09 Ekim 2019 20:24

Yönetmen Sinan Demirtaş: Gizemli dünyayı belgelemek istedim

"1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi" belgeselinin yönetmeni Sinan Demirtaş ile filmin yapım sürecini konuştuk.

Yönetmen Sinan Demirtaş ve "1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi" belgeselinin afişi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Türk sinemasının 1960’lı ve 1970’li yıllardaki ses ve görüntü efekti üretimi beyaz perdeye taşındı. “1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi” isimli belgeselin yönetmenliğini Sinan Demirtaş üstlendi. Usta yönetmenler Yılmaz Atadeniz, Necip Sarıcı, Kunt Tulgar, Ertem Göreç, Sönmez Yıkılmaz, Levent Çakır, Hasan Yıldız, Turgut Köse ve Necdet Kökeç’in anlatımıyla şekillenen belgesel izleyiciyi Yeşilçam’ın altın çağına götürüyor.

Yönetmen Sinan Demirtaş ile filmin yapım sürecini konuştuk. Yeşilçam filmlerinin kendisini çok etkilediğini ifade eden Demirtaş, “Sinemaya olan ilgim çocukluk yıllarıma dayanır. O dönem izlediğim Yılmaz Güney filmleri ve Yavuz Turgul’un Eşkıya filmi bu ilgimi daha da pekiştirdi. Sonradan Tarkan filmleri ile fantastik filmlere olan ilgim arttı. O masalsı dünyayı keşfedince bu filmlerin perde arkasına ilgi duydum ve bu gizemli dünyayı belgelemek istedim” dedi.

"BU İSİMLERİ BİR ARAYA GETİRMEK ZORDU"

Belgesel çalışmasının bir buçuk yıl sürdüğünü aktaran Demirtaş, “Röportaj yaptığım insanlar çok mütevazı, bilgi dolu ve oldukça ileri yaşlarda insanlardı. Bu insanlara soracağım sorular bu alana olan ilgimden dolayı kafamda vardı. Belgeselin en zor kısmı bu isimleri bir araya getirmekti. Aynı konuları hepsi farklı farklı anlatıyorlardı, bunları temizlemek ve doğruya ulaşmak oldukça zorladı” ifadelerini kullandı.

Demirtaş son olarak belgeselde emeği geçen Müzisyen Ali Ekber Kayış, Yönetmen Zeynel Abidin Saltık ve Turgut Özalp’a teşekkür etti, belgeselin gösterimini yapan Kadıköy Sinemasına şükranlarını sundu.

GÖSTERİM BUGÜN

“1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi” isimli belgesel bugün izleyici karşısına çıkacak. Kadıköy Sinemasında gerçekleşecek belgeselin gösterimi 17.30’da başlayacak. Demirtaş, belgesele talep olması durumunda gösterimlerin devam edeceğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Geçmişten geleceğe bir köprü: Yeni Türkü

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Murat Çepni, 12 ve 26 Ekim'deki ekoloji mitinglerine çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...