12 Ekim 2019 19:29

Kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı, küfrün, hırsın olmadığı Karşı Lig başlıyor

Bundan tam 6 yıl önce Gezi Parkı direnişinin oluşturduğu dayanışmacı, paylaşımcı, eşitlikçi siyasal ve kültürel atmosferi Kadıköy’e taşıyanların öncülük yaptığı Karşı Lig, 7’inci sezona bugün başlıyor

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sinan ARAMAN
İstanbul

Toplumsal cinsiyete, cinsiyet ayrımına, endüstriyel futbola, ırkçılığa, milliyetçiliğe, türcülüğe, her türlü nefret söylemi ve ayrımcılığa Karşı Lig, 7’inci sezona artan takım ve oyuncu sayısıyla ‘merhaba’ diyor. Her sezonu bir tema etrafında oynayan Karşı Lig’in bu yılki ana teması “Ekolojik Katliamlara Karşı Lig” olarak belirlendi. 16 olan takım sayısı 20’ye çıktı. Takımların hepsi gerek isimleriyle gerekse formalarıyla birbirinden renkli: Las Cabras della NanKatSu, Koop Gücü, Roket Takımı, BAY, bAŞKa TakıM, Semtin İşçileri, Selamsız Bandosu, A-Raf, Karşı Semt, Forza Yeldeğirmeni, Karşı Radyo, The Famsızlar, Bome Dersim, Minnoş City F.C, Cafer İdman Yurdu, Ayak Takımı, Çapultura, Fahrenayt 451, Kuzguncuk Bostan Celtics ve İstanblues United.   

MAÇLARI YEDİDEN YETMİŞE ÇOK SAYIDA KİŞİ İZLİYOR

Pazar günleri, saat 14.00-20.00 arasında Kadıköy Belediyesine ait Kalamış Tesislerinde yapılan Karşı Lig maçlarında kadınlar ve erkekler birlikte oynuyor. Maçları yedisinden yetmişine çok sayıda insan izlemeye gelerek, saha kenarında piknik havasında sohbet ediyor. Spor yazarlarından akademisyenlere, müzisyeninden siyasetçisine çok sayıda kişi, maçlara destek vermek üzere ligi ziyaret ederek, arada top oynamaya ve ligin güzel atmosferini solumaya geliyor. Takımlar ülke ve dünya gündemine, takım arkadaşlarının özel günlerine dair pankart ve dövizlerle her hafta sahada yerini alıyor. Oyunlar ve paylaşımlar sadece saha içinde değil, saha dışında da etkinlikler, halaylar, danslar, sohbetler eşliğinde sürüyor. Sahanın içi dışıyla güzel bir iletişim halinde oluyor. Sahada her oyuncu isteği doğrultusunda başka bir oyuncuyla anında yer değişebiliyor. Kadın kotasına uyulmak şartıyla oyuncu sınırlaması kuralı bulunmuyor. Sahada herkes yeteneği ve gücü kadar emeğini ortaya koyuyor. Demokratik katılımı, doğrudan demokrasiyi tüm karar alma süreçlerinde işletmeye çalışan Karşı Lig, yabancılaşmış, endüstriyel oyun tarzına karşı, kadınlı ve erkekli bir bileşimle amatör, mahalledeki boş arsalar üzerinde oynanan samimi ve eğlenceli oyun tarzını arıyor. 

Peki Karşı Lig neyi deneyimliyor, toplumsal hayatın bir parçası olan spor alanında neyi amaçlıyor? Karşı Lig bu soruların cevaplarını hem sezon içinde hem de sezon öncesi ve sonrasında düzenlediği forumlarla arıyor. Önceki sezonlarda oynanan oyun ve geçmiş sezonların kritiği üzerine yapılan tartışmalar, yeni bir spor kültürünün temellerini inşa ediyor. Karşı Lig amaçladığı oyun tarzını tümüyle hayata geçirebilmek için eleştiri-öz eleştiri mekanizmasıyla hareket ediyor. Önceki dönemlerde kimi takımlar arasında oynanan mekanik ve yabancılaşmış oyun tarzının önüne geçilmesi amacıyla maç sonucunda takımların karşılıklı olarak oturup kritik yapması yönündeki karar, etkili olmasına rağmen, istenen sonuçları bütünüyle vermiş değildi. 

TAKIMLARDAKİ KADIN SAYISI DÖRDE ÇIKARILDI 

7’inci sezon öncesi düzenlenen forumlara ilgi oldukça yoğun ve tartışmalar anlamlıydı. Tartışmalarda kapitalist kültürün insanlara sirayet ettirmiş olduğu mutlak kazanmaya odaklanmış bir rekabet anlayışı ve hırsın olmadığı, oyunun çirkinleştirilmeden kolektif bir temelde nasıl oynanabileceği, sporda eşitliğin egemen olduğu toplumsal varoluş biçimlerinin nasıl hayata geçirilebileceği üzerine fikir paylaşımları yapılarak, öneriler sunuldu. Önceki sezonlarda kısmen de olsa oyuna yansıyan kazanma hırsı, eril kültür, bireysel ve sert oyun örneklerinin eleştirisini yapılarak, skor ve sonuca odaklanmış bir hırs ve rekabet anlayışı yerine, herkesin aktif bir şekilde dahil olabildiği güzel ve eğlenceli bir oyun anlayışının pekiştirilmesi amacıyla yeni yol ve yöntemler tartışıldı. Bu amaçla en az üç kadın olmak üzere yedi kişinin sahada olması kuralı, bu sezonun ilk yarısında deneyimlenmek üzere kadınlar açısından dörde çıkarıldı. Karşı Lig de kazanan takım 3, beraberlik durumunda takımlar 2, kaybeden takım ise 1 puan alıyor. Puansız oynamak da dahil olmak üzere puanlama sitemine dair yeni öneriler getirilse de bu tartışma 7’inci sezon için sonuca bağlanamadı ve eski sistemle devam edilmesine karar verildi. 

NANKATSU, SPOR VE KÜLTÜR DERGİSİ HAZIRLIĞINDA 

Karşı Lig, önceki sezonlardaki tüm eksik ve zaaflarına rağmen kendi eleştirisini yaparak, kapitalist kültürün bireyci, egoist ve her şeye rağmen kazanmaya yönelik oyun anlayışına meydan okuyarak yoluna devam ediyor. Lig, kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı, kolektif, estetik, eğlenceli, küfrün, hırsın, sertliğin olmadığı ve kazanmanın başlı başına bir amaç olmadığı bir oyun tarzını hayata geçirmeye çalışıyor ve önemli oranda başarıyor da. Bu haliyle dünyada ender organizasyonlardan biri. Benim de içinde olduğum Karşı Lig ekiplerinden Las Cabras della NanKatSu bu sezon kolektif spor kültürünü edebiyat ve sanatla birleştiren bir fanzin ya da dergi çıkarmayı planlıyor. Ayrıca Forza Yeldeğirmeni daha önce yayımlamış olduğu fanzinleri, Karşı Lig deneyiminin hem bir hafıza olarak korunması ve hem de kolektif bir yaşam ve spor tarzının her yönüyle tartışılması ve geliştirilmesi noktasında oldukça önemli. İyi ki varsın Karşı Lig, nice nice sezonlara...

 

ÖNCEKİ HABER

Dr. Kerim Has, askeri operasyonu değerlendirdi: Bağımlılık artacak sorun derinleşecek

SONRAKİ HABER

Çaykur işçisi Öz Gıda-İş'e tepkili: TİS'e işçileri değil patronu düşünerek imza attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...