11 Ekim 2019 06:38

Batman ve Diyarbakır'dan barış çağrısı: Herkesi savaşa karşı durmaya çağırıyoruz

Diyarbakır ve Batman'da barış çağrısı yapmak üzere basın açıklamaları düzenledi. Kayyumlara karşı Diyarbakır’da süren nöbet eylemi ise bugün de polisler tarafından engellendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır ve Batman'da kadınlar, siyasi parti ve emek örgütleri temsilcileri ve insan hakkı savunucuları barış çağrısı yapmak üzere basın açıklamaları düzenledi. Kayyumlara karşı Diyarbakır’da süren Demokrasi Nöbeti eylemine ise, bugün de valilik kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Dün HDP il binası önünde açıklama yaparken gözaltına alınan 26 kişi ise hala gözaltında.

DİYARBAKIR'DA KAYYUM EYLEMİ ENGELLENDİ, GEREKÇE İSE VALİLİK YASAĞI

Diyarbakır'da kayyum atamasına karşı protesto eylemlerinin adresi olan Büyükşehir Belediyesi'nin karşısındaki Lise Caddesi, sabah saatlerinde polis tarafından TOMA ve zırhlı araçlarla kapatıldı. Alana çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Alana gazeteciler dahil hiç kimsenin girişine izin verilmedi. 

HDP’li Musa Farisioğulları ve beraberindeki grubun, eylem alanına girmek istedi, ancak polis Diyarbakır Valiliğinin 3-17 Ekim tarihlerini kapsayan eylem etkinlik yasağını gerekçe göstererek izin vermedi. Yapılan kısa süreli görüşmenin ardından grup dağıldı. 

26 KİŞİ GÖZALTINDA TUTULUYOR

Bu arada dün Lise Caddesi'nde Demokrasi Nöbeti’ne izin verilmeyince HDP il binası önünde açıklama yapmak isteyen milletvekilleri ve yurttaşlara yönelik polisin sert müdahalesinde darbedilerek gözaltına alınan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Lice Belediye Eş Başkanı Ruken Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı Kasım Pervane, HDP İl Eş Başkan Yardımcısı M. Sayit Demir, HDP Bağlar İlçe Eş Başkanı Fatma Kavmaz, HDP’li Belediye Meclis üyeleri Ceylan Aslan ve Nevriye Çur, HDP İl Yönetici Halef Caruş, HDP PM üyesi Şahin Tanrıkulu, HDP Ergani İlçe Eşbaşkanı Zülküf Birgül, HDP Hani ilçe Yönetici İbrahim Kaya, HDP ilçe yöneticisi Tahsin Donat, HDP üyeleri A. Bahri Bavlat, Emine Kaya, Zeki Kanay, Mahmut Azarak, Yunus Özdemir, Muhammed Erkis, Hüseyin Aytekin, Yusuf Andan, Yusuf Ziya Yavuz, Arzu Kızılkaya, Şirin Aslan’ın da aralarında bulunduğu 26 kişi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 26 kişinin ifadelerinin emniyette bugün alınacağı belirtildi.

KADINLAR DİYARBAKIR'DAN SESLENDİ: HERKESİ SAVAŞA KARŞI DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Diyarbakır'da Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik düzenlediği operasyona karşı Rosa Kadın Derneği öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, “Kadınlar savaş istemiyor” dedi. Rosa Kadın Derneği’nde yapılan basın açıklamasına Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Şiddetle Mücadele Ağı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ’ın yanı sıra Diyarbakır ilçe belediye eş başkanları ve çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar “Jin jiyan Azadi”, “Biji Berxwedana Rojava” “Jin Şer Naxazın” sloganları atarak basın açıklamasına geçti.

"SAVAŞIN TRAVMASINI KADINLAR VE ÇOCUKLAR YAŞIYOR"

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, tüm savaşlarda her zaman kadın ve çocukların mağdur olduğunu ve yaşanan savaş travmalarını atlatamadıklarını belirterek, 15 Mart 2011 tarihinde, Suriye’de başlayan savaşla birlikte insanların ülkelerini terk ettiklerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan nüfusun büyük bir çoğunluğunu, kadınlar ve çocukların oluşturduğunu hatırlattı. Kaya, kadınların savaş zamanlarında baskı, zulüm, cinsel şiddet, cinsel istismar, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık gibi esas olarak kadın olmalarından kaynaklanan şiddete maruz kalmamak için, ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

"3 BİN 500 KADIN VE ÇOCUĞUN AKIBETİ HALA BİLİNMİYOR"

Kaya, Şengal’de, IŞİD tarafından binlerce insanın katledildiği, kadınların kaçırılarak köle pazarlarında satıldığını, yüz binlerce insanın göçe zorlandığı, Êzidî katliamı üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hala travmanın devam ettiğini ve 3 bin 500 kadın ve çocuğunun akıbetinin hala bilinmediğini belirtti.

Kadınların her koşulda barış istediklerini ifade eden Kaya, “Çünkü savaş, kadına yönelik taciz ve tecavüzü yaygınlaştırıp, meşrulaştırıyor. Savaştan kaçan, göç yollarında sevdiklerini kaybeden, gittikleri yerlerde ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, her türlü şiddetin hedefi haline getirildi. Savunmasız bırakıldılar.  Bizler bu nedenle bir kere daha en güçlü şekilde savaştan değil, barıştan, ölümden değil yaşamdan yana olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kadınların ve çocukların uğradığı şiddete, yaşadığı travmalara tanık olan sivil toplum örgütleri olmak üzere bütün kadın örgütlerini, bu savaşa karşı durmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

VAN'DA DA ENGELLEME

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van, Diyarbakır, Mardin büyükşehir ile Kulp ve Karayazı belediyelerine kayyım atanmasına karşı başlattığı Demokrasi Nöbeti 54’üncü gününe girdi. Van'da HDP Milletvekilleri Muazzez Orhan, Habip Eksik, Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve çok sayıda yurttaşın katılımıyla il binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. Polis müdahalesine tepki gösteren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Barış istemek ne zamandan beridir suç sayıldı?​” diye sordu. Polis il binasına giriş ve çıkışlar tamamen kapattı.  

BATMAN DEMOKRASİ PLATFORMU’NDAN SAVAŞSIZ ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Batman Demokrasi Platformu da Türkiye'nin Suriye'ye dönük operasyonuna ilişkin Petrol-İş Sendikası Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Siyasi parti ve emek örgütleri temsilcileri ve insan hakkı savunucularının katıldığı açıklamada, "Savaşa hayır" yazılı pankart açıldı.  

"TUTUM ALMAYA DAVET EDİYORUZ"

Platform adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Başkanı Devran Yıldız, savaşa karşı olduklarını belirterek, barışın bir kez daha tehdit altında olduğunu ifade etti. Her fırsatta mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin açıklamalara tepki gösteren Yıldız, zorla nakil veya geri gönderilmenin Cenevre Sözleşmesine aykırı olduğunu hatırlattı. 

Daha fazla insan öldürülmeden savaşsız çatışmasız çözüm yollarının denenmesini isteyen Yıldız, “Kişi ve kurumları tehlikeleri görmeye, askeri operasyonun durdurulması için ortak tutum almaya davet ediyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

AABK Onursal Başkanı Turgut Öker gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Necla Demir, yargılandığı davada beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...