12 Ekim 2019 09:28

Hukukçular: Barış isteyenlere yaptırım uygulanıyor

Hukukçular, Suriye operasyonu karşıtı paylaşımlara soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi: Devletin aldığı müdahale kararını eleştirenlere yönelik olan söylemlerle ilgili yaptırımlar uygulanıyor.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona karşı sosyal medyada yapılan paylaşımlara soruşturma başlatmasına tepki gösteren hukukçular, hükümetin eleştirilmesi veya operasyona ilişkin negatif ifadelere tahammülsüzce yaklaşıldığını ifade ederek “Savaş yok diyorlar ama savaş hukuku uyguluyorlar” dedi.

“BARIŞ İSTEYENE YAPTIRIM VAR”

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğüne dikkat çekerek, hükümetin eleştirilmesinin veya operasyona dair negatif bir şey söylenmesinin, eleştiri yapılmasının tahammülsüzce karşılandığını aktardı. Tamamen devletin aldığı karar ve uygulamaları eleştiren kişilere hukuki yaptırım yapıldığını belirten Akdeniz “Bu konuyla ilgili savaş değil barış diyenler, barış isteyenler veya devletin aldığı müdahale kararını eleştirenlere yönelik olan söylemlerle ilgili yaptırımlar uygulanıyor. Ama savaş isteyen ve savaş diyenlere ise hiçbir şey yapılmadığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

“SAVAŞI VE ÇATIŞMAYI YAŞIYORUZ”

Rojava’dan Türkiye’ye herhangi bir saldırının gerçekleşmediğini söyleyen Avukat Kamil Tekin Sürek, başlatılan operasyonun halklarda kalıcı yaralara yol açacağını belirterek “Devlet yetkilileri ‘Yurtta barış cihanda barış’ diyor ama biz hem yurtta savaşı ve çatışmayı yaşıyoruz, hem de diğer halklarla da hiçbir zaman barışı yaşayamıyoruz. Bunlar milliyetçi ve emperyalist politikaların sonucu. Halkların barışı için mücadele etmek lazım” diye konuştu. Savaşın halklar için hiçbir faydası olmadığını belirten Sürek “İnsanlar ekonomik olarak zor duruma düşecektir. Toplu sözleşme yapamayacak. Greve gidemeyecek, örgütlenemeyecektir. Yani halk için hiçbir faydası yok. Çocuklarını kaybedecek.  Zaman geçtikçe barışseverler de çoğalacak diye düşünüyorum” dedi.

“HUKUKA AÇIKÇA AYKIRIDIR”

Türkiye İşçi Partisi avukatlarından Özgür Urfa da başlatılan operasyonun sorun çözme amaçlı değil aksine sorunu daha da derinleştiren bir operasyon olduğunu kaydetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığının kararına tepki gösteren Urfa, “Yani ne yazıldığı nasıl yazıldığı çok önemli değil. Kime karşı yazıldığı, hangi politikaya karşı yazıldığı belirleyici oluyor. İnsanlar siyasi olarak iktidarın politikalarını kabullenmeye zorlanıyor. Mevcut politikayı eleştiren herkese bunun yöneltilmesi hem Türkiye’deki iç hukuka hem de uluslararası hukuka açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığının açıklamalarını değerlendiren Avukat Gülşah Kaya, “Savaşa karşı söz söyleyen herkes hakkında soruşturma başlatıyorlar. Bu tam da bir savaş hukuku aslında. Savaş yok diyorlar ama savaş hukuku uyguluyorlar” diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP, Urfa ve Mardin'de kriz koordinasyon merkezleri kurdu

SONRAKİ HABER

İzmirlilerden barış çağrısı: Savaşla zengin daha zengin, fakir daha fakir oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...