12 Ekim 2019 08:41
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ekim 2019 18:38

Dünyadan tepkiler sürüyor: Operasyon Suriye'nin egemenlik hakkının ihlalidir

TSK’nin Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonu Arap Birliği “işgal” olarak niteledi. Almanya ve Fransa silah satışını durdurdu. Arap Birliği, "işgal" tanımlaması yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TSK ve ÖSO’nun Kuzey Suriye’de gerçekleştirdiği operasyona dünyadan tepkiler artarak sürüyor. Mısır’ın çağrısıyla toplanan Arap Birliği operasyonu “işgal” olarak niteledi. Almanya ve Fransa Türkiye’ye silah satışını durdurdu..Arap Birliği "işgal" tanımlaması yaptı. Operasyon İsviçre’de protesto edildi.

FRANSA TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞINI DURDURDUĞUNU AÇIKLADI

Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye tüm silah ihracatının askıya alındığı belirtildi.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN 'İŞGAL' NİTELEMESİ

Arap Birliği, Türkiye'nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna düzenlediği operasyonu “işgal” ve “Suriye'nin egemenlik hakkının ihlali” olarak değerlendirdi. Harekatın başlamasının ardından Mısır, Arap Birliği'ni Türkiye'ye karşı acil toplantıya çağırmıştı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak “İşgal ve Suriye’nin egemenliğinin ihalidir” ifadelerini kullandı.

Gheit, Türkiye’nin harekatını “Bir Arap ülkesinin (Suriye’nin) toprağını işgal ve egemenliğini ihlal” olarak değerlendirdi.

DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Arap Birliği'nin açıklamasına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy "Arap dünyasının ve Arap sokağının sesi olması gereken Arap Ligi Genel Sekreteri’nin, Suriyeli Arapların hak ve hukukunu savunmak yerine, Suriye'de Araplara karşı işlenen suçların müsebbiplerine ve "Arap vatanını" parçalamaya çalışan teröristlere arka çıkması ibret vericidir." dedi.

Türkiye’nin Suriye topraklarına dönük başlattığı harekat nedeniyle Mısır, Arap Birliği’ni Türkiye’ye karşı acil toplantıya çağırmıştı. Mısır Dışişleri’nin açıklamasında harekat, ‘kardeş bir Arap devletinin egemenliğine karşı kabul edilemez bir saldırı’ olarak nitelendirilmişti.

“ALMANYA SİLAH SATIŞINI DURDURACAK”

Almanya’nın ise operasyon nedeniyle Türkiye’ye silah satışına son verme kararı aldığı iddia edildi.

İddia Alman Bild gazetesinde yer aldı. Haberdeki bilgiler Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass’a dayandırıldı.

İSVİÇRE’DE OPERASYONA KARŞI BİNLERCE KİŞİ SOKAKLARDA

Operasyon İsviçre’nin büyük kentlerinde ve Türkiye’nin Zürich, Bern temsilcilikleri önünde protesto edildi.

Bir çok parti ve kurum temsilcilerinin de katıldığı eylemlerde, operasyonu durdurma çağrıları yapılırken, İsviçre devletinin Türkiye’ye silahsatışının tamamen durdurulması ve Avrupa devletlerinin harekata karşı Türkiye’ye ekonomik ve siyasi yaptırım uygulanması istendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sayacılar Adana’da greve çıkma kararı aldı

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığından “tutuklu IŞİD’liler” açıklaması: Gözetimi üstleneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...