11 Ekim 2019 19:43

Okulların velilerden istekleri hiç bitmiyor

Devlet okullarında ‘fotokopi, kitap, kağıt’ adı altında sürekli para istenmesine veli ve öğrenciler tepkili. Mamak’ta konuştuğumuz veliler, okulların isteğinin hiç bitmediğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hüseyin ALTUN
Ankara

Devlet okullarında ‘fotokopi, kitap, kağıt’ adı altında sürekli para istenmesine veli ve öğrenciler tepkili.  Mamak’ta görüştüğümüz veliler, okulların isteğinin hiç bitmediğini belirterek, istenen paraları ‘soygun’ olarak nitelendiriyor. Öğrenciler ise para vermediklerinde rencide edildiklerini, ayrımcılığa uğradıklarını anlattı. 

Mamak Sibel-İsmet Çatık Ortaokulunda iki çocuğunun okuduğunu ve her şey için kendilerinden para istendiğini söyleyen bir veli iki çocuğun birlikte okumasının maddi açıdan kendilerini zorladığını söyledi. Okula aidat olarak her dönem bir çocuk için 100 TL para verdiklerini belirten veli “20’şer lira da fotokopi parası verdik. Bu paraları vermeyen çocuklar sınıflarında zor anlar yaşıyor, rencide oluyor ve baskı altında hissediyor” dedi.

İstenen kaynak kitabın 110 TL olduğunu belirten veli, ‘Alabilirsiniz de almayabilirsiniz’ deniliyor ama o kitaplardan ödev verildiğinde yapmayanların not açısından geri kaldığını anlatarak “Biz de almak zorunda kaldık. Hatta iki kaynak kitap daha almamız lazım ama alamayacağım. Beden kıyafeti için de para verdik ama sonra derslerde giymenin zorunlu olmadığını söylediler, boşuna para verdik. Ayrıca kantin fiyatları da çok yüksek” diye konuştu.

KAYIT PARASI ISRARI 

Bir başka veli de devlet okulu olmasına rağmen çocuklarını okula yazdırırken kayıt parası istenmesine tepki göstererek “Kayıt için 400 lira istendi. Vermeyeceğimi söyleyince ısrar ettiler, ben de ilçe milli eğitime şikayet edeceğimi söyledim. İlçe milli eğitim ‘Kesinlikle kayıt parası vermeyin, ısrar ederlerse soruşturma açarız’ dedi. Okul sonunda geri adım attı. Sonrasında kağıt parası istendi, 20 lira verdik, bu sefer de A4 kağıdı istiyorlar. Kitaba para vermeye karşı değilim ama insanların sömürülmesine, kullanılmasına karşıyım” dedi.   

‘RENCİDE EDİLİYORUZ’

Öğrenciler de okulda sürekli para istenmesinden şikayetçi. Bir öğrenci para vermediklerinde diğer öğrenciler içerisinde rencide edildiğini söyleyerek “Devlet okulunda okuyoruz ama sürekli ek kitaplar isteniyor. Biz bir şeyin fotokopisini istediğimizde verdiğimiz fotokopi parasına rağmen isteğimiz karşılanmıyor” dedi. 

DEVLET VERMEDİĞİ İÇİN YÜK VELİLERE YIKILIYOR

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, devlet okullara ödenek vermediği için velilerden istenen aidat, fotokopi vb. ücretlerin öğretmen ve velileri karşı karşıya getirdiğini ifade ederek, “Bu iki yüzlü bir eğitim politikasının sonucudur” dedi.  

Okullarda aidat toplama işinin yıllar önce bir lira ile başladığını ve bugün bazı semtlerde 600-700 liraya kadar çıktığını belirten Saygılı, “Sorunu okul aile birliği ile çözmeye çalıştılar ama okul aile birliği sosyal etkinliklerde bilet kesmekten öteye geçemedi” diye konuştu. Yakın zamanda ilçe milli eğitim ile görüşmelerinde aidat sorununu da dile getirdiklerini söyleyen Saygılı, “Bize ‘Bırakın aidat verecek varsa versin. Sendika olarak buna engel olmayın’ denildi” ifadelerini kullandı.

Bu süreçten en çok öğretmenlerin etkilendiğine dikkat çeken Saygılı, “Para toplamayı reddeden öğretmenlere ya ders verilmiyor ya da okul yönetimi cezai işlem uyguluyor. Derslerde ödev ve etkinlik yapmak için en basitinden kağıda ihtiyaç var. Öğretmen bunu ya cebinden ödeyecek ya da velilerden talep edecek. Bu noktada yapılması gereken en önemli iş öğretmenler, veliler, öğrenciler ve tüm bileşenlerinin parasız eğitim için mücadele etmesidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

JMO İzmir Başkanı Sinancan Öziçer: Deprem olmazsa dünyadaki yaşam biter

SONRAKİ HABER

EMEP'ten EATON işçilerine ziyaret: Saldırılara karşı birlikte mücadele edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa