11 Ekim 2019 11:14
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2019 16:35

Barolardan Suriye'ye yönelik operasyonun durdurulması çağrısı

Diyarbakır, Van, Urfa, Mardin, Şırnak, Muş, Adıyaman, Bingöl ve Dersim baroları ile İzmir Barosu, Suriye'ye yönelik askeri operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bölge baroları ve İzmir Barosu, Türkiye'nin Suriye’ye yönelik başlattığı sınır ötesi operasyona ilişkin açıklama yaptı. Bölge barolarının yaptığı açıklamada operasyonun durdurulması yönünde çağrı yapılırken, İzmir Barosu "Savaş insan onurunun ve özgürlüklerin yok edilmesidir" dedi.

Türkiye'nin Fırat'ın kuzeyi ve doğusuna yönelik sürdürdüğü operasyona dönük bir tepki de İzmir Barosu'ndan geldi. Yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, tarihi boyunca barışı öncelemiş olduklarını belirterek savaşlara karşı çıktıklarını ifade etti. Açıklamada, "Savaşa karşı çıkmanın tarihsel bir sorumluluk olduğu düşüncesiyle, dün olduğu gibi bugün de diyoruz ki; savaş insan onurunun, temel hak ve özgürlüklerin yok edilmesi, yıkım, açlık, sefalet demektir. Savaş, insanlığın geçmişten bugüne biriktirdiği maddi ve manevi değerlerin tahrip edilmesi demektir" ifadelerine yer verildi.  

"SİYASİ İKTİDARI SAVAŞA SON VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Suriye operasyonunda yaşamını yitiren asker ve sivillerin, savaşın ölüm, acı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyeceğini ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, "Gelecek güzel günlerin yalnızca barışla mümkün olduğu ve yurttaşlarımızın barışı hak ettiği inancıyla; vatandaşlarımızın hayatın her türlü tecellisinde ortak olduğu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve 'Yurtta sulh, cihanda sulh' arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğunu bir kez daha tüm kamuoyunun dikkatine sunuyor, eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın ancak ve ancak barış ortamında kurulabileceğini anımsatarak, şehitlerimize ve sivillere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyor, siyasi iktidarı daha fazla can kaybı yaşanmadan savaşa son vermeye çağırıyoruz" denildi.

BÖLGE BAROLARI: "DERHAL DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ"

Diyarbakır, Van, Urfa, Mardin, Şırnak, Muş, Adıyaman, Bingöl ve Dersim baroları da 10 Ekim'de yaptığı açıklama ile sınır ötesi operasyonun durdurulmasını talep etti. Barolar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz" denildi.

"Savaş isteyenler savaşın bütün insani, vicdani, ahlaki ve hukuki sorumluluğunu da üstlenecektir" denilen açıklamada, "Türkiye’nin tüm dünyayı karşısına alarak gerçekleştirdiği bu savaştan askeri olarak galip çıkması mümkündür ama unutulmamalıdır ki savaş, kimin haklı olduğuna değil kimin güçsüz olduğuna karar verir. Kazananı olamayacağına inandığımız bu savaşın kaybedeni, başta Türk ve Kürt halkları olmak üzere tüm Ortadoğu halkları olacaktır. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini, barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eşi boşanma davası açtı diye evi yaktı: 2 kişi dumandan etkilendi

SONRAKİ HABER

Gazete dağıtımcılarına destek olma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...