13 Ekim 2019 15:10

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubede mevcut yönetim devam edecek

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesinin kongresinde kazanan mevcut yönetim oldu. Telat Çelik yeniden şube başkanı seçilirken, muhalif aday Günay Atmaca 24 oy aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesinin gergin geçen kongresinde kazanan mevcut yönetim oldu. 160 delegenin 126'ünün oyunu alan Telat Çelik, Birleşik Metal-İş'e yeniden şube başkanı seçildi. Muhalif aday Günay Atmaca ise 24 oy aldı. 9 delegenin oy kullanmadığı kongrede 1 oy da geçersiz sayıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi, 14. Olağan Genel Kurulu'nu İzmit Necati Gençoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Mevcut yönetimin tekrar aday olduğu kongrede Baysan Trafo işçileri liste oluşturarak mevcut yönetime muhalif tutum aldıklarını açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından ilk sözü muhalif listenin başkan adayı Günay Atmaca aldı. Neden ayrı bir liste çıkardıklarını aktaran Atmaca, "13. Olağan Genel Kurulun öncesinde başlayan sorunlar devam etmektedir" dedi. Atmaca sorunları şöyle sıraladı: "Şube seçimi öncesi her ay düzenli yapılan temsilciler kurulu, seçime 5 ay kala bilerek yapılmamaya başlandı. Biz temsilcilerin düşünceleri alınmadı, 'Biz yaptık oldu' mantığı güdüldü. Bir önceki dönemde Bekaert ve Baysan fabrika temsilcileri olarak 6 ay boyunca Temsilciler Kuruluna katılmadık. Genel Merkez'in iknasıyla Temsilciler Kuruluna katıldık. Bekaert temsilcileriyle yapılan görüşme bizlerle yapılmadı ve iki temsilci arkadaşımız disiplin kurulu kararıyla görevden alındılar. Biz temsilcilerin ve işçilerin onayı alınmadan işverenle fazla çalışma adı altında protokol yapılmıştır. İş yerinde toplu sözleşme kuralları ihlal edilmiştir. Bu da bizleri zor duruma sokmuştur."

"MEVCUT YÖNETİM DÖNEMİNDE FABRİKALAR KAYBEDİLDİ"

2 dönem önce sendikanın üye sayısının bin 400 olduğunu, şimdi ise bin 600 civarı olduğunu ve bu dönemde Elkim Radyatör, Trakya, Baysan Radyatör, AD Demirer, Kalibre Boru fabrikalarının mevcut yönetim döneminde kaybedildiğini aktaran Atmaca, "Örgütlü olduğumuz 12 fabrikada da genel sıkıntılar yaşanmaktadır. Stow Depo'da işten atmalar oldu. Baysan Trafo'da 200 işçi içinde temsilciliği yapacak aday dahi bulunamamıştır. Cem Tencere'de geçen ay 10 işçi işten çıkarıldı. İşçi arkadaşlarımız burada mağdur edilmiştir. Anadolu Döküm'de arkadaşlarımızın akıbeti belli değildir. Bazı fabrikalarımıza 6 aydır uğranılmadığı söylenmektedir" dedi.

"TEK BAŞINA DEĞİL, HEP BERABER YAPACAĞIZ"

Mevcut başkan Telat Çelik "Tek başına bir şey yapma halimiz yok, hep beraberce yapacağız" dedi. İşçiden gizledikleri, sakladıkları bir şeyin olmadığını belirten Çelik, "Hiç bir işçiyi gidip işçiye ispiyon etmedim, bunu herkes bilir. Baysan'da patron ile kahvaltı yapılmış, temsilci arkadaşların haberi yokmuş. Yalan söylüyorlar. Bizim hiç bir işçiden gizlimiz saklımız olmaz. Şimdi iki arkadaş çıkmış yönetime talip oluyorlar. Baysan'da işçi ne kadar verdiyse onu uyguladık. Son bir yıldır Baysan'da neler çektiğimizi siz biliyorsunuz. Fabrikada işçi arkadaşlar Müjdat'ı yönetime almamızı istediler, biz de listeye yazdık. Günay geldi şubeye 'Beni neden yönetime almıyorsunuz' dedi. İşçi seni istemedi ben ne yapayım. Biz ne yaptık bu Baysan işçisine, elimizi sıkmıyor, yüzümüze bakmıyorlar. Bugün Baysan iflasın eşiğinde, konkordato ilan edildi" dedi.

Yönetim kurulu listesini fabrikalarda işçilerle birlikte oluşturduklarını söyleyen Çelik, "Koltuk sevdalısı değilim, olmadım. Önümüzdeki dört yıl daha bu göreve talibiz. Tek başına bir şey yapma halimiz yok, hep beraberce yapacağız." dedi.

İKİ LİSTE ÇIKTI

Blok liste ile seçime gidilirken, mevcut yönetimin listesi Telat Çelik, Hakan Küçük, Şenol Çeviker, Mustafa Köse ve Okan Ediş'ten oluştu; muhalif liste ise Günay Atmaca, Bozkurt Kurt, Müjdat Aydoğdu, Hilmi Çoban ve Ayhan Kotil'den oluştu. Listeler belirlenirken Günay Atmaca'nın Denetleme ve Disiplin Kurullarında yer alan bazı isimler listede yer almak istemediklerini belirtti. Listelerin hazırlanmasının ardından 160 delegenin 126'ünün oyunu alan Telat Çelik, Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesine yeniden şube başkanı oldu. Muhalif aday Günay Atmaca ise 24 oy aldı. 9 delegenin oy kullanmadığı kongrede 1 oy da geçersiz sayıldı.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD Savunma Bakanı Esper: Türkiye'ye karşı Orta Doğu'da bir savaş başlatamayız

SONRAKİ HABER

Malatya Emek Gençliği, 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...