12 Ekim 2019 01:11

Rusya, BMGK’nin operasyonun durdurulması çağrısına şerh koydu

Rusya, BMGK'nin Türkiye'ye operasyonu durdurması yönünde ortak çağrısı yapmasına şerh koyarak engel oldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

BM Güvenlik Konseyinin Türkiye’nin operasyonu durdurması yönünde hazırladığı ortak çağrıya Rusya şerh koydu. Bu nedenle açıklama yayınlanmadı. BMGK'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatını durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına destek vermedi.

ABD, BMGK'ye Türkiye'nin Suriye'ye askeri operasyonunu durdurması ve güvenlik kaygılarını diplomatik kanallarla çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulundu. Rusya ise operasyonun durdurulması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya şerh koydu.

BMGK gündemine gelen taslak metinde, Türkiye'nin askeri harekatından ve neden olacağı insani ve güvenlik boyutundan endişe duyulduğu ve bunun IŞİD ile mücadelede kaydedilen önemli ilerlemeye zarar verebileceği vurgulanıyordu.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli, gönüllü onurlu ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde dönmesi gerektiği belirtilen taslak metinde tüm taraflara, sivillerin korunması ve engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir insani erişim sağlaması çağrısı yer alıyor.

Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü vurgusu yapılan metinde Suriye'deki krizin askeri yollarla değil BMGK'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ile çözülebileceği belirtiliyor.

BMGK'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da eylemlerine devam eden yerliler: Polis şiddeti bitmeden diyalog olmaz

SONRAKİ HABER

AVM inşaatında iş cinayeti: Yüksekten düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...