14 Ekim 2019 13:25
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2019 17:36

Yurttaşlar sınırdan seslendi: Barıştan başka bir şey istemiyoruz

Operasyonla roket ve havanların hedefi haline gelen Nusaybin, Suruç ve Ceylanpınar’da yaşayan yurttaşlar barış ve huzurdan başka bir şey istemediklerini dile getirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suriye operasyonuna dair sınırın sıfır noktası olan Nusaybin, Suruç ve Ceylanpınar’dan seslenen yurttaşlar, psikolojilerinin bozulduğunu, kimsenin ölmesini istemediklerini, barış ve huzurdan başka bir şey istemediklerini dile getirdi. Öte yandan BM Türkiye’nin Suriye operasyonu nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının 160 bine ulaştığını açıkladı.

Suriye’ye dönük askeri operasyonla en çok etkilenen kentlerden biri Nusaybin. İlk 3 güne oranla çatışma seslerinin kısmi olarak azaldığı kentte, sınıra yakın mahallelerde bulunan evlerin birçoğu boşaltıldı. Sınırdaki evlerini boşaltan ailelerin birçoğu, ya iç kesimdeki mahallelerde bulunan akrabalarının yanına ya da kente komşu olan Artuklu, Midyat, Kızıltepe ve Cizre’ye yerleşti. Gidecek yer bulamayan sınırdaki kimi aileler ise, evlerinin en güvenli köşesinde yaşamlarını sürdürüyor.

MA’da yer alan habere göre; Tüm yaşananlara rağmen kent sakinlerinin büyük bir bölümü göç etmeyi tercih etmedi. Nereden geleceği belli olmayan patlayıcılardan kaynaklı endişeli olan yurttaşlar, genelde ya dışarıya çıkmıyor ya da evlerinin dibindeki gölgelerde yaşanan gelişmeleri takip ediyor.

NUSAYBİN’DE KRİZ MASASI

Mardin’in Nusaybin Belediyesi, kent halkının karşı karşıya kaldığı sorunları tespit etmek ve kayıt altına almak için Kriz Merkezi kurdu. Belediye Eş Başkanı Semire Nergiz, çatışmalardan etkilenen yurttaşların kendileriyle irtibata geçmesini istedi.

Kimsenin ölmesini istemediklerini belirten yurttaşlardan Hamide Yarul, “Türk ve Kürt halkı ölüyor. Halkın büyük çoğunluğu savaş gerekçesiyle ikinci kez göç ediyor. Bir an önce barış sağlansın” çağrısında bulundu.

PSİKOLOJİLERİ BOZULDU

Çocuklarının korkudan dolayı uyuyamadığını aktaran Keziban İnal da, “Savaş devam edecekse insanları buradan çıkarsınlar. Bu savaşın bitmesini istiyoruz. Kanın dökülmesini, çocukların, gençlerin ve yaşlıların ölmesini istemiyoruz. Kaç gündür psikolojimiz bozuldu, yemek dahi yiyemiyoruz. Artık bu savaş son bulsun” diye seslendi.

‘BU HALİMİZLE NEREYE GİDECEĞİZ’

Engelli 3 çocuğu ile mahallede yalnız kalan ve gidecek bir yeri olmayan Hüsniye Karataş ise, gözyaşları arasında başlatılan operasyona sert tepki gösterdi. Karataş, “10, 18 ve 29 yaşlarında 3 engelli yatalak çocuğum var. Bizler evlerimizi zorla yaptık. Bizler barış istiyoruz. Gece gündüz ayaktayız. Biz bu fakir halimizle nereye gideceğiz” diye konuştu.

KONUŞMAKTAN KORKUYORLAR

Sınırın sıfır noktasında bulunan Ceylanpınar ilçesinde ise, halk çatışmaların ilk gününden itibaren kenti terk etmek zorunda kaldı. Urfa’nın merkezi ve farklı ilçelerine yerleşen yurttaşlardan yüzlercesi Ceylanpınar’a 35 kilometre uzaklıktaki Viranşehir’de kalıyor. Göç eden yurttaşlar okul yurtları ve pansiyonlara yerleştirildi.

Esnaf Fuat Eyüp, sosyal medyada operasyona karşı çıkanların gözaltına alındığına dikkati çekerek, “İçimiz yanıyor. Bu ülkede savaşa karşı tepki göstermek suç sayıldığı için konuşmaktan korkuyoruz ve iktidar tarafından hedef haline geliyoruz” diye belirtti. İlçede yaşayan insanlar konuşmaktan ve konuyu değerlendirmekten korktuklarını dile getirdi.

‘BARIŞTAN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ’

Sınırın sıfır noktasında bulunan mahallelerde yaşayan yurttaşlar, nereden geldiği belli olmayan havan topları nedeniyle korku içinde. 60 yıldır Suruç’a bağlı Kêsme Mahallesi’nde yaşayan Saliha Şahin adlı yurttaş, tek isteklerinin barış ve huzur içinde yaşamak olduğunu söyledi. Araban Mahallesi sakini 70 yaşındaki Zeliha Aslan, “Askerler de anne çocuklarıdır. Onlar da ölmesin. Çoluk çocuğumuz ölüyor. Perişan oluyoruz. Savaşta hepsi mülteci duruma düşüyor. Bu insanlar ne yapmış diye düşünüyorum. Suçumuz nedir? Karşı tarafın şimdiye kadar bize bir zararı olmadı. Orada savaş olduğunda bile bize bir saldırıları olmadı. Ne oldu da şimdi havan mermileri bu tarafa düşüyor. Bizim ciğerimiz yandı, başkasının yanmasın. Barıştan başka bir şey istemiyoruz” diye seslendi. IŞİD Ankara Gar saldırısında gelini Nilgün Çevik’i yitiren Suruç’un Midêp Mahallesi’nden Ayşe Çevik ise, “Biz barışı istiyoruz. Savaşı istemiyoruz. Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Bu ölenlerinde annesi var, ailesi var” dedi.

HDP HEYETİ CEYLANPINAR VE NUSAYBİN’İ ZİYARET ETTİ

Öte yandan HDP milletvekilleri Ceylanpınar'ı ziyaret etti. Nusaybin'de de belediye eş başkanları esnafı dinledi.

HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan ile parti meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Ceylanpınar'ı ziyaret etti. Kentte incelemelerde bulunan heyete bilgi veren parti yöneticileri Ceylanpınar'da halkın ortada bırakıldığını, imkanları olanların ise şehri terk ettiğini aktardı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde de belediye eş başkanları Semire Nergiz, Ferhat Kut ve belediye meclis üyeleri, esnafı ziyaret etti. Çarşı merkezinde bulunan esnafları ziyaret eden belediye eş başkanları ve meclis üyeleri, barış mesajları verdi.

BM: 160 BİN KİŞİ EVLERİNİN TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye’nin Suriye operasyonu yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının 160 bine ulaştığını belirtti. BM’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Genel Sekreter (Antonio Guterres), Suriye’nin kuzeydoğusunda, birçok sivilin ölümüne ve yaralanmasına ve en az 160 bin sivilin yerinden olmasına yol açtığı bildirilen askeri gelişmelerden dolayı büyük endişe duyuyor” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hukuk örgütlerinden Metin Feyzioğlu'na tepki: Bizleri temsil edemez

SONRAKİ HABER

İzmir'de velilerden imam hatip sınıflarına karşı imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...