16 Ekim 2019 15:44

DİB: Birlikte hareket edersek kayyumların üstesinden gelebiliriz

Demokrasi için Birlik’in yerlerine kayyum atanan belediye eş başkanlarıyla gerçekleştirmek istediği toplantı engellendi. Engelleme basın açıklamasıyla protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik’in (DİB),  kayyum atanan illerin belediye eş başkanları ile gerçekleştirmek istediği toplantı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu” gerekçe gösterilerek engellendi. Engelleme nedeniyle yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı, AİHM Eski Yargıcı Rıza Türmen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, sendika ve kitle örgütü temsilcileri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında DİB adına konuşan Rıza Türmen, iktidarın hukuk ve anayasaya aykırı baskıyı “savaş” bahanesiyle arttırarak sürdürdüğünü ifade etti. Kapalı salon etkinliğinin yasaklanmasını da eleştiren Türmen, “Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvenceye alınmış ifade özgürlüğü hakkı bir kez daha çiğnendi” dedi.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI DA YOK, TOPLANMA HAKKI DA YOK

İktidarın daha önce de seçme ve seçilme hakkını kayyum atamalarıyla yok saydığına dikkat çeken Türmen, “Belediye başkanlarının görevden alınması açık bir anayasa ihlalidir. Bu da yetmezmiş gibi yerine valiler atanmıştır. Bu halk egemenliğinin yerine devlet egemenliğinin geçmesidir. Halkın iradesi gasbedilmiştir, bu illerde yaşayan insanların hakları ihlal edilmiştir” diye belirtti.

“BİRLİKTE HAREKET EDERSEK KAYYUMLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ”

Rıza Türmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AKP seçimi kaybetmiştir ancak yönetime el koymuştur ve kaybettiği bu üç belediyeyi istediği gibi yönetmektedir. Buna karşı ancak birlikte hareket edersek bunun üstesinden gelebiliriz. Bu üç belediye başkanını desteklemek demokrasiyi desteklemektir. 31 Mart ve 23 Haziran’da tek adam rejimini yenilgiye uğratan ittifakı parçalamak istiyorlar.”

“BARIŞÇIL BİR TOPLANTIYA TAHAMMÜL EDEMEDİLER”

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ise İstanbul'da görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum aranan belediye başkanları ile demokrasi isteyenlerin bir araya gelmesinin planlandığını belirtti. Ertan, “Bu barışçıl toplantıya, fikirlerin buluşacağı bu toplantıya bile tahammül edemediler. Ülke son 4-5 yıldır böyle yönetilmektedir. Bugün söz söylemek isteyenler eğer muhalefetteyse söz söylemelerine izin verilmemektedir” ifadelerini kullandı.

“Bugün meşru olmayan kayyum rejimi Türkiye tarihine geçmiştir” diyen Ertan, AKP'nin sandıkta alamadığını elindeki gücü kötüye kullanarak aldığını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu 1.yılını doldurdu

SONRAKİ HABER

İstanbul Uluslararası Doğaçlama Tiyatro Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...