ve Türk kadınının Cumhuriyet yasaları ile sahip olduğu yasal haklarını elinden almaya cüret eden kötücül zihniyete açıkça ve yüksek sesle yeter artık diyoruz! Kadınların hayatı ölüme değil yaşama adanmıştır. Hiçbir erkeğin emaneti, malı, namusu değiliz. İnsanız, eşitiz, bireyiz. Ayşe Acar kardeşimiz için çok üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet kederli yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

Turan son olarak, “Kocaeli Barosu olarak açılacak ceza davasını sonuna dek takip edeceğiz. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmirli sağlıkçılardan hekime jiletli saldırıya tepki: Önlem alınmazsa iş bırakacağız

SONRAKİ HABER

"Çaykur işçileriyle birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte kazanacağız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...