14 Ekim 2019 14:50

HDP’li Fatma Kurtulan: Cumhur İttifakı can simidi gibi savaşa sarıldı

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Suriye operasyonuna ve operasyona ilişkin paylaşımlar nedeniyle yaşanan tutuklamalara tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan mecliste düzenlediği basın toplantısı ile gündemi değerlendirdi. HDP'nin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yarın mecliste yapmak istedikleri toplantının yasaklandığını ifade eden Kurtulan yasaklamayı kınadı.

Suriye'de Fırat'ın doğusuna yapılan operasyon nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kurtulan, “Cumhur İttifakı can simidi gibi savaşa sarıldı” dedi. Türkiye'ye yapılan saldırıların da nereden geldiğinin araştırılması gerektiğini ifade eden Kurtulan, bunun için gönderdikleri heyetin engellendiğini vurguladı.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “Türkiye'de her gün artan işsizlik, yoksulluk, zamlar, devleti yönetememe sorunu, adalet istemi, yargıdaki çürüme, Kürt sorununun demokratik çözümünün ısrarı, seçimlerde açığa çıkan güç kaybı, yeni parti oluşumları arasında baskı ve şiddetle ayakta kalmaya çalışan Cumhur İttifakı, can simidi gibi savaşa sarıldı” dedi.

SALDIRIYI HDP'Lİ HEYETİN ARAŞTIRMASI ENGELLENDİ

Operasyona ilişkin farklı isimlendirmeler üzerinden yürütülen tartışmalara değinen Kurtulan, “Hükümet yetkililerinden Numan Kurtulmuş zaten savaş olarak tanımladı. Bu süreç başladığından beri Nusaybin'de 12, Akçakale'de 2,  Suruç'ta 2, Ceylanpınar'da 1 kişi yaşamını yitirdi. 100'ün üzerinde yaralı var. Ancak bu mühimmatın ne olduğu ve nereden geldiği hala bilinmiyor. Bu konuda HDP olarak bir heyet Mardin'e gitmek istedi, özellikle Nusaybin'de incelemelerde bulunmak istenildi ancak engellendi”dedi.

Kurtulan, Türkiye tarafına bombanın nereden geldiğinin araştırılması gerektiğini dile getirerek,  Hakan Fidan'ın daha önceki ‘Sınırın öbür tarafına geçeriz, bomba atarız, savaş gerekçesini oluştururuz, o iş kolaydır, bize bırakın’ ifadelerini hatırlattı.

“AFRİN'DEKİ GİBİ İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI DEVAM EDİYOR”

BM raporlarında insanların göç etmek zorunda kaldığını 30 bin kişinin evini terk ettiğini ve bu sayının 400 bini bulacağını belirten Kurtulan, Türkiye’nin insansızlaştırma politikasını hayata geçirmek istediğini söyledi.

Hükümet yetkililerinin birbirinden farklı ve çelişkili ifadelerde bulunduğunu söyleyen Kurtulan, “Yalan saklanamıyor, gerçekler bir şekliyle ortaya çıkıyor. Orayı imara açıp IŞİD'le komşu olma çabasından öteye gitmeyen bir güvensizlik tablosu açığa çıkacaktır. Burada yaşayan Kürtler, Türkler, Araplar, Süryaniler bir arada yaşama iradesi ortaya koymuştur. Türkiye'nin buna saygı duyması lazım. Suriye'nin kaderinin ne olacağını Suriyelilere teslim etmeye bizim de onlarla komşu ilişkilerini geliştirmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

'SAVAŞIN GÖLGESİNDE YARGI PAKETİ TARTIŞILMAZ'

Bu sıralar yargı paketinin de tartışılmaya çalışıldığını ve operasyonun gölgesinde yargı paketinin tartışılamayacağını ifade eden Kurtulan, operasyonu eleştiren HDP'lilere karşı başlatılan soruşturmalara da dikkat çekerek, “Bu tavır aynı zamanda yargının bağımsız olamayacağının da deklere edilmesi olarak tanımlandı” dedi.

AKP'li vekilin evinde şüpheli olarak ölen Nadira Kadirova hakkında verdikleri soru önergelerine de hiçbir yanıt alamadıklarını belirten Kurtulan, “AKP'li vekilin şüpheli olmaması bile çok manidardır. AKPli kadın vekiller ise bundan en başta sorumludur. Nadirova'nın evden kanı bile temizlenmeden apar topar gönderildi. Bizim Nadira'ya, Nadira'nın annesine ve kız kardeşlerimize sorumluluğumuz var” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Yine krizin faturası işçiye kesiliyor"

SONRAKİ HABER

Antep’te iş bırakan saya işçileri yüzde 20 zam ve ‘sigorta’ kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...