14 Ekim 2019 09:31

2019 Nobel Ekonomi Ödülü Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kremer’e verildi

2019 Nobel Ekonomi Ödülü, yoksulluk üzerine yaptıkları çalışmalar gerekçe gösterilerek Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer'e verildi.

İllüstrasyon: Nikalas Eimehed/İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi

Paylaş

2019 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahipleri belli oldu. Bu sene üç kişiye verilen ödülü, yoksulluk üzerine yaptıklar nedeniyle Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kremer kazandı.

47 yaşındaki Esther Duflo, Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan en genç bilim insanı ve ikinci kadın oldu.

ABHIJIT BANERJEE KİMDİR?

Calcutta Üniversitesi, Jawaharlal Nehru Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde 1988'de doktora derecesi alan Abhijit Vinayak Banerjee, halen Massachusetts Institute of Technology'de iktisat profesörüdür.

2003'te Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı'nı (J-PAL), Esther Duflo ve Sendhil Mullainathan ile birlikte kurdu ve laboratuvarın yöneticilerinden biri olarak kaldı.

Banerjee, Gelişmenin Ekonomik Analizinde Araştırma Bürosu, NBER'in bir Araştırma Görevlisi, CEPR araştırma görevlisi, Kiel Enstitüsü Uluslararası Araştırma Görevlisi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ve Econometric Society, Guggenheim Üyesi ve Alfred P. Sloan Üyesi ve Infosys Ödülü kazandı.

Poor Economics dahil olmak üzere çok sayıda makale ve dört kitabın yazarıdır. Üç kitabın editörlüğün yaptı ve iki belgesel filmi yönetti.

ABD Genel Sekreteri’nin 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Üst Düzey Seçkin Kişiler Paneli’nde görev yaptı.

ESTHER DUFLO KİMDİR?

Esther Duflo, Massachusetts Institute of Technology'de İktisat bölümünde Yoksullukla Mücadele ve Gelişme Ekonomisi Profesörü olarak görev yapıyor.

Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı (J-PAL) kurucu ortağı ve eş direktörüdür.

Sağlık, eğitim, finansal katılım, çevre ve yönetişim konularında çalıştı.

Paris’te Ecole Normale Superieure’den tarih ve ekonomi dalında derece aldı. MIT’den 1999’da Ekonomi dalında doktora derecesi aldı.

Duflo, Asturias Prensesi Sosyal Bilimler Ödülü (2015), A.SK Sosyal Bilimler Ödülü (2015), Infosys Ödülü (2014), David N. Kershaw Ödülü (2011), John da dahil olmak üzere birçok akademik onur ve ödül aldı.

Yazıdığı "Global Yoksullukla Mücadele Yolunun Radikal Bir Düşüncesi" 17'den fazla dile çevrildi ve pek çok ödül aldı.

MICHAEL KREMER KİMDİR?

Michael Kremer, Harvard Üniversitesi İktisat Bölümünde Gelişmekte Olan Toplumlar konusunda çalışıyor.

Amerika Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi, MacArthur Bursu ve Başkanlık Fakültesi Bursu aldı ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider olarak seçildi.

Yakın tarihte gelişmekte olan ülkelerde eğitim, sağlık, su ve tarımı inceledi. Scientific American’ın yılın 50 araştırmacısından biri olarak seçildi ve sağlık ekonomisi, tarım ekonomisi ve Latin Amerika’daki çalışmaları için ödüller kazandı.

Aşı araştırmalarına özel yatırımları teşvik etmek ve aşıların gelişmekte olan dünyadaki hastalıklar için dağıtımını sağlamak için aşılar için gelişmiş pazar taahhüdünün (AMC) geliştirilmesine yardımcı oldu.

2010 sonbaharında, USAID'de Geliştirme İnovasyon Girişimleri'nin (DIV) Bilimsel Direktörü oldu. Dr. Kremer, İktisat doktorasını Harvard Üniversitesinden aldı.

Kalkınma için Hassas Tarım yönetim kurulu üyesidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arkeolog Sinan Sertel'i öldüren sanık "beni şikayet etmesin" mesajı atmış

SONRAKİ HABER

Devlet okulunda parayla "özel sınıf" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...