Operasyona tepki gösteren Cumartesi Annelerinin eylemine gazlı polis engeli

Kaybedilen yakınları için her hafta eylem yapan Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemde operasyona tepki gösterdi. Operasyon tepkisi üzerine polis annelere müdahale etti.

12 Ekim 2019 03:55
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ekim 2019 09:36
Paylaş

Cumartesi Annelerinin 759. haftada gerçekleştirmek istediği eyleme polis biber gazı ile müdahale etti.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ

Cumartesi Anneleri 759. hafta eylemleri için İHD İstanbul Şube binası önünde toplandı. Cumartesi Anneleri eyleminin 759. haftasında 13 Eylül 1980'de evinde yapılan baskınla gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın akıbeti sorulacaktı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin "Savaş, herkes için kan ve gözyaşıdır. Savaş ölümdür. İnsanlığın ortak vicdanının savaşı reddetmesi bu yüzdendir. Kuzey Doğu Suriye'ye yapılan askeri müdahale, ülkede ve bölgede barış içinde ortak yaşam idealini onarılmaz biçimde tahrip edecektir" sözlerinin ardından polis Cumartesi Annelerine biber gazı ve coplarla müdahale etti. İHD binası içine biber gazı sıkıldı. Çok sayıda insan biber gazından etkilendi.

Müdahalenin ardından basın metnini CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun okunması da engellendi. Basın mensuplarının da görüntü alması engellenerek, darbedildi.

Kayıp yakınları ise “Biz kayıplarımızı istiyoruz. Siz bizden ne istiyorsunuz? Yeter artık” diyerek polis müdahalesine tepki gösterdi.

Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır, “Cemil Kırbayır nerede? Ben kardeşimi devlete teslim ettim. Cumhurbaşkanı sen anneme söz verdin” dedi.

Hanım Tosun, “Biz sokakta olmaya devam edeceğiz. Meydanlarda kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, müdahaleye tepki göstererek “Haftalardır Galatasaray'ı kapalı. Cumartesi Anneleri burada eylemini yapıyor, buraya müdahale etmek artık bu ülkede fikir, düşünce özgürlüğünün bittiğinin temel göstergesidir. Bu ülkede demokrasi adına her şeyi yok eden AKP-MHP faşizminin geldiği yeri gösterir. Buna karşı hepimiz duracağız. Bugün bu polis ablukasının gerekçesini görüyoruz. Şu anda Nusaybin'de 9 tane sivil cenazemiz var. Niye gidip onların ölmesinin önüne geçmiyorsunuz? Savaşla her şeyi örtüyorsunuz. Bu insanların ne suçu var?" diye konuştu.

Cumartesi insanlarının ısrarlı tutumuyla basın açıklaması İHD binasının önünde okundu. İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri’nin okuduğu açıklamada, 759. haftalarında 12 Eylül askeri darbesinin ilk kaybı olan Cemil Kırbayır için buluştukları vurgulandı. Yoleri, “105 yıllık ömrü oğlunu bulmaya yetmeyen Berfo Kırbayır'ın hakikate, adalete ve Cemil'e ulaşma mücadelesi, insan haklan, demokrasi ve barış mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Cemil Kırbayır ve tüm kayıplarımızı aramaktan, 60 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Müdahale sırasında gözaltına alınan 2 kişi KAraköy Polis KArakolu'ndan serbest bırakıldı. 

Cumartesi Anneleri her hafta kaybedilen yakınları için adalet talebiyle Galatasaray Meydanında eylem düzenliyordu. İstanbul Valiliğinin Galatasaray Meydanını eylemlere yasaklamasının ardından aileler İHD İstanbul Şube binası önünde açıklama yapmaya başlamıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın çekilme kararına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Nusaybin’de hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde operasyon tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...