12 Ekim 2019 02:57

Emekliler açlıkla, memurlar yoksullukla savaşıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Milyonlarca emekli açlık, milyonlarca memur yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, milyonlarca emeklinin açlık, memurun ise yoksulluk sınırı altında olduğuna dikkat çekti. Ağbaba, 8 milyon işsiz de dahil edildiğinde yoksulluk sınırı altındaki 30 milyon kişinin iktidar tarafından vatandaş olarak görülmediğini söyledi.

Türkiye’de son bir yılda yaşanan zamlar göz önüne alındığında emekçilerin masraflarının yüzde 50 oranında arttığını anlattı. Son bir yılda elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30, gıdaya yüzde 50, tekel ürünlerine yüzde 60, beyaz ete yüzde 40, süte yüzde 50 zam geldiğini kaydeden Ağbaba, artan hayat pahalılığının asgari ücretliyi açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkûm ettiğini ifade etti. TÜİK’in onca yapılan zammın aksine enflasyon oranını yüzde 9 seviyesinde olduğunu açıklamasının emekçiler nezdinde hiçbir geçerliliği olmadığını belirten Ağbaba, 2020 TL asgari ücretiyle geçinmek durumunda olan yaklaşık 10 milyon kişinin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığını söyledi.

Son zamlarla ortalama bir memur emeklisinin maaşının 2570 TL, işçi emeklisinin maaşı 1265 TL, esnaf emeklisi maaşının 1541 TL’ye ve çiftçi emeklisi maaşının 1450 TL’ye yükseldiğini kaydeden Ağbaba, yaklaşık 9 milyon emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında ücret aldığını söyledi.

Toplu görüşmeler sonucunda verilen yüzde 4+4 ve yüzde 3+3 zamlar sonucunda Ocak ayında en düşük memur maaşının 3 bin 823 TL olurken, öğretmen ve hemşire maaşlarının 5 bin 223 TL ile 5 bin 66 TL olduğunu belirten Ağbaba, diğer memurlar da düşünüldüğünde 5 milyona yakın memurun yüzde 70’inin yani yaklaşık 3,5 milyon memur yoksulluk sınırı altında yaşadığını dile getirdi.

TÜİK’in son verilerine göre işsizliğin yüzde 13 oranına ulaşarak 4 milyon 253 bine yükseldiğine dikkat çeken Ağbaba, geniş tanımlı işsizliğin ise 8 milyona yaklaştığını söyledi. İktidarın 8 milyon yurttaş için gerekli tedbirleri almadığını belirten Ağbaba, çalışma hakkından dışlandıklarını söyledi. Ağbaba, “AKP iktidarı ülkemizde en az 30,5 milyon vatandaşımızı Anayasal haklarından mahrum bırakıp bu ülekinin birer yurttaşı olarak görmemektedir’’ dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medya operasyonu: SP'li belediye meclis üyesi ve HDP İlçe Eş Başkanı tutuklu

SONRAKİ HABER

“Medarı maişet motoru” su alıyor!  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa