10 Ekim 2019 09:49

AYM’den emsal karar: Mektup yasağı haberleşme hürriyeti ihlalidir

AYM, mahpuslar Mecit Şahinkaya ve Tamer Korkmaz'ın milletvekillerine yazdıkları mektupların engellenmesinin haberleşme hürriyetinin ihlali olduğuna hükmetti.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

Mahpuslar Mecit Şahinkaya ve Tamer Korkmaz, milletvekillerine yazdığı mektupların engellenmesinden sonra, mektupların engellendiğini yazan mektupların da “sakıncalı” bulunarak yasaklanmasının ardından verdikleri hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi, bu yasakla Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetti. Şahinkaya ve Korkmaz’a 2’şer bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre AYM, hapishane yetkililerinin mektup gönderme ve almanın, mahpusların dış dünya ile bağlantısında en önemli araçlardan biri olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak dış dünya ile yeterli bir iletişim sürdürmelerinde onlara yardım etmesi ve destek vermesi gerektiğine kanaat getirdi.

"DEMOKRATİK TOPLUM GEREKLERİNE UYGUN DEĞİL"

Milletvekillerine gönderilmesi engellenen mektuplarda, hapishanedeki hak ihlalleri yer alıyordu. AYM kararında, hapishane idaresinin Meclis üyelerine bu iddiaların ulaşmasını engellemek gibi bir yetkisi olmadığı ifade edilerek, “Aksine hukuka bağlı ceza infaz kurumu idaresinin, başvurucuların kötü muamele iddialarının araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkarılması için bağımsız ve tarafsız bir resmî soruşturma yürütecek idari ve yargısal makamları durumdan derhal haberdar etme ve harekete geçirme yükümlülüğü vardır. Dolayısıyla gönderilmek istenen mektupların alıkonulması suretiyle haberleşme hürriyetine yapılan müdahale amaçlanan hedefler açısından orantısız olup demokratik toplum gereklerine uygun değildir” denildi.

Başvuru yaptıkları dönemde Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevinde hükümlü bulunan Şahinkaya ve Korkmaz, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba ile Ali Haydar Hakverdi’ye hapishanede maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatan mektuplar göndermek istemişti. Ayrıca diyet yemeği ve ilaç teminine ilişkin problemlerden bahsedilerek milletvekillerinden duyarlılık gösterilmesi talebinde bulunuluyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

25. yılda 25 manşet sergisi Evrensel okurları ile buluştu

SONRAKİ HABER

İHD ve TİHV'den ortak açıklama: Askeri operasyon durdurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...