17 Ekim 2019 09:29

Hakların Köprüsü Derneği: Mülteci dostlarımız güvenlik problemi değildir

Hakların Köprüsü Derneği, Afgan mültecilerin durumuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, mültecilerin olumsuz koşullara rağmen hayatlarını sürdürmeye çalışan insanlar oldukları vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hakların Köprüsü Derneği, Agora'da yaşayan Afgan mültecilerin durumuna ilişkin toplumsal barış talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Hakların Köprüsü Derneğinin binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve İzmir Dayanışma Akademisi Derneği de (İDA) destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Hakların Köprüsü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Çelik, “Bugüne kadar mülteci dostlarımızla beraber, eşit, barışık ve dayanışarak yaşama isteğimizle söylediğimiz sözlerin, merkezi ve yerel idare mekanizmalarından taleplerimizin yerine getirilmedi. Yine ve yeniden ortaya çıkan, büyük ihtimalle de mevcut politikalardaki ısrarın gelecekte de ortaya çıkaracağı temelden insan onuruna, insan yaşamına kasteden hak ihlallerine karşı sözümüzü söylemekten geri durmayacağız” dedi. 

"DAYANIŞMANIN ENGELLENMESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Geri Kabul Anlaşması’ndan dolayı mültecilerin başka ülkeye geçiş yapamadığını hatırlatan Çelik, “Agora’da gündelik yaşamını idame ettiremeyecek koşullarda yaşamaya çalışan ve Türkiye’de kalmak istememesine rağmen Türkiye’yi mülteciler için açık hava hapishanesine çeviren Geri Kabul Anlaşması’ndan dolayı başka bir ülkeye geçemeyen Afgan dostlarımızla dayanışma girişimlerimizin kolluk kuvvetlerince engellenmesini kabul etmiyoruz. İnsandan ve hayattan yana olan herkesin yanımızda olmasını ve bu keyfi uygulamayı reddetmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

"BARIŞ NEFRETSİZ TOPLUMLA OLUR"

Yereldeki yöneticilerle diyalog kanallarını açık tutmak ve mültecilerin asgari yaşam koşullarının sağlanmasına destek bulmak için yaptıkları girişimlerin ya karşılık bulamadığını ya da toplumdaki “çarpık algı”yı önlemek yerine ondan beslendiğini ifade eden Çelik, “Bunun en bariz örneği ise yerel yöneticilerin mülteci dostlarımızı bir güvenlik problemi olarak görmesi. Buraya hapsedilmiş mülteci dostlarımız güvenlik problemi değil, hayatlarını tüm olumsuz koşullara rağmen sürdürmeye çalışan insanlar. Mülteci dostlarımızın kendi sözünü söyleyemediği bir ortamda onlara ses olmak sözlerini yurttaşlara duyurmak bizim için bir tercih değil zorunluluktur. Yanlış ve çarpık algıların oluşturulmasını önlemek, mülteci dostlarımızın ve terk etmek zorunda oldukları memleketlerinin sömürünün bir parçası haline gelmesine de yol açacak hak ihlallerine engel olmak için imkanlarımız dahilinde etkin olmak hedeflerimizden birisi. Mülteci karşıtlığının oluşturulduğu ve destek bulduğu her sahada olmaya, var olmaya ve var etmeye devam edeceğiz” dedi.

Barışın yalnızca silahsız bir ortamda değil, aynı zamanda nefretsiz bir toplumda yeşerip büyüyeceğini ifade eden Çelik, silahı ve nefreti besleyen hiçbir söylemin üreteni ve susmak yoluyla destekleyeni olmayacaklarını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2020 yılı bütçesi açıklandı: Bütçenin %12,8'i askeri harcamalara ayrıldı

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Yüceer'den kanun teklifi: Cinsel taciz cezasız kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...