17 Ekim 2019 07:51
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2019 16:24

Suriye operasyonunda 9. gün: Nusaybin'de 1 asker yaralandı

Türkiye’nin Suriye operasyonu 9. gününde devam ediyor. Resulayn ve Tel Abyad çevresinde çatışmalar devam ederken, Nusaybin'de 1 asker yaralandı. Gözler ise Erdoğan ve Pence görüşmesinde.

Fotoğraf: Hüseyin Nasır/AA

Paylaş

TSK’nin içerisinde cihatçı grupların da yer aldığı ÖSO militanları ile Suriye’de sürdürdüğü operasyon 9. gününde. Operasyon kapsamında Resulayn (Serekaniye) ve Tel Abyad çevresinde çatışmalar gün içerisinde devam etti. Suriye ordusunun dün akşam girdiği Kobani’ye Suriye bayrağı çekildi. Sınır ilçelerindeki patlamalara yenileri eklenirken Nusaybin’de havan topu patlaması nedeniyle 1 asker yaralandı. Öte yandan Suriye operasyonu için ateşkes tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence görüşme gerçekleştirdi.

Operasyona dönük Türkiye ve dünyadan tepkiler de sürüyor. Pek çok yerde yapılan basın toplantılarıyla işçi ve emekçiler operasyonun durdurulmasını istedi. ABD’de Türkiye’ye dönük yaptırımlar tartışılırken Avrupa’da ise silah satışlarının sınırlandırılması gündemdeki yerini korudu.

NUSAYBİN'E HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ: 1 ASKER YARALI

Mardin'in sınırda yer alan Nusaybin ilçesine Suriye tarafından 4 ayrı havan topu atıldı. Havanlardan biri karakol yanına düşerken 1 asker hafif yaralandı. Yaralı asker, ambulansla Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

RESULAYN’DA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR DEVAM ETTİ

Suriye-Türkiye sınırındaki Resulayn ve Tel Abyad ilçelerinde de çatışma ve top atışları devam eti.

ÖSO ve SDG militanları arasındaki çatışmalar Resulayn’ın doğu ve güney kırsallarında şiddetlenirken, Tel Abyad’ın batı ve güney hatlarında silahlar susmadı.

Öte yandan TSK’nin Tel Abyad ve Resulayn’da bulunan SDG mevzilerine dönük top atışları da sürdü.

Resulayn'a bağlı Mahatta mahallesinde de TSK'ye ait SİHA'larla havadan atış yapıldı.

Çatışmalar gerekçe gösterilerek gazetecilerin Resulayn’ın karşısında bulunan Ceylanpınar’da çekim yapmaları ve görüntü almaları yasaklandı.

Öte yandan Rudaw’ın SDG militanlarına dayandırdığı haberde, Resulayn ve Tel Temir arasındaki bölgede SDG’nin karşı hamle başlattığı ve bazı köylerde kontrolü yeniden sağladığı iddia edildi.

SURİYE ORDUSU KOBANİ'YE SURİYE BAYRAĞI ASTI

Operasyon bölgesinde yer almamakla birlikte stratejik öneme sahip Kobani’de ise sınır kapısına Suriye bayrağı asıldı. Asılan bayrak Türkiye tarafından da görülüyor. ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ilçeden çekilmesinin hemen ardından Suriye ordusunun Kobani’ye girdiği belirtilmişti. Antep'in Karkamış ilçesinin karşısında bulunan Zor Mağar köyüne de Suriye ve Rusya bayrağı asıldı.

“KOALİSYON GÜÇLERİ KOBANİ’DEKİ ÜSSÜ BOMBALADI” İDDİASI

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Myles B. Caggins, Twitter açıklamasında, koalisyon personeli ve taktik teçhizatın çekilmesini tabiken F-15 jetlerinin Kobani yakınında yer alan Lafarge çimento fabrikasında yer alan cephane deposunu yok etmek için planlanmış hava saldırıları düzenlediğini belirtti. Caggins, bu şekilde Kobani'nin güneyinde yer alan söz konusu fabrikadan başkalarının yararlanmasının önüne geçtiklerini söyledi.

71 ÖSO’CU ÖLDÜ, 207 ÖSO’CU YARALANDI

Operasyonun ilk gününden bu yana ölen ÖSO’cuların sayısının ise 64 olduğu açıklandı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yaralanan ÖSO militanı sayısı ise 187 olarak açıklandı.

Habere göre dün Tel Abyad ve Resulayn kırsalındak yaşanan çatışmalarda 18 ÖSO mensubu hayatını kaybetti.

Milli Savunma Bakanlığının paylaştığı mesajda ise operasyonun ilk gününden bu yana hayatını kaybeden SDG militanı sayısının 702’ye çıktığı ileri sürüldü.

Rudaw’da yer alan bir başka habere göre ise TSK ve ÖSO’nun operasyon sürdürdüğü bölgede hayatını kaybedenlerin sivillerin sayısının 218’e ulaştığı iddia edildi. Sivil ölümlerine ilişkin bilgi Rojava Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi Eş Başkanı Ciwan Mustafa’nın açıklamasına dayandırıldı. Türkiye'ye yöneltilen sivil ölümleri eleştirilerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Tek bir sivil göstersinler” diye yanıtlamıştı.

TRUMP MUHALEFETİ YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Öte yandan operasyon nedeniyle diplomatik gerilimler de devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerini geri çekme kararı sonrası yükselen muhalefeti sakinleştirmeye çalıyor. Trump'ın kararı, Temsilciler Meclisi'nde partiler üstü bir kararla kınandı.

Trump'ın Erdoğan'ı askeri operasyondan vazgeçirmek ve SDG ile anlaşmaya ikna etmek için yazdığı, diplomasi tarihine geçen bir mektup ortaya çıkmıştı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Bu tür tavırlar Türkiye'ye karşı küstahça bir dil veya harekata karşı yapılan kınamalar, eleştiriler tüm bu üsluplara karşı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türkiye Cumhuriyeti, 9 Ekim saat 16.00 itibariyle gereken cevabı vermiştir” dedi.

Mektubun kamuoyuna yansımasının hemen öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile görüşmüştü.

“Sert adam olma. Aptallık etme” ifadelerinin yer aldığı mektubun yankıları sürerken ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan Türkiye'ye rekor silah satışı: Ambargo kararı işe yaramayacak

SONRAKİ HABER

Boksör Patrick Day yaşam mücadelesini kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...