14 Ekim 2019 06:02

Zonguldak'ta biyokütle enerji santraline karşı eylem

Gökçebey'de "Baz Biyokütle Enerji Santrali" ve atık yakma tesisine karşı eylem yapıldı. Eylemde, "Toprağıma, suyuma, sağlığıma dokunma" mesajı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesi Bodaç köyü mevkiinde kurulması düşünülen "Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi"ne karşı tepki gösteren Gökçebey halkı eylem yaptı. Gökçebey Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemde Gökçebey halkı "Toprağıma, suyuma, sağlığıma dokunma" diye haykırdı.

Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk ve İl Genel Meclis Üyesi Hasan Tülübaş'ında katıldığı eylemde konuşan Gökçebey Platformu Sözcüsü Halit Karademir sağlığa ve doğaya zararlı tesisin kurulmasını izin vermeyeceklerini söyledi. Basın açıklamasını okuyan Gökçebey Platformu Üyesi Sevgi Hazer Kurtoğlu, Bodaç köyü mevkiinde kurulmak istenen santrale ilişkin bilgi verdi.

"ZEHİRLİ GAZLAR SUYUMUZA KARIŞACAK"

"Biyokütle enerji santralinde; tavuk gübresi, kanalizasyon atıkları, her türlü çöp, sanayi atığı (araba lastiğinden her tür plastik atığı) yakması düşünülüyor. Yakma sırasında zehirli gazlar ortaya çıkacak. Dioksin, furan, ağır metaller, insan ve hayvan sağılığına zararlı gazlar bu tesisin bacasından havaya, çevreye ve yer altı ve yer üstü suyumuza karışacak. Gazlaşan bu zehirli maddeler soluma ve su kaynakları yoluyla her türlü canlının bedenine taşınacak." diye anlatan Kurtoğlu, insan bedeninin yağ dokusunda biriken bu zehirlerin kanser, endokrin sistem bozuklukları, akciğer hastalıkları, alerji ve daha birçok hastalığa neden olabileceğini belirtti.

"Bu tesis suyumuzu, bahçemizde yetişen meyveyi, sebzeyi, kümesimizdeki tavuk, ahırımızdaki hayvanları zehirleyecek. Dünyada bu santrallerin 30 km çevresinde yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda; alerji, astım ve kronik akciğer hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kaşıntı, kızarıklık, göz tahrişi, öksürük, burun tıkanıklığı, alerjik septomlar, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu riskleri biyokütle enerji santrallerinin yakınında yaşayanlar arasında daha belirgin olarak bulunmuştur." diye belirten Kurtoğlu, yapılan araştırmalarda biyokütle santrallerinden meydana gelen kirliliğin, santrallerin yakınında yaşayan insanlarda önemli sağlık sorunlarına neden olduğunun kanıtlandığını kaydetti.

Kurtoğlu, "Çatalağzı'ndaki termik santrallerin o bölgedeki halkı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Bizler suyumuzu, havamızı, toprağımızı, doğamızı kirleterek bizi zehirleyecek olan bu santrali istemiyoruz." dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dolar/TL haftaya 5.91'den başladı

SONRAKİ HABER

Fırat’ın doğusuna operasyonda 6. gün: Suriye ordusu Türkiye sınırına konuşlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...