16 Ekim 2019 13:19
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2019 13:19

Malatya'da ev baskınları: EMEP İl Başkanı serbest, HDP İlçe Başkanına tutuklama

Malatya'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan EMEP İl Başkanı Kemal Gültekin serbest bırakıldı. HDP Akçadağ İlçe Eş Başkanı Sezgin Yaylagül ise tutuklandı.

Malatya Demokrasi Güçleri, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Malatya'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Kemal Gültekin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akçadağ İlçe Eş Başkanı Sezgin Yaylagül ve Yazıhan Eski İlçe Eş Bakanının oğlu HDP'li Salih Sertkaya gözaltına alındı. Polis ayrıca il dışında bulunan EMEP İl Yönetim Kurulu Üyeleri Nejdet Bali ve Beyhan Bali'nin de evlerine baskın düzenledi.

Baskınlarda gözaltına alınanlar ifade işlemlerinin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Emek Partisi Malatya İl Başkanı Kemal Gültekin serbest bırakıldı. HDP Akçadağ İlçe Eş Başkanı Sezgin Yaylagül içinse tutuklama kararı verildi. İki kişi içinse adli kontrol uygulaması ile serbest bırakma kararı verildi.

Mahkeme sonrasında Gültekin’in avukatı Tugay Bek adliye yakınında Evrensel’e açıklama yapacağı sırada polisler, “burada açıklama yapamazsınız” diyerek açıklamayı engelledi. Bunun üzerine Bek, daha ileri noktada açıklama yaptı.

4 YILDA SORUŞTURMA AÇILMAMIŞ DOSYA

Gültekin’in 2015-2016 yılındaki bir takım toplumsal olaylara yönelik hak ihlalleri çerçevesinde Malatya’da katıldığı basın açıklamalarından gözaltına alındığını söyleyen Bek, “O yıldan bu yıla kadar aradan geçen 4 yıllık süre zarfında herhangi bir soruşturma açılmamış, herhangi bir işlem yapılmamış. Ancak 2019 kayıtlı bir soruşturma dosyası açılmış. Biz bu soruşturma dosyasının Suriye’ye yönelik son askeri operasyon çerçevesinde, ülkenin değişik bölgelerinde yaşanan sosyal medya veya savaş karşıtı paylaşımlar çerçevesinde  Malatya ayağı olarak değerlendiriyoruz” dedi. 

‘ASILSIZ İDDİALAR OLDUĞU AÇIK’

Ancak yeterince şüpheli bulamamış ki 2015 yılında gerçekleşen birtakım basın açıklamaları üzerinden EMEP İl başkanının tutuklanmak istendiğini belirten Bek, “Bunların düşünce-ifade hürriyeti kapsamında olduğu açık. Müvekkil il başkanlığı görevini yaptığı partinin politik görüşleri çerçevesinde bu eylem ve etkinliklere iştirak etmiş. Biz Suriye’ye yönelik askeri operasyonun içeride hukuk dışı yansımaları olduğunu görüyoruz. Müvekkil hakkında tutuklama talebi oldu ancak sulh ceza hakimliği ayda 2 kez imza atma şartıyla müvekkil hakkında tutuklama talebinin reddine karar verdi. Biz bu dosyanın kapanacağı düşüncesindeyiz zaten ciddi bir suçlama olmuş olsaydı böylesi bir dosyanın 4 yıllık bir süre zarfında bekletilmemesi gerekirdi. Asılsız iddialar olduğu buradan da son derece açık” diye konuştu.

EMEP GYK Üyesi Umut Yeğin, Gültekin'in 2012 ve 2014 yılları arasında katıldığı eylem ve etkinliklerde "terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığını duyurmuştu. Ayrıca Gültekin'in evinde yapılan aramada bazı kitaplarına "sakıncalı" olduğu iddiasıyla el konulmuştu.

MALATYA DEMOKRASİ GÜÇLERİ: GÖZALTINA ALINAN ARKADAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Malatya Demokrasi Güçleri, ev baskınlarına ilişkin dün basın açıklaması düzenlemişti. EMEP Malatya İl Yöneticisi Orhan Canpolat tarafından okunana açıklamada "Bu sabah başta ilimiz olmak üzere ülkenin birçok yerinde hukuksuz şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.

Gözaltının hukuksuz olduğunu ifade eden Canpolat şunları söyledi:

”Avukatlardan aldığımız bilgiye göre gözaltı nedeni, yönetici ve üyelerimizin 2014-2015 ve daha önceki yıllarda yaptıkları basın açıklamaları ve konuşmalardır. Başta partililerimiz ve yöneticilerimiz dün olduğu gibi bugün de ülkemizde ve dünyada yaşanan savaşların, çatışmaların, haksızlıkların, hukuksuzlukların ve şiddetin karşısında durmaya devam edecektir. Hiçbir gözaltı ve baskı, bizi mücadelemizden alıkoyamaz. Bu sabah başta ilimiz olmak üzere ülkenin birçok yerinde hukuksuz şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Baskı ve antidemokratik uygulamalar bizi yıldırmayacak, vazgeçirmeyecektir.” (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehirli kadınlar: Yaşamak ve yaşatmak için sessiz kalmayacağız

SONRAKİ HABER

Bölgede HDP'li il ve ilçe belediyelerine polis baskını: Eş başkanlar gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...