14 Ekim 2019 18:35
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2019 20:23

Trump: Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren kararnameyi çıkaracağım

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı operasyon hakkında yeni bir paylaşım yaparak “Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren Başkanlık Kararnamesi'ni çıkaracağım" dedi.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna başlattığı operasyon hakkında yeni bir paylaşımda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, “Yakında Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi'ni çıkaracağım" dedi. Trump ayrıca "Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın" ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper'den de Erdoğan'a yönelik sert açıklamalar yöneltildi. "Türkiye'nin operasyonu çok sayıda tehlikeli IŞİD'linin serbest kalmasına yol açtı." diyen Esper, "IŞİD'in yeniden ortaya çıkması olasılığı, olası savaş suçları ve insani kriz dahil operasyonun sonuçlarının sorumluluğu tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump (14 Ekim) Türkiye'nin Suriye operasyonuna dair yeni paylaşımlarda bulundu. Trump'ın paylaşımları şöyle oldu:

"IŞİD halifeliğinin yüzde yüzünü yendikten sonra askerlerimizin çoğunluğunu Suriye'den çıkardım. Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın. Generallerime dedim ki, neden düşmanımızın toprağını korumak adına Suriye ve Esad için savaşalım? Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar; bu, Rusya, Çin ya da Napolyon Bonaparte olabilir. Umarım her şey iyi gider, biz 7 bin mil uzaktayız!" ifadelerini kullandı. 

"YAPTIRIM KARARNAMESİNİ ÇIKARACAĞIM"

Trump devamında, "Yakında, Türkiye hükümetinde şu anda ve geçmişte görev yapan yetkililere ve Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulunan kişilere yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağım" paylaşımı yaptı..

Trump, "Türkiye’den çelik ithalatında gümrük vergileri yüzde 50’ye, yani mayıs ayındaki indirimden önceki seviyeye çıkarılacak. Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak" dedi. 

"SAVAŞ SUÇLARI VE İNSANİ KRİZİN SORUMLULUĞU ERDOĞAN'A AİTTİR"

Trump'ın ardından bir açıklama da ABD Savunma Bakanı Mark Esper'den geldi. Esper'in Türkiye'nin operasyonu çok sayıda tehlikeli IŞİD'linin serbest kalmasına yol açtı. Türkiye'nin sorumsuz eylemleri yüzünden askerlerimize yönelik risk kabul edilemez düzeye ulaştı. ABD askeri personelinin çekilmesi planını uyguluyoruz. IŞİD'in yeniden ortaya çıkması olasılığı, olası savaş suçları ve insani kriz dahil operasyonun sonuçlarının sorumluluğu tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir. Önümüzdeki hafta NATO'da müttefiklerimizi toplu ve bireysel diplomatik/ekonomik önlem almaya çağıracağım." dedi. (DIŞ HABERLER)

{{388818}} 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: En kısa sürede barış diliyoruz

SONRAKİ HABER

Türkiye, Fransa deplasmanında 1-1 berabere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...