13 Ekim 2019 10:09
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2019 07:42

Japonya'yı vuran Hagibis Tayfunu'nda bilanço artıyor: Ölü sayısı 72'ye yükseldi

Hagibis Tayfunu'nun vurduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 12 Ekim'den bu yana etkinli olan tayfunda 72 kişi yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Japonya'da 12 Ekim'den bu yana 6 bölgede etkili olan Hagibis Tayfunu'nun vurduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Tayfunun etkili olduğu bölgelerde yaşamını yitirenlerin sayısı 72’ye yükseldi. Tayfun sebebiyle 100'den fazla kişinin yaralandığı ve kaybolan 15 kişiyi arama çalışmalarının da sürdüğü ifade edildi.

Japonya'yı etkisi altına alan Hagibis Tayfunu'nun neden olduğu afet ve kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 72'ye yükseldi. Sivil savunma güçleri, polis ve itfaiye yetkilileri, tayfunun etkili olduğu bölgelerde 100'den fazla kişinin yaralandığını ve kayıp 15 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, tayfun nedeniyle 17 bölgede 38 bin civarında kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Henüz evlerine dönemeyen kişilerin, afet mağdurları için tahsis edilen okul gibi yerlerde kalmayı sürdürüyor.  Tayfunun yol açtığı sel ve toprak kaymalarından etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, kabine üyelerine, yerel makamlardan talep beklemeden tayfundan etkilenen bölgelerdeki elektrik ve su sistemleri gibi altyapının bir an önce onarılması, gıda, su ve diğer malzemelerin tedarik edilmesi talimatını verdi.

ÜLKE GENELİNDE EN AZ 56 HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ

Meteoroloji birimi, Hagibis'in son 60 yılın en şiddetli tayfunu olabileceği uyarısında bulunmuştu. Başta başkent Tokyo olmak üzere Gunma, Saitama, Kanagava, Yamanaşi, Nagano ve Şizuoka vilayetlerinde acil durum ilan edilmişti.

Cumartesi günü başlayan ve hızı saatte 180 kilometreye ulaşan tayfun nedeniyle ülke genelinde en az 56 heyelan meydana gelmiş, aşırı yağışlar nedeniyle Japonya'nın Honshu Adası'nda 6 milyondan fazla kişinin tahliyesi önerilmişti.

Altyapı Bakanlığı, dün, ülke genelinde Hagibis Tayfunu nedeniyle toprak setleri yıkılan nehir sayısının 21 olduğunu duyurmuştu.

Kabine Sekreteri Yoşihide Suga da dün sabah itibarıyla ülkede 376 bin haneye elektrik, 14 binine de su verilemediğini bildirmişti.

Başkent Tokyo ve çevresindeki tren seferleri ve uçuşların büyük çoğunluğu bugüne kadar iptal edilmişti.

Hükümet, cumartesi 6 bölgeyi vuran ve dün itibarıyla etkisini azalan Hagibis Tayfunu nedeniyle 27 bin askerin ve diğer ekiplerin, kurtarma operasyonlarında görevlendirildiğini açıklamıştı.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, önceki gün hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından kurtarma çalışmalarına sivil savunma, sahil güvenlik personeli ve itfaiye görevlilerinin yanı sıra 110 bin polis memurunun katıldığını belirterek, "Su altındaki evlerde kalanların kurtarılması ve kayıpların bulunması için azami çaba gösterilmeli" demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitiren Emine Ercan mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitiren Ercan Adsız mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...