17 Ekim 2019 09:38

CHP Milletvekili Yüceer'den kanun teklifi: Cinsel taciz cezasız kalmasın

CHP Milletvekili Candan Yüceer, cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının uygulanmaması için kanun teklifi hazırladı.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının uygulanmaması için kanun teklifi hazırladı. Yüceer, iki yıla kadar ceza öngörülen durumlarda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının suça meyilli kişileri cesaretlendirdiğini ifade etti. Yüceer, kadınların en az yüzde 93'ünün en az bir kere cinsiyete dayalı tacize uğradığını söyledi.

Cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmaması konusunda Meclis Başkanlığına kanun teklifi sunan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yasada iki yıla kadar ceza öngörülen cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının cezasızlık anlamına geldiğini söyleyerek, bu suça meyilli kişilerin cesaretlendiğini kaydetti.

"KADINLARIN YÜZDE 93'Ü EN AZ BİR KERE TACİZE MARUZ KALIYOR"

Türkiye’de kadınlara yönelik cinsel taciz ve çocuk istismarı vakalarının endişe verici boyutta olduğunu vurgulayan Yüceer, "Yargıya taşınan cinsel saldırı vakalarının önemli bir bölümünde, faillerin mağdurları daha önce taciz ettikleri görülmektedir" dedi.

Altınbaş Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezinin 2017 yılında yaptığı bir araştırmayı örnek gösteren Yüceer, kadınların yüzde 93’ünün en az bir kere cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı tacize uğradığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesinin 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordinasyon içinde yaptığı Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'na göre ise, Türkiye genelinde, her 10 kadından yaklaşık 3’ünün en az bir kez ısrarlı takibe maruz kaldığını ifade eden Yüceer, "Yaşamının herhangi bir döneminde duygusal şiddet ve istismara uğrayan kadınların oranı ise yüzde 44’tür.” dedi.

"FAİLLER CEZASIZ KALIYOR"

Kadınlara yönelik cinsel tacizin boyutunun yüksek olmasına rağmen, kolluk ve adli makamlara yansıyan cinsel taciz vakalarının sayısı oldukça sınırlıdır olduğuna dikkat çeken Yüceer, "Her ne kadar bu durumun sebebi, mağdurların hakim toplumsal cinsiyet algısı nedeniyle yasal yollara başvurmaktan imtina etmesi olarak görülse de, cinsel tacizin faillerinin cezasız kalacağı yönündeki yerleşmiş kanı da mağduru yargıya gitmekten alıkoyan önemli bir faktördür. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması yönündeki kanaat ile de basit cinsel saldırı suçlarında failler herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmıyor" diye belirtti.

Cinsel taciz maruz kalan insanlarda failin tekrar kendilerine zarar verebileceği yönünde endişe yarattığını ifade eden Yüceer, bu durumda suçluların cezasız kaldığına değindi. Yüceer, anayasa mahkemesinin de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının "Eylemin cezasız bırakılması" yönünde hükmettiğini hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakların Köprüsü Derneği: Mülteci dostlarımız güvenlik problemi değildir

SONRAKİ HABER

Oyuncu Efecan Şenolsun cinsel saldırı ve hakaret davasında hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa