11 Ekim 2019 01:01
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2019 05:47

Operasyon Avrupa'nın çeşitli kentlerinde protesto edildi: Operasyon durdurulsun

TSK ve ÖSO'nun Suriye operasyonu Avrupa'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. DİDF de operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusuna başlattığı operasyonlar Avrupa'nın çeşitli kentlerinde protesto edildi.

Almanya’nın pek çok kentindeki gösteri ve yürüyüşlerde de Türkiye yönetimine operasyonu durdurma çağrıları yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı gösterilerde Almanya hükümetinden de operasyona karşı açık tutum alması istendi. Hamburg’da 9 ve 10 Ekim günleri düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Konuşmalarda bölge halklarıyla dayanışma çağrısı öne çıktı. Yürüyüşü tertipleyenler adına yapılan açıklamada Hamburg’da bugün saat: 15:00’de yapılacak büyük yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

Essen kentinde eylemler dördüncü gününü geride bıraktı. Her akşam saat 18:00’da başlayan eylemler, çarşı merkezinde yapılan yürüyüşlerle son buluyor. Yürüyüşe Kürtlerin yanı sıra, DİDF, MLPD ve Sol Parti katılıyor. Yine Köln, Bielefeld, Frankfurt, Berlin gibi pek çok kentte de operasyon karşıtı gösteriler düzenleniyor. Mannheim kentinde de dün akşam üçüncü kez bir araya gelenler “Savaşa hayır” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları yürüdü. Kürt ve Türk kurumlarının yanı sıra, Die Linke, Young Struggle Rhein-Neckar ,IL-Rhein Neckar Alman kurumlarından da eyleme destek vardı.

LONDRA’DA OPERASYONA KARŞI YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Operasyona karşı Londra'da yürüyüş düzenlendi. Harekat anından itibaren Londra’da Parlamento önünde süresiz eylem başlatan Kürtler, çeşitli yürüyüşlerle operasyonu protesto etti. Yaklaşık 500 kişi Londra sokaklarında yürüyerek, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna başlattığı harekatı kınadı. Pazar günü de başta İngiliz sendikalar olmak üzere bir çok kurumun katılacağı kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.

DİDF: TÜM YABANCI GÜÇLER GERİ ÇEKİLSİN

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de TSK ve ÖSO’nun Suriye’de sürdürdüğü operasyonlara ilişkin açıklama yaptı.

ABD, Rusya ve Avrupalı emperyalist devletlerin operasyona “sözde” karşı çıktığı ifade edilirken SDG hakimiyetindeki Rojava'ya dönük operasyona gerekçe gösterilen “terörle mücadele” savunmasının gerçeği ifade etmediği belirtildi. Açıklamada operasyonun IŞİD saldırılarının ardından istikrarın sağlandığı bölgeyi yeniden istikrarsız hale getireceğine ve milyonlarca insanın Suriye’yi terk etmesine neden olacağına dikkat çekildi.

Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan operasyonun IŞİD’in yeniden bölgede güçlenmesinin önünü açacağı ifade edilen açıklamada, “Bu girişim bölgeye huzur ve barış değil, daha fazla ölüm, kan, gözyaşı ve kaos getirecektir. Ve bu durumda asıl kaybeden bölgede yaşayan Türk, Kürt, Arap ve diğer milliyetlerden halklar olacaktır. Halk nezdinde itibar kaybeden AKP, Kürt düşmanlığı, milliyetçilik ve militarist politikalarla iktidarını korumaya çalışıyor. Ama bu politikalar Türkiye halkına, emekçilerine de yarar değil, büyük zararlar getirmektedir” denildi.

“OPERASYON DERHAL DURDURULMALIDIR”

“Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz” diyerek başlatılan operasyonun derhal durdurulması çağrısı yapılan açıklamada, “Çünkü bu girişim barış değil savaş, çözüm değil çözümsüzlüğü körüklemektedir. Tek çözüm tüm halkların ve inançların eşit bir şekilde yaşayabileceği demokratik bir Suriye'nin inşasıyla mümkündür. Ne ABD ne Rusya ne de Türkiye devleti emperyalist emelleri uğruna Suriye'nin içişlerine bu şekilde karışmamalıdır. Suriye'nin kaderini Suriye'de yaşayan halklar belirlemelidir” denildi.

“AB TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI DURDURMALI”

AB ve Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması gereği AB ülkelerinin de operasyona sessiz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “AB ülkeleri Türkiye'ye silah satmaktan derhal vazgeçmelidir. Giden her silah, insanların yersiz yurtsuz kalmasına yol açmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Tüm yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi çağrısı yapılan açıklamada, barış ve “halkların kardeşliği” için mücadele çağrısı yapıldı.

İSVEÇ, AB'NİN TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞLARINI DURDURMASINI ÖNERECEK

Evrensel’e konuşan Sol Parti Milletvekili Hokan Svennelig, AB toplantısında İsveç hükümetinin, Avrupa’nın Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını önereceklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonlarını ele almak ve tartışmak için bir toplantı yapan Parlamento Dışişleri Komisyonu'nda İsveç’in AB'ye silah satışlarını durdurması için öneride bulunması kararlaştırıldı.

Toplantının bitiminden sonra Evrensel’den Murat Kuseyri'ye açıklamalar yapan Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hokan Svennelig, "Komisyona Liberal Parti temsilcisi Fredrik Malm’la birlikte Türkiye yapılan silah satışlarının durdurulması önerisinde bulunduk. Hükümetin AB’ye Türkiye hakkındaki önereceği paket Türkiye’nin operasyonundan önce hazırlanmıştı ve silah ambargosunu içermiyordu" dedi.

İsveç’in pazartesi günü yapılacak AB toplantısında Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye silah ambargosu uygulamalarını önereceğini söyledi.

İsveç hükümetindeki tutum değişikliğinin kamuoyundan gelen baskı, protesto gösteri ve toplantılardan sonra geldiğine dikkat çeken Svennelig, "Bu insan hakları savunucuları ve barış isteyenler için bir zaferdir" değerlendirmesini yaptı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Facebook hesabından yaptığı açılamada, "Hükümet parlamentoya AB'nin Türkiye’ye silah ambargosu yaptırımı uygulanması için öneri getirecek" dedi.

İsveç, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 299 milyon kron tutarında silah sattı.

NORVEÇ TÜRKİYE’YE ASKERİ TEÇHİZATINI DURDURACAĞINI AÇIKLADI

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen de Türkiye’ye savunma malzemesi satışını durdurmak istediklerini açıkladı. Eriksen yeni başvuruların işleme koyulmayacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'ye operasyonda 3. gün: Nusaybin'de 8 kişi, Suriye'de 3 asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Dersim Dernekleri Federasyonu: Barış demekten vazgeçmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...