10 Ekim 2019 02:38
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2019 07:32

Temelli: Tezkereye "evet" demek bu ülkeye en büyük kötülük

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Yoz bir milliyetçiliğin peşine takılıp gitmek, savaş politikalarına destek vermek aslında bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk Türkiye'nin Suriye’ye yönelik operasyonuna ilişkin açıklamalar yaptı. Açıklamalarda barış ve birliktelik vurgusu öne çıktı. 

"İŞGAL POLİTİKASINI DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE ANLATTI"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Türkiye'nin Suriye’ye yönelik operasyonunu Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Altan'a değerlendirdi. 

Yönetemeyen iktidarlar ve otoriter rejimlerin baskı politikalarından başka bir şey üretemediğini, AKP’nin bu nedenle savaş politikalarını sürekli gündemde tuttuğunu dile getiren Temelli, Kuzey ve Doğru Suriye’ye yönelik operasyonun beklemedikleri bir gelişme olmadığını kaydetti. 

Bunu daha önce Afrin’de de yaşadıklarını ifade eden Temelli, şunları söyledi: “Birçok sınır ötesi harekette, tezkerelerde yaşadık. Bu savaş politikalarında artık işgal meselesini çok açık dile getiren bir iktidar ile karşı karşıyayız. Bakın BM Genel Kurulu’nda bir harita gösterdi tüm dünyaya ve o haritada kırmızı çizgi ile çizdiği bir bölge vardı. Burada savaş sonucunda nereleri işgal edeceğini anlatıyor ve ona bağlı olarak nasıl bir nüfus politikası izleyeceğini açıkça dile getiriyordu. O gün orada birisi kalkıp, ‘Bu anlattığınız Cenevre Antlaşması’na göre suçtur’ deseydi, merak ediyorum ne cevap verecekti. Kendisi kalkıp, böyle bir şeyi tüm dünyanın gözü önünde anlatarak aslında Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir yere sürükledi.”

"DÜN TEZKERE GEÇMESEYDİ BUGÜN BU ADIM ATILMAZDI"

Temelli, izlenen bu savaş politikaları nedeniyle Türkiye toplumunun artık AKP iktidarından kurtulması gerektiğini vurguladı. Öncelikle başlatılan operasyonun biran önce durdurulması gerektiğinin altını çizen Temelli, “Türkiye çok büyük acılar çekti daha da büyük acılar çekmeye gebe. Dün parlamentoda bu tezkere geçmeseydi, bugün bu adım atılmazdı. Sınır ötesi tezkereler geçtiği sürece Türkiye hep daha kötüye gidecektir. 20 yıl boyunca bu Meclis’ten tezkere geçti. Toplum çok daha huzursuz, büyük gerilimlerin içinde yaşıyor” diye konuştu.

"CHP YANLIŞ YAPTI"

Temelli, bu konuda operasyon sürecini hızlandıran tezkereye ‘evet’ diyen CHP’ye yüklendi. Temelli, CHP’yi şu sözlerle eleştirdi: 

“CHP’nin ‘içimiz yana yana tezkereye evet diyeceğiz’ söylemini kabul etmiyoruz. CHP de, diğer partiler de yanlış yaptı. Bu yanlışların bedelini hem Türkiye hem de Suriye halkları ödemektedir. İçiniz yansa da yanmasa da bugün Suriye’de bir yangın var. Yangının olduğu yere topla tüfekle gidilmez. Yangının üzerine benzin dökülmez. Eğer bir yerde yangın varsa, hiç olmazsa bir kova su alır gidersin ateşin üzerine dökersin. Bu da barıştan başka bir şey değil. Dolayısıyla benim içim yanıyor ya da işte Türkiye’nin menfaatleri var, Türkiye tehdit altında gibi sürekli iktidarın pompaladığı, aslında tümüyle yalan olan bir anlayışa muhalefet onay vermemeliydi. Bunun ciddi maliyetleri olacak.

"MEMLEKET YANGIN YERİNE DÖNERSE SÖNDÜRMEK ZOR OLABİLİR"

Bugün ilkokul çocuğu bile kendisine bir şey söylendiğinde ‘Neden?​’ der ve o nedene bağlı olarak neden-sonuç ilişkisi üretir. Bu parlamentoda bu kadar milletvekili bir neden-sonuç ilişkisi kuramıyor mu? Bu kadar akıldan yoksun olmak nasıl bir şey inanın anlamakta zorluk çekiyorum. Tezkerelerle değil, barış köprüleriyle yol almak gerekiyor. Kürt düşmanlığını sonlandırarak, Suriye halklarının demokratik çözümüne katkı sunarak yol alabiliriz. Yoksa içimiz yanmaya devam eder. Bir süre sonra memleket yangın yerine döner ki işte o yangını söndürmek zor olabilir.”

Türkiye’nin her geçen gün küreselleşen bir Kürt sorunu olduğunu ifade eden Temelli, “Türkiye bunu 40 yıl önce çözseydi, Türkiye’nin sorunu olurdu ama çözemedi. 10 yıl önce çözseydi, bugün Suriye bu durumda olmazdı” ifadelerini kullandı.

Temelli, bugün Türkiye’de Kürt sorununu çözecek bir siyasi irade olmadığını da kaydetti. Kürtlere rağmen bir çözüm üretilemeyeceğinin altını çizen Temelli,  “Kürtlerle beraber çözüm üretecek en büyük güç, Türkiye’dir. Türkiye bunun farkına vararak, bunu çözebilir ama Türkiye’deki siyasetçiler yüzyıldır bunu çözemiyor. Bunda bir sorun var, yani sorun başlı başına aslında Türkiye’nin iktidar yapılanmasında olan ve o iktidarı biçimlendiren akılda” dedi. Temelli, bu akla karşı temel görevlerinin savaş karşıtlığı olduğunu da ekledi.

