09 Ekim 2019 14:53

HDP Milletvekili Murat Çepni, 12 ve 26 Ekim'deki ekoloji mitinglerine çağrı yaptı

Mecliste basın toplantısı yapan HDP'li Murat Çepni, Türkiye ve Dünya'daki ekolojik yıkıma dikkat çekti, 12 Ekim'de Çanakkale'de, 26 Ekim'de ise Ankara'da yapılacak ekoloji mitinglerine çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Hasankeyf, Kazdağları ile tüm ekolojik tahribatlara ve Rojava’ya dönük işgal girişimine dair TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Meclisin kapalı kaldığı 2 ay boyunca Türkiye ve dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını belirterek başlayan Çepni, AKP’nin kurduğu “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” tarafından TBMM'nin by-pass edildiğini ve bütün bu gelişmeler karşısında etkisiz kılınmaya çalışıldığını ifade etti.

Dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen iklim eylemlerine değinen Çepni, Ilısu Barajı projesi ile Hasankeyf'in sular altında bırakılmasına tepki gösterdi, "Ilısu Projesi kaplaması planlanan coğrafya itibariyle öylesine devasa bir projedir ki, gerçekleşmesi durumunda Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak illerinde toplam 199 köy ve Hasankeyf ilçesini tamamen veya kısmen su altında bırakacaktır. DSİ’nin rakamlarına göre Hasankeyf ilçe merkezinin ve 199 köyden 85’inin tamamen su altında kalması söz konusu. Buna göre 200 yerleşim yerinde toplam 55 bin kadar insan evini ve/veya topraklarını kaybedecek, bunlardan 15 bininin göç etmesi gerekecektir" dedi.

"Enerjiyi başka yollardan sağlayabilirsiniz ama başka bir Hasankeyf yaratamazsınız" diyen Murat Çepni, "Bugün bu proje durdurulsa sadece bir miktar para kaybetmiş oluruz ama bir insanlık mirasını kurtarmış oluruz. Dicle vadisini kurtarmış oluruz. Komşu ülkelerimizle düşmanlık tohumları ekmekten kurtulmuş oluruz" ifadelerini kullandı.

Kaz Dağları'ndaki siyanürle altın aranmasına da tepki gösteren Çepni, "İktidar, şirketler ne isterse veriyor. Su kaynakları, orman varlıklarımız, tarım alanları, zeytinlikler, iklim krizi, susuzluk, kuraklık, bunların hiç birinin önemi yok iktidar için. Tarımda kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Şimdi ithalatçı olduk. Kaz Dsğları’nda, Çanakkale’nin içme suyu havzasında siyanürlü madenciliğe izin veriliyor. Televizyonlarda 'Ey ABD, Ey Avrupa' diye ünleyen AKP-MHP şefleri maden şirketlerine özel teşvikler veriyor, Rusya’ya Akkuyu’da savaş üssü kurmaya izin veriyor, tarımı Cargill’e, Unnilever’e, Bayer’e, fındığı Ferrero’ya, çayı Lipton’a, Jacopsa satıyor" dedi.

12 EKİM VE 26 EKİM MİTİNGLERİNE ÇAĞRI

Çepni son olarak,12 Ekim’de Çanakkale’de, madenci şirketin ruhsat süresinin uzatılmaması ve maden projesinden vazgeçilmesi için büyük bir miting düzenleneceğini ve 26 Ekim’de de Ankara’da tüm bölgelerin katılımıyla ekolojik yıkıma hayır mitingi yapılacağını kaydetti. Murat Çepni, bu mitinglere çağrı yaparak "Yurttaşlarımızı ekolojik yıkımı durdurmak için şirketlere ve hükümetlere karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Sinan Demirtaş: Gizemli dünyayı belgelemek istedim

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 4. yılı | Aileler: Barış bayrağı hâlâ ellerimizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...