13 Ekim 2019 16:30
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ekim 2019 19:02

Suriye ordusu ülke sınırına konuşlanacak

Türkiye'nin Suriye'ye dönük askeri operasyonu ve ABD'nin bu bölgeden çekilmesinin ardından Suriye Demokratik Güçleri ile Şam yönetiminin anlaştığı ve Suriye ordusunun sınıra konuşlanacağı belirtildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik askeri operasyon düzenlemesi ve ABD'nin de Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Suriye Demokratik Güçleri'nin Şam yönetimi ile anlaştığı belirtildi. Suriye'nin kuzeyini yöneten Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu, "Suriye ordusu Türkiye sınırına konuşlanacak" açıklamasını yaptı.

Reuters'in haberinde, Suriyeli Kürtlerin Şam yönetimiyle anlaştığı ve Suriye’nin kuzeyini yöneten Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun açıklamasına göre Suriye ordusunun Türkiye sınırına konuşlanacağı belirtildi. Ayrıca Suriye’nin kuzeyindeki Kürt liderliğinin, Suriye ordusunun sınır hattı boyunca konuşlanmasını kabul ettiği de ifade edildi.

Bu açıklamadan hemen önce, gözler Menbic ve Kobani’ye çevrilmişti. Suriye ordusunun 48 saat içinde iki kente de girmesinin beklendiği haberleri çeşitli kaynaklardan teyit edilmişti. Son olarak Suriye devlet medyası da, ‘Suriye ordusunun Türk saldırganlığına karşı koymak için askerlerini kuzeydeki cephelere kaydırmaya başladığını’ duyurmuştu.

İddia ilk olarak, Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu tarafından ortaya atılmıştı. Lübnan merkezli kanal, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürmüş ve "48 saat içinde Menbiç'e girecekler" demişti.

Suriye devlet haber ajansı da Suriye hükümet birliklerinin ülkenin kuzeyine hareket ettiğini duyurmuştu.

YUSUF KARATAŞ: TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ VARLIĞI DAHA FAZLA TARTIŞILIR OLACAK

Evrensel Yazarı Yusuf Karataş, Suriye ordusunun ülkenin kuzeyine doğru hareket etmesi üzerine yaptığı ilk değerlendirmede Türkiye'nin Suriye'deki varlığının daha fazla tartışma konusu olacağı bir sürecin başladığını belirtti. Karataş "Türkiye'nin orada daha etkin olmak için yaptığı 'güvenlik' adı altındaki bu hamle, daha önce girdiği yerlerdeki varlığının da tartışma konusu haline gelmesine sebep olacaktır. Türkiye, bu operasyon ile karşıt güçlerin de yeni hamlelere girişeceği bir durum yaratmış oldu. Ne Suriye rejiminin ne de Rusya'nın o bölgeye fantastik bir şekilde 2 milyon mültecinin yerleştirilmesine razı olmayacağı, 'Türkiye yapsın biz de seyredelim' demeyeceği belli idi" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şule Çet'in psikolojisini inceleyen bilirkişi heyeti: İntihar bulgusu yok

SONRAKİ HABER

Fatih'te çocuk istismarı iddiası mahalle halkını sokağa döktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...