"SAVAŞ POLİTİKALARINA DESTEK OLMAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR"

“Yoz bir milliyetçiliğin peşine takılıp gitmek, savaş politikalarına destek vermek aslında bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür” diyen Temelli, şöyle devam etti: 

“Dolayısıyla bu ülkenin bu yıkımdan, bu savaş politikalarından kurtulması için hep birlikte savaşa hayır demeliyiz. Herkesi savaşa hayır çağrısında buluşmaya davet ediyoruz. Toplumlar, insanlar savaş istemez. Savaşı kim ister? Savaşı işte AKP iktidarı gibi iktidarlar ister. Yönetemeyen, beceriksiz, kaynakları çarçur eden, kendi çıkarlarını ülkenin çıkarları önünde gören, haksız zenginleşme ile servet edinen iktidarlar savaş ister. Tarihte bunun birçok örneği vardır. Bugün savaş isteyen bu iktidara karşı tüm toplum ‘hayır biz savaş istemiyoruz, biz bir arada yaşamak, barış içinde yaşamak istiyoruz’ demeli. 

Savaş karşıtlığı, demokrasi, toplumsal barış, emek, kadına yönelik şiddete karşı çıkma mücadelesidir. Çünkü savaş topyekun toplumu tehdit eden bir hal almıştır. Böyle dönüp sadece sınırda yapılan bir harekat olarak bakmamak lazım.

Barıştan bahsetmek için barış mücadelesi ortaya koymak gerekir. Bugün ortaya koyacağımız mücadele savaş karşıtlığıdır. İktidara karşı topyekun bir demokrasi mücadelesi vermek, iktidarın savaş politikalarını sonlandıracak bir mücadeleyi hayat geçirmek gerekir. Onurlu bir barış böyle inşa edilir. Bunu yapmazsak, savaş hepimizi yok edecek. Türkiye toplumu buna hazırdır. Savaş isteyen iktidar, bugün yüzde 40’ların altına düşmüştür. Bugün seçime gitse bu iktidar yüzde 35 bile almaz. Toplumun üçte ikisi savaş istemiyor ve bu iktidara karşı. O zaman bunu çok net söylemeliyiz.”

"DAHA VİCDANİ VE AHLAKİ YAKLAŞIMLAR BEKLİYORUZ"

Savaş politikalarına engel olmak için uluslararası kamuoyuna da seslenen Temelli, “Uluslararası kurumun sorumlu davranması gerekirdi. IŞİD meselesi önemli bir meseledir. Hafife alınmamalıdır, geçmişte de hafife aldılar ve Suriye’de yaşananlar ortada. Uluslararası kamuoyunun bu konuda vicdani bir yükümlülüğü vardır. Suriye meselesinin demokratik çözümü konusunda inisiyatif alınması gerekirken, devletlerin iktidarların çıkarları uğruna süreç heba edilmiştir. Daha vicdani ve ahlaki yaklaşımları bekliyoruz” dedi.

MIZRAKLI: SAVAŞ TÜRKİYE'YE BİR ŞEY KAZANDIRMAYACAK

Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu değerlendiren İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, çözüm için barış diplomasisine işaret etti. 

"SAVAŞ VİCDANLARI TÜKETİR"

Türkiye’nin dış politikasının tamamen savaş politikasına dönüştürüldüğünü söyleyen Mızraklı devamla, “Savaş hakikati, vicdanları ve yaşamı tüketerek ölümleri getirir. Herkesin bunun bilincinde olması gerekir. Dünya üzerinde halklara karşı zafer kazanmış hiçbir ordu olmadığı gerçeğini bilerek bir politika geliştirilmelidir. Bu ülkede milyonlarca Kürt yaşıyor. Geçmişte Kobani yaklaşımın sonuçlarının deneyimini yaşamış bir ülke olarak oturup düşünmek zorundayız. Bu ülkedeki Kürtler ve Rojava Kürtleri arasında gönül bağı vardır” ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM KÜRTLERLE BARIŞTIR"

Türkiye’nin kriz ekonomisi içinde olduğunu ve beraberinde yeni siyasi bir krizi getiren adımların atıldığına dikkat çeken Mızraklı, toplumunda hipnoz durumuna konulduğunu belirtti. “Türkiye’yi bu hipnoz durumdan çıkaracak yegane sihirli sözcük ise Kürtlerle barıştır” diyen Mızraklı, Türkiye tarafından geliştirilecek olan barış diplomasisinin uluslararası ve Ortadoğu'da derin bir nefes almasını sağlayacağını aktardı. Mızraklı, yeni bir toplumsal uzlaşma zemininde yarını birlikte kucaklayabilecek adımlar atılmasının şart olduğunu kaydetti. 

DTK EŞ BAŞKANI ÖZTÜRK: GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜDÜR

“Gün birlik olma günüdür" diyen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, "Sadece ekonomik açıdan değil. IŞİD’in uyuyan hücreleri yeniden uyandı ve saldırıya geçti. Türkiye ve Ortadoğu coğrafyası için IŞİD dediğimiz barbar çetelerin yeniden ortaya çıkmasını sağlayacak. Bu nokta da tüm uluslararası güçler sadece kaygı belirtmekle değil aynı zamanda harekete geçmelidir”  ifadesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 %%84890%%

ÖNCEKİ HABER

Donald Trump: İki tarafla da konuşuyorum, sonsuz savaşları sonlandırmaya çalışıyorum

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanları ve 3 milletvekili hakkında soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...