15 Ekim 2019 06:45

Gine'de referandum önerisi karşıtı eyleme polis müdahalesi: 2 ölü, 13 yaralı

Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin bir dönem daha seçilmesine imkan verecek anayasa değişikliği referandumu önerisi karşıtı eylemlerde 2 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

Paylaş

Batı Afrika ülkesi Gine'de, Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin bir dönem daha seçilmesine imkan tanıyacak anayasa değişikliği referandumu önerisine karşı yapılan eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, muhalefet partileri, demokratik kitle örgütleri, işçi sendikalarından binlerce kişinin katıldığı ve başkent Konakri'de başlayarak ülkenin birçok kentine yayılan eylemlerde polis, biber gazı ve gerçek mermiyle müdahale etti.

Bölge İdare ve Yerelleştirme Bakanı General Bourema Conde, yaptığı açıklamada, Konakri ile Mamou kentlerinde, birisi jandarma kurşunuyla 2 kişinin öldüğünü, 13 kişinin yaralandığını belirtti.

Ordu kaynakları yaralılardan 7'sinin güvenlik görevlisi olduğunu açıkladı.

ASKERLERE KIŞLADAN ÇIKMA YASAĞI

Başkent Konakri’de muhalefet partileri, kitle örgütleri ve işçi sendikalarından binlerce kişi bir araya gelerek Alpha Conde’nin bir dönem daha seçilebilmesine imkan sağlayacak referandum önerisini protesto etmişti. Kısa sürede birçok kente yayılan protestolara polis ve jandarma ekipleri, biber gazı ve gerçek mermiyle müdahale etmişti.

Eylemlere katılan 2 kişinin polis kurşunuyla yaralandığının medyada yer almasının ardından Genelkurmay Başkanı General Namory Toure, askerlerden kışlalarından çıkmamalarını istemişti.

Cumhurbaşkanı Conde, ülkenin 1958’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010’da 5 yıllığına seçilerek göreve gelmişti. Conde, 2015’te yeniden seçilmişti. (Dakar/AA)

ÖNCEKİ HABER

Volkswagen Türkiye'de fabrika kurma kararını erteledi

SONRAKİ HABER

Mali'de askeri üslerin protesto edildiği kentte sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa