16 Ekim 2019 13:31
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2019 14:22

Nusaybin'den Cizre'ye: Yine biz ölüyoruz, yine biz göç ediyoruz

Sınırda yaşanan çatışma ve kent merkezlerine düşen havan topları nedeniyle Nusaybin’de yaşayan pek çok kişi Cizre’ye göç etmek zorunda kaldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Nusaybin'de çatışmaların başlamasıyla evlerini terk etmek zorunda kalarak Cizre'ye yerleşen aileler, “Yine biz ölüyoruz, yine biz göç ediyoruz” diyerek, operasyonun son bulmasını istedi.

Operasyonun ardından patlamaların yaşandığı sınır kenti Mardin'in Nusaybin ilçesinde, çok sayıda aile çevre ilçe ve köylere göç etmek zorunda kaldı. Çatışmaların ilk günlere oranla kısmen azalması üzerine bazı aileler geri dönmeye başlarken, bazı aileler geri dönüş için çatışmaların tamamen sonlanmasını bekliyor. Söz konusu ailelerinden bazıları Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunuyor.

7 çocuklu Çiftçi ailesi de Cizre'ye göç eden 10'u aşkın aileden biri. Nusaybin’in Yenişehir Mahallesi’nden 4 gün Cizre'ye göç etmek zorunda kaldıklarını aktaran anne Şükran Çiftçi, başlatılan operasyona tepki gösterdi. Çiftçi, kentte yaşanan son patlamanın gözlerinin önünde yaşandığını hatırlatarak, “Can güvenliğimiz kalmamıştı. Oradaki savaş durana kadar buradayız” dedi.

'YİNE ÖLÜYORUZ YİNE GÖÇ EDİYORUZ'

Kentte 4 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında kent sakinlerinin yaşadıklarını hatırlatan Çiftçi, Biz o zaman perişan olduk. Topraklarımızı terk etmek zorunda kaldık. Biz yine öldürülüyoruz ve yine göç ediyoruz. Biz artık kimsenin öldürülmesini istemiyoruz. Biz topraklarımızı ve evimizi terk etmek istemiyoruz artık” ifadelerini kullandı.

'EN ÇOK ÇOCUKLARIMIZ ETKİLENDİ'

Cizre'ye yerleşen 7 çocuk annesi Nurcan Akbaş ise, bu sürecin en çok çocukları etkilediğine dikkat çekerek, çocuklarının bomba ve silah seslerinden uyuyamadığını söyledi. Akbaş, “Çocuklarımız korkuyordu ve yerlerinden kalkmıyorlardı. Bomba seslerinden dolayı çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Bundan dolayı biz Cizre’ye geldik” dedi.

7 İLÇEDE EĞİTİME 2 GÜN DAHA ARA

Mardin Valiliğince Nusaybin, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerindeki Suriye sınır hattında bulunan 156 okulda eğitime 2 gün ara verildiği açıklandı.

Urfa Valiliği de Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin tamamında, Suruç ve Birecik ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 2 gün ara verildiğini bildirdi.

DERİK’TE ‘GÜVENLİK’ GEREKÇESİYLE ÇÖP KUTULARINA YASAK

Öte yandan Mardin’de Derik Belediyesinin sokaklara koymak istediği çöp kutuları İlçe Kaymakamlığınca “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı.

Belediyenin Kaymakamlığa yaptığı başvurunun cevabında, “Konu ile ilgili olarak geçmiş yıllarda ilçemizde meydana gelen Terör olayları, PKK/KCK Terör Örgütü mensuplarının çöp kutularına El Yapımı Patlayıcı koymak suretiyle eylem yapması birlikte değerlendirildiğinde ilçe merkezine çöp kutularının yerleştirilmesinin güvenlik açısından uygun olmayacağı hususunu arz ederim” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB üyesi kadınlardan Eskişehir'de "Haklarımız Var" paneli

SONRAKİ HABER

Suriye operasyonunda yaşamını yitiren iki asker toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...