10 Ekim 2019 10:26

Adana'da "Valilik yasağına aykırı davranma" davasına beraat kararı geldi

Adana'da mahkeme, eylem yasağı gerekçesiyle "Valilik yasağına aykırı davranma" gibi bir suçlamayla açılan davada beraat kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Son günlerde Valilik kararıyla alınan eylem yasakları ile gündeme gelen Adana’da mahkeme, eylem yasağı gerekçesiyle "Valilik yasağına aykırı davranma" gibi bir suçlamayla açılan davada beraat kararı verdi. Avukat Sevil Aracı, Valilik’in kayyumlarla ilgili yapılacak eylemlere yönelik yasaklarının ve para cezalarının devam ettiğini hatırlatarak "Valilik toplanma ve örgütlenme hakkını ihlal ediyor" dedi.

Ceza Hukuku dersleri verdiği Çukurova Üniversitesinden 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildikten sonra hakkında dava açılan Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun’un duruşması öncesi Adana Adliyesi Taş Bina önünde yapılan basın açıklamasından dolayı haklarında dava açılan davada sanık olarak yargılanan Avukatlar Tugay Bek, Ali Akıncı, Ümit Büyükdağ, Semih Gökayaz - Mustafa Çinkılıç Tüm Bel Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik ve ihraç edilen akademisyen Doç. Dr. Günal Kurşun beraat etti.

"KARARLARIN HUKUKİ TEMELİNİN OLMADIĞI KABUL EDİLMİŞ OLDU"

Kararı değerlendiren Emek Partisi İl Başkanı ve sanıkların avukatı Sevil Aracı, Diyarbakır, Van ve Mardin’e Kayyum atanması ile ilgili Adana’da eylemlerin yasaklandığını hatırlatarak "Demokratik eylemlerle ilgili Valilik tarafından keyfi olarak ilan edilen bu yasakların hukuki temelinin olmadığı mahkeme kararı ile de kabul edilmiş oldu" dedi.

EMEK PARTİSİ YASAKLARA KARŞI DAVA AÇTI

Yaptıkları başvuruda AİHM’in, 21 Aralık 2011 grevine katıldıkları için idari para cezası verilen Eğitim Sen Eski Yöneticileri Mehmet Akarsubaşı ve Yalçın Alçiçek’in toplanma özgürlüğü ihlal edildiği için 260 avro ödenmesine karar verdiğini hatırlatan Aracı, o dönem de Adana Valiliğinin her basın açıklamasını suç olarak değerlendirdiğini belirterek "Valilik hala toplanma ve örgütlenme hakkının ihlal ediyor. Toplantı ve gösteri hakkı temel hak ve hürriyetler arasındadır. Valilik yetkilerini aşarak temel kısıtlamaya dönük hukuksuz kararlar veriyor" dedi.

Emek Partisi olarak Valilik yasaklamalarına karşı dava açtıklarını da söyleyen Aracı, şiddete başvurmadan yapılacak her türlü eylemin yasaklanamayacağını belirterek kararı alanların ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtladığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İHD ve TİHV'den ortak açıklama: Askeri operasyon durdurulmalı

SONRAKİ HABER

Yozgat'ta 3 aydır maaş alamayan madenciler işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa