16 Ekim 2019 12:16

İzmir esnafı: Operasyon ve ekonomik krizle dibe vuruyoruz

İzmir esnafı, ekonomik krizden dolayı işlerinin kötü gittiğini Suriye’ye yönelik operasyonla birlikte ise dibe vurduklarını söylerken, patron örgütleri ve 4 konfederasyon hükümete destek verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suriye'ye yönelik harekata tepki gösteren İzmir esnafı, ekonomik krizden dolayı işlerinin kötü gittiğini bu savaşla birlikte daha da dibe vurduklarını söyledi.

Mobilya işletmeciliği yapan Ali Akduman çatışma ortamlarından etkilenenlerin başlarında esnafların geldiğini söylerek ülkenin ekonomik kalkınması için refah ortamının olması gerektiğini vurguladı. Operasyonun ve ekonomik krizin kendilerini etkilediğine dikkat çekerek, “İşlerimizde bir durgunluk var. Ödemelerimizde biraz sıkıntı var. Taksit dönüşlerinde baya bir zorluk yaşıyoruz. Savaşla birlikte dolar da yükseliyor. Dolar esnaf için çok önemlidir. Dolar insanlara Türk Lirası üzerinden gelir ama fiyatlar dolar endekslidir. O yüzden alım gücümüz her geçen gün düşüyor” dedi.

"SAVAŞ İSTEMİYORUM"

Bayraklar ilçesinde 20 yıldır kıraathane işletmeciliği yapan Mehmet Emin Çorumlu da, "Sabah kahveye geliyoruz, akşama kadar boş oturuyoruz. Devlete ve bankalara borçlanıyoruz. Esnaf ve yurttaş olarak başka ne yapalım? Egosu için herkesi ezerek geçiyor, öldürüyor ve yıkıyor. Savaşın getirisi olmaz, daha çok götürüsü olur. Bir emekli maaşımız kaldı onu da devlete verelim de kurtulalım. Ben savaş istemiyorum. Sonuçta savaşın olduğu bölgede de insanlar var. Kim ölümü ister ki?​” diye tepkisini dile getirdi.  

"ELEKTRİK VE SUYUMUZ KESİLİYOR"

Çorumlu, “Ekonomik olarak hiçbirimiz doğru dürüst kazanamıyoruz. Borçları ödeyemediğimiz için elektriklerimiz hep kesiliyor ve kapanıyor. Sular açıp kapanıyor, daha ne yapalım? Bu ülke 2005’ten sonrası hep kötüye gitti. Sesini çıkarını hapse atıyorlar. Türkiye’de cami yapıyoruz ve hapishane yapıyoruz diye sevinen insanlar var. Boş arazilere iş yeri yapsınlar. 8 milyon işsiz var bu ülkede” diye konuştu. 

"TÜRKİYE ÖNCE KENDİ İÇİNİ DÜZELTSİN"

Savaşa karşı olduğunu ve savaşın hiç kimse tarafından onaylamaması gerektiğini dile getiren 40 yıllık esnaf Burhan Enes (53) de iktidarın dıştan ve içten gelen tepkiler nedeniyle “Kürtlere karşı savaşmıyoruz, terörle mücadele ediyoruz” açıklamasına tepki gösterdi. Enes, şunları söyledi: “Kürtlere karşı savaşmıyorsa Türkiye Suriye’nin başka bölgelerini vursun. DAİŞ orada iken neden vurmadı? Niye şimdi mi aklına terör geldi? Suriye’de ne işimiz var? Türkiye önce kendi iç işlerini düzeltmelidir. Yani bu güne kadar kimse savaştan kazanmamış, kazanımlar ancak barışla olur.” 

PATRON VE 4 KONFEDERASYONDAN HAREKATA DESTEK

Diğer yandan ise Sanayi Odası, Ticaret Odasının bulunduğu iş dünyası, operasyona destek amacıyla Ankara Ticaret Odası Congresium'da bir araya geldi. Türkiye genelinde yapılan destek açıklamalarına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), TOBB, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN), Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Emekliler Derneği temsilcileri de destek verdi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Suriye operasyonunda yaşamını yitiren iki asker toprağa verildi

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Trump: Görüşme başarılı geçmezse yaptırımlar Türkiye’yi mahvedecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...